Vrouwen kiezen vaker voor techniek

Vrouwen kiezen vaker voor techniek

De technieksector wordt ook voor vrouwen steeds aantrekkelijker. Daarom bieden technische bedrijven op Girls' Day (11 april) meisjes van 10 tot 15 jaar de gelegenheid om kennis te maken met werken in de techniek. In 2020 telde de technieksector 15.406 vrouwen, dit jaar zijn het er 17.169. Als het aan voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland ligt, groeit dat aantal de komende jaren nog veel sneller.

‘Vrouwen kunnen in de techniek snel carrière maken. Als adviseur, ontwerper of data-analist, maar ook als monteur. En de branche biedt geweldige mogelijkheden om door te groeien. Dat is belangrijke informatie voor meiden die over hun opleiding nadenken. Daarom is Girls’ Day voor ons een belangrijke dag.’

Vrouwen zijn blij in de techniek

Vrouwen die in de techniek werken zijn blij met hun baan. Dat blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van Techniek Nederland. Vrouwen vinden het werk uitdagend en zeggen dat ze nooit uitgeleerd zijn. Ze waarderen hun baan zelfs méér dan hun mannelijke collega’s. Mannen geven hun werk in de techniek gemiddeld een 8,1, maar bij vrouwen is dat een 8,3.

Als een kind in een snoepwinkel

Melissa van den Diepstraten - van der Wegen (33) werkte een tijd in de horeca, maar voelt zich alleen in de techniek écht op haar plek. Als onderhoudsdeskundige bij Hoppenbrouwers Techniek komt ze met veel verschillende aspecten van de techniek in aanraking. ‘Ik voel me hier als een kind in een snoepwinkel’, zegt ze. Kaylee Pompe (19) werkt bij Van den Pol Elektrotechniek en rondt binnenkort haar technische beroepsopleiding af. Als kind hielp ze haar vader al bij allerlei technische klussen. Ze vindt het heel normaal dat meisjes kiezen voor een technische opleiding. Kaylee: ‘Ik vind dat iedereen het kan. Er zitten ook meisjes in het leger.’

Werk dat ertoe doet

De toenemende belangstelling van meiden voor techniek verbaast Doekle Terpstra niet. ‘Techniek is écht iets voor vrouwen. Het is dus heel vanzelfsprekend voor een vrouw om te kiezen voor een carrière in de techniek. Het is werk dat ertoe doet. Je levert een bijdrage aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken, zoals de energietransitie. Als méér meisjes kiezen voor techniek, komt het behalen van de klimaatdoelen snel binnen handbereik.’

Van vmbo tot wo

Terpstra ziet het karakter van de technieksector snel veranderen, onder meer door de digitalisering. Alle technische systemen zijn verbonden via ict, installaties worden digitaal ontworpen en ook bij beheer en onderhoud spelen data en ict een steeds grotere rol.

Terpstra: ‘Zowel praktisch als theoretisch geschoolde meiden hebben in de techniek de banen voor het uitkiezen. En er is werk voor alle opleidingsniveaus, van vmbo tot wo.’

Techniek Nederland Girls’ Day Powertalk

Op donderdag 11 april zijn er bij veel techniekbedrijven speciale activiteiten voor meisjes van 10 tot 15 jaar. Ook Techniek Nederland besteedt aandacht aan Girls’ Day. De brancheorganisatie presenteert voor het eerst de Girls’ Day Powertalk, een keynote speech door een gezichtsbepalende vrouw die betrokken is bij de technieksector. De eerste ‘Powertalker’ is Aukje Kuypers, algemeen directeur van Koninklijke Kuijpers. Vanuit haar eigen ervaring geeft ze haar versie op de positie van vrouwen in de techniek. Begin volgend jaar wijst Aukje zelf de vrouw aan die de Techniek Nederland Girls’ Day Powertalk 2025 zal uitspreken.

