Het vermogen van een warmtepomp bepalen

Belangrijk bij de keuze van een warmtepomp is het juiste vermogen.

De keuze van een warmtepomp met het juiste vermogen is afhankelijk van het bouwjaar van het gebouw dat de isolatiewaarde bepaalt van de schil. Als er naderhand verbeteringen aangebracht zijn in de isolatie van de schil, dan is het verstandig om een nieuwe transmissieberekening uit te voeren. Een transmissieberekening is cruciaal voor gebouwen die gebruik maken van een warmtepomp. De berekening bepaalt namelijk exact hoeveel vermogen (kW) er nodig is om het gebouw warm te stoken waardoor je de juiste warmtepomp kunt kiezen.

Vermogen warmtepomp berekenen

Voor nieuwbouwwoningen is het verplicht om een transmissieberekening op te laten stellen. Op basis van de transmissie kun je de warmtepomp met het juiste vermogen van de pomp selecteren. Voor warmtepompen geldt dat een iets te kleine warmtepomp beter is dan een iets te grote warmtepomp. Trap niet in de valkuil van overdimensioneren.

Gevolgen overdimensioneren

Installateurs zijn gewend om een veiligheidsmarge in te bouwen in het vermogen (overdimensioneren). Wellicht herken je het ook zelf: je plaatst eerder een iets grotere installatie dan een installatie met een wat krapper vermogen. Bij een cv-ketel is dit geen probleem, maar met een warmtepomp moet je dit nooit doen. Als je 8 kW uitrekent dan moet je een warmtepomp kiezen die eronder ligt en niet erboven. Een warmtepomp werkt met een compressor en die heeft ‘rustige draaiuren’ nodig. Bij een overgedimensioneerde installatie kan het voorkomen dat een installatie te veel aan- en afslaat. Dat is voor het rendement niet goed, én je beperkt de levensduur van de installatie. Een kleine ondercapaciteit wordt opgevangen door een elektrisch verwarmingsspiraal die voldoende vermogen heeft om aan de warmtevraag te voldoen

Stortdouche

En bij een luxe douche? Ook dan is het niet nodig om de warmtepomp te overdimensioneren. Wel is het van belang om een boiler met het juiste volume te kiezen. Dit hangt af van onder meer het douchegedrag van de bewoners, de samenstelling van het gezin, het soort douche (stortdouche versus spaardouche), en of er tegelijkertijd een bad genomen moet kunnen worden. Het is belangrijk om je te realiseren is dat een cv-toestel oneindig veel warm water kan leveren en een warmtepomp niet meer dan de boiler toestaat.

Met dank aan Viessmann Nederland

Gerelateerde artikelen over warmtepompen: