Dag van de Warmtepomp: 'Supertof én maatschappelijk relevant'

Dag van de Warmtepomp: 'Supertof én maatschappelijk relevant'
Dagvoorzitter Bas Haring (vierde van links) is filosoof, schrijver van wetenschappelijk boeken en tv-presentator.

De Dag van de Warmtepomp van Opleidingscentrum GO° bood de bezoeker een informatief programma over klantbeleving en veelgemaakte fouten bij de installatie van warmtepompen. Dagvoorzitter Bas Haring pleitte dat de warmtepomp supertof én maatschappelijk relevant is.

"Mensen zijn enorm trots op hun espressomachine, maar dat is gewoon een machine die van koffiebonen koffie maakt. Terwijl een warmtepomp technisch veel interessanter is én bovendien maatschappelijk relevant. " Met deze woorden bepleit Bas Haring om de warmtepomp neer te zetten als iets wat supertof is. Haring is dagvoorzitter van de 'Dag van de Warmtepomp' op donderdag 23 september, een hybride evenement dat fysiek plaatsvindt bij Opleidingscentrum GO° in Ede en tegelijkertijd online gestreamd wordt.

De Dag van de Warmtepomp was online te volgen voor installateurs.
De Dag van de Warmtepomp was online te volgen voor installateurs.

Waarom duurzaam?

In de plenaire sessie van de 'Dag van de Warmtepomp' neemt Haring zelf het woord. Hij is zelf natuurlijk geen specialist, maar heeft wel de cv-installatie in zijn eigen huis aangelegd en wil de overstap naar een warmtepomp maken. Hij werpt de vraag op waarom 'we' iets met duurzaamheid moeten. "Je bent mensen in de toekomst ellende aan het bezorgen als je je CO2-uitstoot niet beperkt en dat is moreel niet juist." Daarom moeten we de warmtepomp volgens Haring beter gaan verkopen.

Klantbeleving

Haring geeft het woord aan Coen Bertens, die 23 jaar bij de Efteling heeft gewerkt, waarvan de laatste 7 jaar als directeur. Bertens weet veel over klantbeleving en kan de installateurs in het publiek daarover bijpraten. Hij legt uit waarom de Efteling streeft naar een klantbeoordeling van 9+. "Als klanten een 9+ of meer geven, komen ze terug en ze vertellen het nog eens aan 24 andere mensen. Dat laatste doen ze helaas ook als ze een 6 of minder geven."

Kleine dingen kunnen hierbij het verschil maken, legt Bertens uit. "Voorheen zagen de medewerkers van de technische dienst er nog wel eens slordig uit en parkeerden ze hun wagentje bij een storing recht voor de ingang. Nu parkeren ze bij de achteringang en zorgen ze dat ze er netjes uitzien."

Soms staat duurzaamheid andere zaken ook in de weg.”

Duurzaamheid

Ook op het gebied van duurzaamheid wil de Efteling hoge cijfers. "Maar soms staat duurzaamheid andere zaken ook in de weg. We wilden bijvoorbeeld zonnepanelen op de nieuwe attractie Symbolica. Maar het ontwerpteam vond dat helemaal niks. Toen kwamen ze twee weken later terug en hadden ze van de zonnepanelen een prachtige paleistuin ontworpen."

Van een oud-manager van Disneyland Parijs leerde Bertens een wijze les. "Als je medewerkers supertevreden zijn, zijn de klanten dat ook. Bij de Efteling houdt dat in dat we de medewerkers goed opleiden en persoonlijk waarderen." Hoe komt de installatiebranche ook aan zulke excellente medewerkers? Bertens: "Vertel de nieuwe medewerkers dat ze onderdeel kunnen worden van een duurzamere wereld. Dat spreekt natuurlijk aan, want de nieuwe generatie wil echt iets toevoegen. Daar liggen kansen."

Veelgemaakte fouten

Na de presentatie van Bertens, sluit een deel van het publiek aan bij de workshop van Michel van Bronkhorst over de tien meest voorkomende fouten bij het installeren van warmtepompen. De eerste fout gaat over het verkeerd afpersen van installaties. Van Bronkhorst: "We zien te vaak dat de druk te laag is en dat het afpersen dus niet goed uitgevoerd is. Terwijl de juiste druk wel belangrijk is om de installatie veilig te houden. Let dus bij de inbedrijfsstelling of de maximum toelaatbare werkdruk goed is ingesteld."

Michel van Bronkhorst (trainer en teamleider Opleidingscentrum GO) over de tien meest voorkomende fouten bij het installeren van warmtepompen.
Michel van Bronkhorst (trainer en teamleider Opleidingscentrum GO) over de tien meest voorkomende fouten bij het installeren van warmtepompen.

