Waarom vragen consumenten om een goede waterontharder?

Waarom vragen consumenten om een goede waterontharder?

Op plekken waar hard water wordt geleverd, stroomt jaarlijks 60 kilo kalk door de leidingen van een eengezinswoning. Dit zorgt voor kalkvlekken in de badkamer, op wasgoed, bestek, borden en glazen. Installateurs kunnen hierop inspelen door een goede waterontharder, zoals de nieuwe BWT Perla Seta.

Kalk laat haar sporen na op glaswerk, bestek, douchewanden, keukenoppervlakken, huishoudelijke apparaten en leidingen. De BWT Perla Seta is een duplex-waterontharder, uitgerust met twee harskolommen die adaptief parallel werken om 24/7 en ongelimiteerd zacht water te leveren. Dat is handig bij piekafnames zoals het vullen van een zwembad, het nemen van een hoogdebietsdouche of wanneer op verschillende plekken tegelijk water wordt gevraagd.

Bereikbare plek

Een waterontharder wordt meestal geplaatst in ruimtes waar deze niet te veel opvalt, zoals een kelder, berging, garage of op de plek waar de waterleiding het huis binnenkomt. Omdat het regeneratiezout in de ontharder regelmatig moet worden vervangen, is het handig als deze op een makkelijk bereikbare plek staat. Dit geldt natuurlijk ook voor onderhoud door een installateur.

Waarom consumenten vragen om een goede waterontharder

Hard water in zacht water veranderen

BWT Perla Seta verandert hard water in zacht water. Het is een duplextoestel met een grote capaciteit van 50 liter per minuut. Het apparaat levert een continue doorstroming en geeft doorlopend een zekere werking, ook bij grote waterafnamepieken tot 3 kubieke meter per uur.

Het water in de waterontharder stroomt adaptief parallel door beide kolommen die zijn gevuld met organisch ionenwisselingshars. Daardoor is het parelwater maximaal beschikbaar en wordt stagnatie in de kolommen tot een minimum beperkt.

Bovendien verloopt de doorstroming door de kolommen niet alleen tijdens de regeneratie parallel. Tijdens de nachtelijke regeneratiefasen, op momenten dat er meestal minder water wordt gebruikt, neemt de ene kolom het ontharden van al het water over, de andere kolom de regeneratie.

Regeneratie

Het systeem is uitgerust met een elektrolysecel die het ionenwisselingshars ontsmet met pekel tijdens de regeneratie. Terwijl de pekel wordt aangezogen uit de zouttank, wordt het regeneratieproces aangepast aan de respectievelijke drukomstandigheden, terwijl het verbruik van zout- en regeneratiewater tot het vereiste minimum wordt beperkt.

In minder dan een half uur wordt de hoeveelheid pekel gevormd die nodig is voor de regeneratie.”

Door het geoptimaliseerde pekelvoorbereidingsproces wordt in minder dan een half uur tijd alleen de hoeveelheid pekel gevormd die daadwerkelijk nodig is voor de regeneratie. De pekel wordt verzameld in een speciale zouttank en wordt daar volledig onttrokken. Nadat de pekel is onttrokken, is er geen vloeistof meer in de zouttank. Een ultrasone sensor in het deksel meet het vulniveau van het zout en toont het beschikbaarheidspercentage op het scherm van het toestel.

De doorstroming gebeurt in functie van het debiet, adaptief parallel. Regeneratie van de harskolommen gebeurt afwisselend en proportioneel. Een precisiepekelteller past het zoutverbruik tijdens het regenereren aan naar het verbruik gerekend vanaf de laatste regeneratie. Bij elke regeneratie maakt de waterontharder ook chloor uit het onthardingszout aan om de harsen te ontsmetten.

Waarom consumenten vragen om een goede waterontharder

Draadloos en connectief

Het apparaat is lekvrij en is standaard voorzien van intelligente veiligheidssystemen zoals AQA Watch, AQA Stop, AQA Safe-ventiel en AQA Guard. In geval van lekdetectie sluit het toestel de watertoevoer (AQA Stop en AQA Guard) of de spoelwaterafvoer (AQA Safe) af. Het toestel alarmeert de eigenaarin geval van een lek direct onder of naast het toestel of op tien bijkomende plaatsen in huis, dit gebeurt via de draadloze AQA Guard wireless-vloersensoren.

De BWT Best Water Home-app geeft de gebruiker de mogelijkheid om vanaf zijn gsm of computer de status van de BWT Perla Seta te volgen en het water- en zoutverbruik te monitoren. In deze app verschijnen ook de meldingen als het zout moet worden bijgevuld of als het toestel aan onderhoud toe is.

Het toestel kan via de app in vakantiemodus worden gezet. Daarnaast geeft de app de mogelijkheid om hulp in te roepen via de technische dienst van BWT. Gebruikers kunnen hun installateur ook de mogelijkheid geven om de gegevens uit te lezen en indien nodig service te verlenen.

Dit artikel is gesponsord door BWT.

Klimaatambities bouw onhaalbaar volgens EIB

Klimaatambities bouw onhaalbaar volgens EIB

Volgens het rapport 'Klimaatambities in de gebouwde omgeving', dat het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) op 13 mei jl. publiceerde, is de...

Gawalo mei 2024

Gawalo mei 2024

In deze editie o.a. De vraag naar warmtepompen stagneert p. 08 Lucht-waterwarmtepompen zonder buitendeel p. 10 Milieu-impact p. 20 Sneller...

Foto: Shutterstock

Ruim 1 op 5 huiseigenaren wil komend jaar thuisbatterij installeren

Komend jaar wil 22% van de consumenten een warmtepomp aanschaffen terwijl 21 procent het voornemen heeft een thuisbatterij (voor zonnepanelen) te...

Vrouwen kiezen vaker voor techniek

Vrouwen kiezen vaker voor techniek

De technieksector wordt ook voor vrouwen steeds aantrekkelijker. Daarom bieden technische bedrijven op Girls' Day (11 april) meisjes van 10 tot 15...

Zestig jaar Warmteservice

Zestig jaar Warmteservice

Specialist op het gebied van verwarming, sanitair, installatiemateriaal en duurzame oplossingen Warmteservice viert dit jaar haar 60-jarig bestaan....

Bryan Slief van Installatiebedrijf Slief - foto: NFP

Vierde generatie in installatiebedrijf

Bryan Slief is de vierde generatie Slief en sinds 1 januari 2023 officieel mede-eigenaar van Installatiebedrijf Slief in het Gelderse Loenen....

Van Dorp verstevigt positie in regio Nijmegen met overname van Installatietechniek Hartog

Van Dorp verstevigt positie in regio Nijmegen

Van Dorp heeft overeenstemming bereikt over de overname van de aandelen van Installatietechniek Hartog uit Nijmegen. Dit bedrijf, met een historie...

Marije Tillema, directeur NVI-GO - foto: ©NFP

'Hybride route blijft belangrijk speerpunt'

De stichting NVI-GO behartigt de belangen van bedrijven uit de verwarmingsindustrie. "We zien dat hybride warmtepompen bezig zijn aan een...