Dakdoorvoer voor warmtepomp

Dakdoorvoer voor warmtepomp
Gecombineerde Elytra dakdoorvoer voor warmtepompen

Burgerhout introduceert de Elytra. Deze gecombineerde dakdoorvoer voor lucht/water warmtepompen zonder buiten-unit is modulair opgebouwd.

De Elytra gecombineerde dakdoorvoer voor lucht/water warmtepompen zonder buiten-unit is modulair opgebouwd. Hij heeft twee pods die de lucht aan- en afvoeren. De losse onderdelen zijn handzaam van formaat en gewicht, en kunnen door één installateur geplaatst worden zonder gebruik van een kraan. De Elytra kan in 1 stuk worden geleverd, speciaal voor grotere projecten waarbij meerdere gecombineerde dakdoorvoeren geïnstalleerd moeten worden. De dakdoorvoer kan worden gemonteerd op elk dak met een helling tussen 15 en 60 graden én op platte daken. De Elytra is uitgerust met een indekstuk voorzien van Leadax. Dit is een slab gemaakt van gerecycled plastic met dezelfde eigenschappen als traditioneel lood.

Handig voor de installateur

Voor kleinere projecten of individuele opdrachten levert Burgerhout de Elytra in twee delen. De losse delen zijn handzaam van formaat en gewicht. Eén installateur kan ze plaatsen, zonder gebruik te hoeven maken van een kraan. Voor grotere projecten kan Burgerhout de Elytra ook als een geheel leveren. Dan is plaatsing met behulp van een kraan makkelijk.

Het ontwerp van de Elytra dakkap is aerodynamisch. Daarmee garandeert Burgerhout dat de kans op recirculatie minimaal is. Omdat de dakkap toepasbaar is op zowel platte daken als hellende daken (15 - 60°) is de Elytra breed inzetbaar.

Blije bewoners

Door het compacte en lage ontwerp geeft de dakkap weinig schaduw op eventuele zonnepanelen, wat de efficiëntie van de zonnepanelen ten goede komt. De kap is bovendien voorzien van geluiddempende isolatie, om geluidoverdracht naar de omgeving tot een minimum te beperken.

Lees meer over

Klimaatbeheersing 1+2

  • Profiteer van de setprijs
  • Warmtetechnieken
  • NIEUWE EDITIE: Luchtbehandeling, Ventilatie en Koeling
  • Uitgebreide kennis
  • Praktische oplossingen
Beeld: One Pony/Shutterstock.com

Vorstbeveiliging bij monoblock warmtepompen

Met de recente winterkou nog vers in het geheugen, rijst de vraag: hoe kwetsbaar zijn monoblock lucht/water-warmtepompen voor bevriezing? In tegenstelling tot split-unit warmtepompen, stroomt in een monoblock-systeem hetzelfde water door de leidingen als in de rest van de verwarmingsinstallatie. Kan dat problemen opleveren bij strenge vorst? Gawalo sprak met experts om te achterhalen hoe groot het risico is en welke maatregelen installateurs en gebruikers kunnen nemen.

Beeld: Oleg Elkov/Shutterstock

Wat is de beste warmtepomp voor appartementencomplexen?

Het Duitse Fraunhofer Instituut voor Zonne-energie-systemen (ISE) test grootschalige proefopstellingen met warmtepompen in appartementengebouwen. In het project "LC R290" wordt onder meer gemeten wat een veilige bovengrens is voor de toepassing van propaan als koudemiddel en of er grote rendementsverschillen zijn tussen individuele en collectieve installaties.

Beeld: Lucky_Pics/Shutterstock

Hoogbouw met warmtepomp

Warmtepompen in flats en appartementengebouwen lijken geen voor de hand liggende combinatie, maar steeds meer architecten en bouwers nemen deze optie serieus en de markt reageert met ontwerpen die letterlijk op kleine schaal inzetbaar zijn en het beste van individueel en collectief combineren.

Testopstellingen verbeterde Vincent warmtepompen bij Itho Daalderop - beeld: Itho Daalderop

Vincent warmtepomp krijgt een vervolg

Na een jaar lang sleutelen, verbeteren en vooral heel veel testen is er licht aan het eind van de donkere tunnel waar de compacte binnenwarmtepomp Vincent in zat. Wanneer de 'soft launch' goed verloopt, komt het toestel in het tweede kwartaal 2025 weer op de markt. Gawalo sprak met Henriëtte Davids, corporate brand manager bij Itho Daalderop.

Beeld: BearFotos/Shutterstock

Groen doen: refurbished onderdelen bij de groothandel

Er wordt flink aan de weg getimmerd om refurbished installatieproducten onder de aandacht te brengen. "Duurzaamheid is natuurlijk een thema waar niemand meer omheen kan, en ook de overheid stelt meer eisen", zegt Onno von Meijenfeldt, accountmanager bij Rensa Verwarming en Ventilatie. "Rensa Refurbished speelt daar op in. Het is een mooie manier om materialen en dus grondstoffen te besparen en zo maken we samen echt een verschil."

Beeld: ter beschikking gesteld door Inexeon

Revisiespecialist over refurbishen

Het thema duurzaamheid is overal. In de kantine maar ook op verjaardagsfeestjes gaat het tegenwoordig over elektrische auto's, CO₂-uitstoot, zonnepanelen en warmtepompen. In de installatietechniek is refurbishen een van de groene trends van dit moment. Maar hoe gaat refurbishen eigenlijk? We vroegen het aan revisiespecialist Inexeon.

De prestaties en terugverdientijd van warmtepompen kunnen veel beter, als ze zorgvuldig worden geïnstalleerd, zegt Stijn Otten van HeatTransformers - beeld: Dziurek/Shutterstock.com

Nauwkeurig installeren verbetert prestaties warmtepompen

De terugverdientijd van warmtepompen kan veel korter, wanneer de installateur de warmtepomp goed installeert en monitort. Bovendien heeft de isolatiegraad van de woning nauwelijks invloed op de te behalen energiebesparingen. Dat is volgens Stijn Otten de uitkomst van het onderzoek van HeatTransformers.

Big Aquarea T-CAP M-serie warmtepompen - beeld: Panasonic

Innovatievere warmtepompen door strengere regelgeving

De ontwikkelingen in de markt voor warmtepompen gaan razendsnel, gedreven door strengere regelgeving en de behoefte aan duurzamere oplossingen. Innovaties richten zich op het gebruik van natuurlijke koudemiddelen zoals CO₂ en propaan, die een lagere Global Warming Potential (GWP) hebben en daarmee beter inspelen op milieuwetgeving. Deze trends dragen bij aan de verduurzaming van het energieverbruik in kantoren, scholen en andere commerciële gebouwen.

Installatiewerkzaamheden bij een renovatieproject

Seriematige productie dakwarmtepomp Nefit Bosch gestart

De Compress 5800i AWR dakwarmtepomp was al op verschillende vakbeurzen te zien. Nu is Nefit Bosch gestart met de seriematige productie. Nefit Bosch heeft bovendien goed naar geluiden uit de markt geluisterd.

Bij het werken met brandbare materialen moet altijd eerst de veiligheid van de omgeving worden gecontroleerd. Beeld: Carrier

STEK module E voor HVAC-leverancier Carrier

Carrier is er maar wat trots op: Het bedrijf mocht onlangs het STEK-certificaat module E in ontvangst nemen.

Beeld: Stock-Asso/Shutterstock.com

Vakmensen verdienen meer aanzien

Technische beroepen moeten aantrekkelijker worden voor zowel jongeren als zij-instromers. Vakmensen in onder andere de installatietechniek zijn namelijk van levensbelang om de energietransitie mogelijk te maken.

ISDE-subsidie voor warmtepomp in bijgebouw: particulier of toch zakelijk? Afbeelding gemaakt met NightCafé AI

ISDE-subsidie voor warmtepomp in bijgebouw: particulier of toch...

Een eigenaar-bewoner met bedrijf aan huis heeft ISDE-subsidie aangevraagd voor twee warmtepompen. Eentje in huis en de ander in een bijgebouw, een studeer-, werk- en bedrijfsruimte. De aanvraag heeft hij als bewoner en niet zakelijk gedaan. De beoordelaar, de minister, heeft de subsidie op de tweede warmtepomp afgewezen. Daarom stapt de eigenaar naar het College van beroep voor het bedrijfsleven.