Hybride warmtepompen: een overzicht

Er komen steeds meer hybride warmtepompen op de markt. Hoog tijd om de ontwikkelingen op een rij te zetten.

Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp combineert een warmtepomp met een HR-ketel en is goed toepasbaar in zowel bestaande woningen als nieuwe woningen waar nu nog alleen een gasketel hangt. In gebieden waar veel gasinfrastructuur ligt, is het een interessante optie om op korte termijn het energie- en gasverbruik in woningen sterk te verlagen.
Terug naar boven

Hybride warmtepompen worden onterecht als tussenoplossing gezien

“All electric warmtepompen op grote schaal plaatsen in oudere woonwijken kan leiden tot problemen omdat het netwerk hiervoor niet zwaar genoeg is”, stelt Frank Wiersma, strategisch adviseur bij netbeheerder TenneT. “In het transitieproces naar CO2-neutraal in 2050 is het een logische stap om voorlopig nog gas als aanvullende energiedrager te blijven behouden tot alles helemaal is ingericht om zonder te kunnen. Daarom zijn hybride warmtepompen een ideale oplossing, Er wordt wel eens geroepen dat deze hybride warmtepompvariant een tussenoplossing is omdat op langere termijn de CO2-uitstoot netto nul moet worden. Dit is niet noodzakelijk waar, stelt hij. “Op de langere termijn, wanneer Nederland volledig van het (aard)gas af is, kan de kleine hoeveelheid aardgas die per jaar nodig is, worden vervangen door biogas of waterstof.”
Terug naar boven

Hybride warmtepomp levert tweederde van warmtevraag

Voor het grootste deel van het jaar zorgt de warmtepomp in de combinatie warmtepomp-cv-ketel voor de benodigde verwarming. Meer concreet: hybride warmtepompen vullen ongeveer tweederde van de warmtevraag van woningen in. Met diezelfde factor verlaagt de hybride warmtepomp dus de gasvraag. Mogelijk zijn nog hogere besparingen te realiseren.
Terug naar boven

Hybride warmtepompen: grootschalig uitrollen, of niet?

Hoe presteren hybride warmtepompen in de warmtevraag van woningen? Een fikse besparing op aardgas lijkt mogelijk, maar staat daar niet een hoger elektriciteitsgebruik en dito energierekening tegenover? Om een antwoord op deze vraag te kunnen geven monitort Installatiemonitor sinds 2019 de prestaties van zo’n 600 geïnstalleerde warmtepompen in woningen, waaronder een groot deel hybride varianten zijn.
Terug naar boven

Hogetemperatuurwarmtepomp versus hybride en lucht- versus bodemwarmtepomp

Nu de warmtepomp steeds meer terrein wint, komen er ook steeds meer vragen los. “Wat zijn de voordelen van een hogetemperatuurwarmtepomp ten opzichte van een hybride warmtepomp?” En: “Moet ik kiezen voor een lucht- of voor een bodemwarmtepomp?” De keuze hangt af van meerdere factoren. In het artikel Hogetemperatuurwarmtepomp versus hybride en lucht- versus bodemwarmtepomp komen de antwoorden aan bod.
Terug naar boven

1.000.000 hybride warmtepompen voor 2030

Techniek Nederland, Natuur & Milieu en Netbeheer Nederland vinden dat een grootschalige inzet van hybride warmtepompen nodig is. Vanaf 2024 zouden jaarlijks minimaal 100.000 hybride warmtepompen moeten worden geplaatst in woningen en gebouwen zodat vóór 2030 één tot twee miljoen van dit type pompen moeten zijn geïnstalleerd. Ze roepen het nieuwe kabinet op geld vrij te maken.
Terug naar boven

Hoe populair is de hybride warmtepomp?

De markt lijkt steeds meer open te staan voor de hybride warmtepomp. De verkoop ervan zit de laatste jaren in de lift, blijkt uit verkoopcijfers van leveranciers.
Terug naar boven

Hybride warmtepomp op waterstof voor verduurzaming Groningse woonwijk

In een aantal Groningse jaren zeventig huurwoningen worden hybride warmtepompen geplaatst waarbij de combinatie wordt gemaakt tussen een warmtepomp en een waterstof-cv-ketel. Het waterstofgas in dit project wordt geproduceerd en opgeslagen door een agrarisch bedrijf in de buurt. Het bedrijf gaat met een elektrolyser groene waterstof produceren uit groene stroom van zonnepanelen op zijn dak.
Terug naar boven