Stulz start mbo-opleiding koeltechniek

Stulz start mbo-opleiding koeltechniek

Wat is de beste klimaatoplossing? Wat heeft in de gegeven situatie de voorkeur: precisiekoeling, comfortkoeling, (lucht)bevochtiging, een warmtepomp, of een combinatie van deze systemen. De oplossing die het meest biedt vanuit prestaties en lage (levensduur) kosten zal vaak uit een combinatie van technieken bestaan. Goed om daar als klant wat kennis van te hebben en te kiezen voor een leverancier die ook goed kan adviseren en (laten) installeren.

Stulz is leverancier van een groot aantal zelf geproduceerde koeltechnische apparatuur en producten van leveranciers zoals Mitsubishi, Carel en Remko. Binnen het aanbod nemen warmtepompen een steeds belangrijke plaats in. Ze bieden in veel situaties een efficiënte, duurzame koeloplossing. De nieuwe generatie warmtepompen, zoals de Q-ton van Mitsubishi Heavy Industries, is een goed voorbeeld. Deze maakt besparingen tot 50% op energiekosten en 70% op de CO2 uitstoot mogelijk. Doordat R744 als koudemiddel wordt gebruikt, is de milieubelasting zeer beperkt. Kortom: de economische en milieutechnische voordelen zijn groot.

Grote besparingen

Het grote aanbod aan technische mogelijkheden, leidt in het algemeen tot maatwerk bij het bieden van oplossingen voor klimaatvraagstukken. Bij het vervangen van installaties, compenseert het kleinere energiegebruik een deel van de investeringen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de koelinstallaties bij datacentra. Ten opzichte van de installaties die een jaar of tien geleden werden geplaatst, kan het energieverbruik met tientallen procenten omlaag.

Modulaire opbouw

Naast economische overwegingen, kunnen er andere redenen zijn om een installatie te vervangen. Zoals de koelinstallatie van Stadion Galgenwaard: deze gaf te veel storingen en dat leidde tot ontevreden gebruikers. De door Jadikoel en Stulz geplaatste nieuwe installatie is betrouwbaar, efficiënt, maakt minder geluid en is minder milieubelastend. Het onderhoud is eenvoudig door de modulaire opbouw. Gaat een onderdeel kapot, dan is het een kwestie eruit schroeven en vervangen. Het maakt dit type installaties ook zeer geschikt voor onder andere kantoren en ziekenhuizen.

Kennisdelen

Het vinden van de beste oplossingen vraagt inzicht. Daarom investeert Stulz veel in het geven van advies, samenwerking met relevante partijen en het delen van kennis. Dat laatste gebeurt onder andere door op de website whitepapers beschikbaar te stellen, seminars en webinars te houden en aanwezig te zijn op (vak)beurzen. Zoals ‘Duurzaam Verwarmd’ in Expo Haarlemmermeer: de grootste vakbeurs van de Benelux op het gebied van duurzame klimaattechnieken.

Mbo-opleiding koeltechniek

De installatiebranche heeft een groot tekort aan vakkrachten. Dat kan tot grote problemen leiden: de beschikbare duurzame technieken dreigen niet geïnstalleerd te kunnen worden. Om bij te dragen aan een oplossing van dit probleem, is in samenwerking met Sentir Opleidingen de Stulz Academy gestart. Studenten komen in dienst en volgen intussen de opleiding operationele koeltechniek: een door het Rijk erkende mbo-opleiding op niveau 2. Ze volgen modules zoals airconditioning, VRF koel- en verwarmsystemen, regelsystemen, luchtbehandeling, warmtepompen, f-gassen en Stek-certificeringen. De studenten krijgen door een combinatie van theorie en praktijk de benodigde basiskennis om vakkundig hun werk in de koeltechniek te kunnen doen. En uiteindelijk klanten te helpen om hun koelsysteem te verduurzamen.

Al vijftig jaar koeltechnisch specialist

Stulz startte in de jaren vijftig in Duitsland. Aanvankelijk als producent van huishoudelijke apparaten, zoals de Piccolo: een combinatie van onder andere een blender en een stofzuiger. In 1974 werd een begin gemaakt met koeltechniek, met een specialisatie in airconditioning voor datacenters en telecommunicatie-installaties. Tegenwoordig telt het bedrijf 7.200 medewerkers, met naast het hoofdkantoor in Duitsland zo’n twintig dochterondernemingen wereldwijd. Er is een samenwerking met verkoop- en servicepartners in ruim 140 landen. Zusterbedrijf Montaplast levert wereldwijd  aan de automobielindustrie.

Gecombineerde Elytra dakdoorvoer voor warmtepompen

Dakdoorvoer voor warmtepomp

Burgerhout introduceert de Elytra. Deze gecombineerde dakdoorvoer voor lucht/water warmtepompen zonder buiten-unit is modulair opgebouwd.

Een Duitse kijk op warmtepompen 

Een Duitse kijk op warmtepompen

In Duitsland worden al jaren standaard warmtepompen geïnstalleerd in woningen die op papier verre van geschikt lijken. Zelfs de radiatoren kunnen...

'Propaan is geen wondermiddel'

'Propaan is geen wondermiddel'

Een warmtepomp met propaan als koudemiddel kan dan wel 75 graden leveren, maar dat wil nog niet zeggen dat je dat ook moet willen. We volgden een...

Verduurzaming huurwoningen gestapelde bouw gaat moeizaam

Verduurzaming huurwoningen gestapelde bouw gaat moeizaam

Installatiebedrijven maken zich zorgen over de verduurzaming van huurwoningen in oudere appartementengebouwen. Collectieve systemen krijgen...

Hybride warmtepomp Elga Ace Monoblock vernieuwd 

Hybride warmtepomp Elga Ace Monoblock vernieuwd

De nieuwe Elga Ace Monoblock kan direct op de cv-standleiding worden aangesloten. Met meer vrijheid van de locatie van het buitendeel als gevolg.

Verbetering warmtepomp SUZ 

Verbetering warmtepomp SUZ

De lucht/water-warmtepompen uit de SUZ-lijn van Mitsubishi Electric - te verkrijgen bij Alklima - hebben een bijzonder hoog rendement op zowel...

Airconditioner voor alle seizoenen

Airconditioner voor alle seizoenen

De nieuwe Perfera all seasons airconditioner van Daikin is ontworpen met het oog op gebruiksgemak.

Koudemiddelen in warmtepompen, hoe zit het ook alweer?

Koudemiddelen in warmtepompen, hoe zit het ook alweer?

Hoe zat het ook alweer met die koudemiddelen in warmtepompen? Welke is geschikt voor hoge temperatuur warmtepompen, welke zijn beter voor lage...