Installatie XL 2023 staat online  

Installatie XL 2023 staat online  

Onze jaarlijkse projectenspecial Installatie XL staat online. Met daarin opgenomen het katern Licht XL. Ook deze keer weer met tal van interessante projecten.

Zo bleek de 150 meter hoge Cooltoren met bijna 300 woningen ‘een ingewikkelde engineering-puzzel', aldus installatie-adviseur Richard Wolf. Een nieuw gebouw voor onderwijs en onderzoek van de Rijksuniversiteit heeft dankzij verregaande prefabricage een besparing opgeleverd van 25.000 manuren. En in het appartementencomplex AMST maakt een warmtepomp warmtapwater van 40 °C. Hiervoor was weliswaar een afwijkende interpretatie nodig van het Bouwbesluit. Het nieuwe van der Valk hotel in Best biedt haar gasten overdadig veel luxe. Maar behalve die pracht en praal is het hotel ook duurzaam, getuige het streven naar een BREEAM Outstanding-certificaat. Het meest energiezuinige zwembad van Europa staat overigens in Rijssen. Het plaatselijke zwembad De Koerbelt is met zonnepanelen, heatpipes, warmtepompen en energieopslag bijna zelfvoorzienend en produceert meer energie dan het verbruikt. Van een jaren dertig woning behoud je liefst alle karakteristieke kenmerken. Om gasloos te worden is in dit project dankbaar gebruik gemaakt van een diepe kruipruimte waar de meeste techniek is geplaatst. Waaronder kunststof buffervaten voor de opslag van warmte en de ventilatieleidingen voor de WTW-balansventilatie.

Het complete overzicht van de projecten in Installatie XL 2023:

Cooltoren van 150 meter kleurt Rotterdamse skyline

De skyline van Rotterdam is ingrijpend aan het veranderen. Zo reikt de Cooltoren naar 150 meter hoogte. Hoe pas je al die installaties in een compacte ruimte voor maar liefst 282 woningen?

Rustig zoeken naar de juiste balans in de bronnen

Bij de Rijksuniversiteit Groningen verrijst een prachtig, nieuw gebouw voor onderwijs en onderzoek met een bruto vloeroppervlak van 64.000 vierkante meter. De Groot-Lammerink Installatiecombinatie verzorgde er nagenoeg alle installaties.

Warmtapwater van 40 °C in wooncomplex AMST

In het appartementencomplex AMST wordt een innovatief energiesysteem toegepast, waarbij warm water van 40 °C uit de warmtepomp direct gebruikt wordt als warm tapwater.

Veel luxe en toch duurzaam

Van een rooftopbar tot een zwembad van 25 meter en een wellness met verschillende sauna’s: het nieuwe Valk Exclusief-hotel in Best biedt haar gasten overdadig veel luxe.

Duurzaamste zwembad is energie- èn kostenneutraal

Het meest energiezuinige zwembad van Europa bevindt zich in Rijssen. Het plaatselijke zwembad De Koerbelt kreeg een volledig nieuw binnengedeelte. Hierbij werd alles uit de kast getrokken om het zwembad zoveel mogelijk zelfvoorzienend te maken op het gebied van energie.

‘Alle installaties op de millimeter nauwkeurig’

Het komende theaterseizoen kunnen Bosschenaren hun vernieuwde Theater aan de Parade bezoeken. In een intensieve samenwerking met de architect en de constructeur heeft Deerns eraan bijgedragen dat het verouderde theater in de binnenstad plaatsmaakt voor een hypermodern theater.

Jaren dertig woning onzichtbaar van het gas af

Mensen die in een oude woning wonen, doen dat meestal omdat ze gecharmeerd zijn van de karakteristieke bouwelementen van zo’n woning. Tegelijkertijd willen ze moderne innovaties integreren.

Republica, zelfvoorzienend dorpje in Amsterdam Noord

Met Republica wordt een dorpje aan de stad Amsterdam toegevoegd, met eigen voorzieningen voor wonen, werken en recreëren. De bewoners zijn voor hun energie niet afhankelijk van de buitenwereld, omdat warmte, koude en elektriciteit in het complex zelf opgewekt worden.

‘Klimaateilanden’ voor frisse lucht in Hogeschool Rotterdam

De Hogeschool Rotterdam heeft zijn locatie aan de Kralingse Zoom uitgebreid met moderne duurzame nieuwbouw. Het is naast gezond (Frisse Scholen klasse B) en energieneutraal, ook nog eens circulair en flexibel gebouwd.

Kerkrenovatie naar energielabel A

Het Groot Tuighuis, een voormalig kerkgebouw, kazerne, museum en depot uit de 15e eeuw, is met duurzame installatietechnieken weer hele- maal bij de tijd gebracht.

BIM maximaal benut op bouwplaats Wonderwoods

In het centrum van Utrecht verrijzen twee ‘groene’ torens van Wonderwoods. Terberg Totaal Installaties verzorgt zowel de elektrotechnische als werktuigkundige installaties. “Dankzij het gebruik van het BIM-model zijn er minder vakmensen op locatie nodig. Erg prettig in de huidige tijd van personeelstekorten.”

Thermen Soesterberg aardgasvrij met 1,2 MW warmtepomp

Acht jaar na de oplevering van Thermen Soesterberg in 2015 zijn de gasketels afgesloten. Het saunacomplex draait nu volledig op een door Linthorst Techniek ontwikkelde warmtepomp van 1,2 MW.

320.000 kilo groente koelen en verwerken

In de buurt van Venlo heeft Hessing Super- vers een nieuwe productielocatie gebouwd, waar zo’n 320.000 kilo groente kan worden gesneden tot ruim 850 verse groenteproducten. VHI Koudetechniek is verantwoordelijk voor het ontwerp en de realisatie van de koudetechnieken.

Licht XL

DC voor openbare verlichting bespaart kosten

In een nieuwbouwwijk in Heerhugowaard is ervoor gekozen om een bipolair DC-net aan te leggen voor de openbare ledverlichting. Over converters, omvormers, led-drivers en DC-kasten.

84.500 kWh besparen met nieuwe verlichting

ABB wil dat al haar gebouwen wereldwijd in 2030 volledig CO2-neutraal zijn. Deze ambitie geldt ook voor de fabriek in Ede, waar de productie van installatiedozen en verdeelkasten plaatsvindt.

De grootste 112 meldkamer van Nederland

De grootste 112-meldkamer van Nederland is geopend. Het lichtontwerp benadrukt niet alleen de esthetiek van de architectuur, maar is ook aangenaam voor de mensen die er in continudiensten verblijven

Slim verlichten vergt uitgebreid testen

Met draadloze communicatie tussen armaturen, schakelaars, sensoren en klimaatsystemen realiseerde Bosman bedrijven een intelligent gebouwsysteem bij de renovatie van een kantorencomplex.

Maarten Legius

Maarten Legius

Hoofdredacteur Installatie

Maarten Legius is gefascineerd door technische ontwikkelingen die het leven vergemakkelijken, duurzamer en veiliger maken. Hij heeft een achtergrond in energietechniek en informatietechnologie. In de soms gepolariseerde discussies rond de 'beste oplossingen' in installatie- en energietechniek, ziet hij graag de som achter de beweringen.