Kennismiddag Warmtepompen 2022: Hybride, of meteen all-electric?

Kennismiddag Warmtepompen 2022: Hybride, of meteen all-electric?

Hybride warmtepompen lijken voor bestaande woningen een mooie eerste stap op weg naar gasloos. Het risico bestaat echter dat de stap naar all-electric vervolgens wordt uitgesteld, of niet doorgaat omdat er een te krappe warmtepomp is gekozen. Dan toch maar meteen all-electric? Of zijn er nog andere oplossingen op weg naar fossielvrije verwarming? Om antwoord te geven op deze en andere vragen, organiseren Vakblad Warmtepompen en Gawalo op donderdag 13 oktober in Den Bosch de Kennismiddag Warmtepompen.

De Kennismiddag Warmtepompen - die plaatsvindt op Vakbeurs Energie - start om 12.00 uur met een inlooplunch. Daarna gaan verschillende sprekers op basis van hun kennis en praktijkervaring in op uiteenlopende onderwerpen. Na een algemene introductie door dagvoorzitter Frank Agterberg geeft Rudy Grevers (Alklima/Mitsubishi Electric) een presentatie over 'All-Electric Ready' als toekomstbestendige hybride oplossing. In de visie van Grevers is hybride zeker geen eindstation. Het is een (tijdelijke) schakel binnen een stappenplan waarmee je naar all-electric toewerkt.

'Nederland op z'n kop'

De tweede spreker op het programma is van Stiebel-Eltron. Zijn presentatie heeft als titel 'Nederland op z'n kop, een wereld zonder gas'. Hij neemt het publiek mee in de trends en mogelijkheden om Nederland van het gas te krijgen. Ook gaat de spreker in op de vraag 'Hoe hybride of all-electric wil je het hebben?'. Vervolgens gaat Martijn Kok (Nefit Bosch) in op net ontwikkelproces van een productinnovatie die antwoord geeft op allerlei vragen die spelen bij de toepassing van lucht/water-warmtepompen in bestaande bouw. Zo moet je ruimte vinden voor de binnen- en buitenunit, zijn er geluidseisen, moet het afgiftesysteem geschikt zijn, en de isolatiewaarde van de woning voldoende hoog. Met een dakwarmtepomp wil Nefit Bosch deze uitdagingen pareren.

'Hybride als mogelijke eindoplossing'

Waar Rudy Grevers van Alklima in zijn presentatie ingaat op de 'tijdelijke rol' die hybride opstellingen kunnen spelen in een stappenplan naar all-electric, geeft Rick Bruins (Remeha) in zijn talk uitleg over andere mogelijkheden. Behalve als opmaat naar all-electric kan hybride volgens hem ook een eindoplossing zijn. Door in eerste instantie het aardgasgebruik te reduceren. En daarna de stap naar fossielvrije verwarming te zetten met de inzet van groen gas (biogas of waterstof) voor de cv-ketel.

'All-electric met bodemenergie is beter'

Niek de Jong (Climate for life group, waar o.a. Itho Daalderop onder valt) kiest in zijn presentatie een heel andere invalshoek. De titel van zijn presentatie luidt 'Hybride is goed. All-electric met bodemenergie is beter'. De Jong gaat in op de voordelen van bodemenergie: het biedt het hoogste rendement, is stille techniek, leidt niet tot congestie op het stroomnet en biedt de mogelijkheid van gratis koeling. Daarbij geeft hij ook uitleg over een concrete oplossing die bezwaren opheft die spelen bij toepassing van bodemenergie in bestaande bouw.

Meer informatie en inschrijven Kennismiddag Warmtepompen

Op dit moment is nog niet het volledige programma bekend; hier zal op korte termijn een update over komen. Tegen 17.00 uur sluit dagvoorzitter Frank Agterberg de kennismiddag Warmtepompen af door de belangrijkste conclusies samen te vatten. Aan het eind van de middag sluiten we af met een netwerkborrel. Alle informatie over het programma en de sprekers is te vinden op deze website. Hier kunt u zich ook inschrijven voor de Kennismiddag. Deelname kost 155 euro, maar voor abonnees van Vakblad Warmtepompen en Gawalo geldt een speciaal reductietarief van 125 euro (prijzen ex BTW).