Natuurlijk koudemiddel

De tweede is niet zozeer een fout als wel een ontwikkeling, aldus Van Bronkhorst. "De ontwikkeling naar steeds meer natuurlijke koudemiddelen heeft grote gevolgen. Ik ben voorstander van het gebruik van propaan als natuurlijk koudemiddel, maar het brengt wel risico's met zich mee. We gaan van niet-brandbare naar brandbare koudemiddelen. Daar moeten de mensen die er mee werken wel kennis over hebben."

De derde fout die veel installateurs maken is om geen logboek aan te maken. Van Bronkhorst: "Er is een logboekplicht voor systemen van meer dan 5000 GWP, maar ook onder dat getal kan een logboek bijgehouden worden. Dat kan heel handig zijn." Het vierde probleem dat Van Bronkhorst noemt is over- en onderdimensie bij de installatie van warmtepompen. "Het duurzaam toepassen van de juiste warmtepomp is afhankelijk van de ruimte."

Het is arbeidsintensief, maar als je gaat solderen doe dat dan onder verloop van stikstof.”

Soldeerverbindingen

Als vijfde punt noemt Van Bronkhorst soldeerverbindingen. "Te veel soldeerverbindingen worden zonder stikstof gemaakt. Daardoor kan er zeker bij multi split installaties vervuiling in het systeem ontstaan. Het is arbeidsintensief, maar als je gaat solderen doe dat dan onder verloop van stikstof." De zesde fout is het over- of ondervullen van installaties. "Dat is heel belangrijk voor de prestaties van de installatie. Je gebruikt veel stroom als een installatie niet goed ingeregeld is."

Koppelingen

Het zevende punt van Van Bronkhorst is dat koppelingen vaak een bron van lekkage vormen. "Op het moment dat je de koppelingen te hard aandraait, verhoogt dat de kans op lekkage. Dit wordt steeds belangrijker als er bijvoorbeeld propaan in een installatie wordt toegepast." Als achtste probleem noemt hij de flow in de leidingen bij waterwatersystemen. "Er moet voldoende flow zijn voor waterwatersystemen. Als je kunststof gebruikt, kijk dan goed naar de koppelingen."

Het negende punt is een flinke fout, vindt Van Bronkhorst. "Ik kom nog steeds voorbeelden tegen waarbij leidingen open en bloot in het beton worden gelegd, zonder beschermmantel. Dat gaat op de lange termijn natuurlijk niet goed en het is bovendien verplicht om een mantel te gebruiken."

Uitleg

Als laatste sluit Van Bronkhorst aan bij de eerdere sprekers. "De uitleg aan klanten kan veel beter. Als je de klant goed informeert, kan het energieverbruik beperkt worden. Probeer zeker ook meetrapporten te maken en deze met de klant te delen."

Dit artikel is gesponsord door Opleidingscentrum Go ° .

Supergeïsoleerde warmtebatterij levert warm tapwater uit water

Supergeïsoleerde warmtebatterij levert warm tapwater uit water

De NEStore warmtebatterij slaat elektriciteit heel efficiënt op als warmte in een gesloten buffervat. Maar hoe werkt het toestel precies? Deel twee...

Eigen zonnestroom opslaan in warmtebatterij met water

Eigen zonnestroom opslaan in warmtebatterij met water

Hoe kan een huishouden zoveel mogelijk zelf opgewekte zonne-energie zelf verbruiken? NEStore biedt een antwoord op die vraag, met een warmtebatterij...

Eén-op-één vervangers van de cv-ketel

Eén-op-één vervangers van de cv-ketel

Vanaf 2026 moet je bij vervanging van een cv-ketel een efficiëntere verwarmingsinstallatie plaatsen. Daarbij staat de hybride warmtepomp voorop. Maar...

Walter Grootveld (Essent, links) en Manfred Laros (Sparta). Foto: Tim van Dorsten

Voetbalclub voorbeeld voor verduurzaming

Bij verduurzamingsmaatregelen hoeft Sparta Rotterdam niet per se vooraan te staan. Maar mede dankzij energieleverancier Essent wordt de...

Verrekenfactor MKI warmtepompen gewijzigd

Verrekenfactor MKI warmtepompen gewijzigd

Per 1 januari 2024 geldt een nieuwe beperkte verrekenfactor voor kleine warmtepompen met een vermogen tot maximaal 4,0 kW. Deze factor is uitsluitend...

TNO HPAClab, foto TNO

Sneller en beter warmtepompen installeren

Warmtepompen sneller en beter installeren. Daar gaat het in de basis om bij de stichting Team Duurzaam Installeren. Diverse installatiebedrijven...

Warmteverliesberekening - beeld: Shutterstock

Warmteverliesberekening uitgelegd

Een verwarmingsinstallatie moet kunnen voorzien in de warmtebehoefte van een woning of gebouw. Om te bepalen welke capaciteit de installatie moet...

Suboptimale condities

Verbeterpunten voor warmtepompfabrikanten

Standaardisatie kan op meerdere vlakken het installatieproces van warmtepompen versnellen. Dat blijkt uit gesprekken tussen installatiebedrijven en...