VHTO

Girls’ Day is een initiatief van VHTO. Het expertisecentrum voor genderdiversiteit in bèta, techniek en it wil met Girls’ Day meisjes tussen de 10 en 15 jaar enthousiast maken voor technische opleidingen en beroepen.

Redactie Gawalo

Redactie Gawalo

Klimaatbeheersing 1+2

  • Profiteer van de setprijs
  • Warmtetechnieken
  • NIEUWE EDITIE: Luchtbehandeling, Ventilatie en Koeling
  • Uitgebreide kennis
  • Praktische oplossingen
Beeld: Shutterstock

Rechtszaak over spoedvervanging cv-ketel

Een spoedgeval: hartje winter valt de cv-ketel uit, in het huis van een zieke. De gebelde installateur hoort het verhaal aan en installeert nog dezelfde dag een vervangende ketel. Daarna komt de rekening en daar is de klant het niet mee eens. Na vele discussies en een deelbetaling stapt de installateur naar de kantonrechter. Die oordeelt dat de prijs voor het werk vooraf duidelijk had moeten zijn.

Flow heeft sleutelrol in warmtepomp installatie

Flow heeft sleutelrol in warmtepomp installatie

Klachten over de werking van warmtepompen zijn vaak terug te voeren op de aansluitingen en het leidingwerk. Daarin speelt de flow in het systeem een belangrijke rol. Is de flow niet goed, dan werkt het systeem niet optimaal - update 17-9-2024.

VMN media neemt databedrijf BouwKennis over

VMN media neemt databedrijf BouwKennis over

VMN media en BouwKennis bereikten overeenstemming over de overname van BouwKennis BV door VMN media per 1 september 2024.

Wet van Henry - afbeelding ©Gawalo

Luchtafscheider/ontgasser: nut en noodzaak

Bij nieuwe cv-installaties en warmtepompinstallaties staat op de offerte, behalve een vuilafscheider, vaak ook een luchtafscheider of ontgasser. Niet alleen bij grotere installaties, maar ook bij woonhuisinstallaties. Waarom is dat, en hoe leg je het je klanten uit? Deel 1 van een driedelige reeks.

Welke leidingdiameter bij warmtepompen? - beeld: Shutterstock

Leiding diameter bepalen van warmtepompinstallaties

Het bepalen van de diameter voor de leidingen van een warmtepompinstallatie lijkt in eerste instantie simpel. In de praktijk blijkt dit toch aardige toer. Bovenal is het formaat van de leidingen... leidend. De juiste diameter kan het verschil maken tussen een goed en slecht presterende warmtepomp.

Natuurlijke circulatie zorgt voor warmtelek in warmtepompinstallatie - afbeelding ©Gawalo

Natuurlijke circulatie is spelbederver in warmtepompinstallaties

De warmtepomp van Hein-Jan van Veldhoven functioneerde prima: een warm huis en voldoende warm tapwater. Maar tijdens een vakantie bleek de installatie onverwacht veel elektriciteit te verbruiken. Techneut Van Veldhoven ging met zijn installateur op jacht naar de oorzaak.

Afbeelding: Shutterstock

Wanneer gaat een warmtepomp pendelen?

Welke kennis, kunde en uitdagingen komen hierbij om de hoek kijken? In het eerste artikel van de serie: 'Warmtepomp worstelingen in de praktijk' zoekt Gawalo een antwoord op een aantal vragen. Wanneer gaat een warmtepomp pendelen? Hoe los je dit op en hoe zijn pendel-problemen te voorkomen?

Debiet - De afbeelding is gemaakt met behulp van AI in Night Café, bewerkt door de redactie.

Debiet uitgelegd

Volgens de dikke Van Dale is debiet de afvoercapaciteit van een rivier of andere waterloop in m³ per seconde, of de opbrengst of productie van een bron. In de installatietechniek gebruiken we het woord debiet zowel voor vloeistoffen als voor gassen.