Waarom het monitoren van energiestromen belangrijk is voor installaties

Waarom het monitoren van energiestromen belangrijk is voor installaties

Enervalis Home Platform koppelt alle duurzame installaties in een woning. Daarmee wordt het mogelijk om het energieverbruik te monitoren en krijgt de installateur inzicht in het technisch functioneren van een installatie. Door Remote asset management is het mogelijk om preventief onderhoud toe te passen. Hoe werkt dit platform precies?

“We bieden een totaaloplossing voor het monitoren van energiestromen en onze producten integreren de duurzame installaties in woningen.” Aan het woord is Jasmin Hodzic, directeur verkoop van Enervalis. Hij legt uit waarom het Home Plaform van Envalis een belangrijke toevoeging is voor de installaties in een gebouw of woning.

“Inzicht is nodig. Daarvoor is de monitoring. Vervolgens wil je inzicht krijgen in het functioneren van de warmtepomp, de wtw-installatie, de pv-installatie, de thuisbatterij en de laadpaal. Alleen zo kun je het aanbod van duurzame energie in verbinding brengen met de energievraag en ook je service en onderhoud optimaliseren.”

Energiemanagement noodzakelijk

Om alle energie-assets in en om het huis te verbinden is er het Enervalis Home Platform. Dit is een clouddienst die merkonafhankelijk controle geeft over de verschillende duurzame installaties in een woning. Hodzic vertelt dat Enervalis zowel geschikt is voor nieuwbouw als renovatie. “Inmiddels wordt in 3500 Nederlandse woningen de hard- en software van Enervalis gebruikt. De verduurzaming van woningen en de energietransitie leiden tot meer energiesystemen in en om de woning. Energiemanagement is daarbij noodzakelijk.”

Moderne duurzame installaties bieden steeds vaker de mogelijkheid om geïntegreerd te worden met een modbus- of API-koppeling. Hierdoor kunnen ze op afstand benaderd worden, vertelt Hodzic. “Zo kun je bijvoorbeeld de instellingen of parameters aanpassen op afstand, of een reset uitvoeren. Maar je kunt als installateur ook preventief en proactief onderhoud bieden, doordat je precies ziet hoe de installaties functioneren.”

Prestatiegaranties

De reden om te monitoren is volgens Hodzic eenvoudig. “Meten is weten. Tegenwoordig wordt veel gewerkt met prestatiegaranties. Je hebt dan bewijsvoering voor de geleverde prestaties nodig. Dat geldt bijvoorbeeld voor woningcorporaties die een energieprestatievergoeding vragen.”

Niet monitoren met deze moderne installatietechniek is volgens Hodzic eigenlijk ondenkbaar. “Je kunt niet weten of en hoe de installaties functioneren in de praktijk na oplevering tenzij je ze monitort. Er zijn meer dan genoeg gevallen bekend waarbij een warmtepomp verkeerd is ingeregeld of de zonnepanelen op een woning niet goed functioneren. Maar omdat er niet gemonitord wordt, komt de installateur of de bewoner daar veel te laat achter.”

Optimaal functioneren

Door goede integratie en monitoring voorkom je dus het niet optimaal functioneren van installaties, stelt Hodzic. “Wij ontsluiten de installaties en bieden merkonafhankelijk inzicht in de gebruikte apparatuur. Door gebruik te maken van onze technologie kunnen installateurs en system integrators storingsanalyse doen op afstand. Vaak is er één partij die het onderhoud voor alle installaties doet. Die kan veel meerwaarde halen uit ons systeem.”

Het begint allemaal bij technisch inzicht.”

Daarnaast wordt het voor de onderhoudspartijen makkelijker om onderhoud in te plannen. Hodzic: “Het begint allemaal bij technisch inzicht. Door de monitoring heb je een beeld van de eventuele foutcodes, waardoor je meer grip en controle krijgt over de installaties. Zo kun je storingen en incidenten beter verhelpen én je maakt basisonderhoud beter planbaar. Als je dat als installateur kunt realiseren, is het besparingspotentieel natuurlijk groot en haal je eenvoudig je return on investment.”

Unieke positie

Enervalis heeft momenteel een unieke positie in het werkveld, vertelt Hodzic. “We hebben grote aantallen van onze hardware en software geïnstalleerd, zo’n 3500 woningen zijn al met ons verbonden.” De hard- en software van Enervalis is vooral voor installateurs interessant, vertelt Hodzic. “De klant merkt er niet veel van. Installateurs kunnen op afstand zaken regelen. Het is echt een tool om zaken efficiënter te maken zodat installateurs meer grip krijgen op onderhoud en beheer. Daardoor besparen ze kosten en kunnen ze efficiënter werken.”

Enervalis Home Platform

Het Enervalis Home Platform verbindt de energie-assets die je in en om het huis aantreft, zoals een warmtepomp, laadpaal, batterij en zonnepanelen. Het is een clouddienst die je merkonafhankelijk controle geeft over al je energie assets. Je kunt storingen vermijden door real-time inzicht in de werking van energie-assets. Denk aan het vervangen van filters van de balansventilatie. Dit soort werkzaamheden kun je dankzij Enervalis Home tijdig en efficiënt plannen binnen een hele woningportefeuille.

Is er toch een storing? Dan heeft een monteur vooraf inzicht in de mogelijke oorzaak. Binnen Enervalis Home kun je storingen op afstand analyseren met behulp van foutcodes en de historie van een asset. Een deel van de storingen kun je op afstand oplossen met resets of bijvoorbeeld het aanpassen van stooklijnen. Dit verlaagt onderhouds- en beheerkosten en vermindert hinder voor bewoners. Via het Enervalis Home Platform is het mogelijk om zowel in de fabriek als op de bouwplaats energiemodules en andere energie assets te testen op correcte werking en verbinding via de 4G modem. Energiemonitoring is het basisproduct van Enervalis Home dat standaard onderdeel is van de dienstverlening.

Dit artikel is gesponsord door Enervalis Home.

De toepassing van BIM stond centraal bij de uitvoering van Viega World. (Beeld: Viega)

Bijdrage BIM aan klimaatneutrale gebouwen

Het toepassen van de integrale werkmethodiek van Building Information Modelling (BIM) bij de planning en de realisatie van nieuwe gebouwen, biedt...

Plieger neemt start-up hoomie over 

Plieger neemt start-up hoomie over

De start-up hoomie gaat verder als onderdeel van de Plieger Groep. Eerder werkte beide partijen al samen in het logistieke proces van de inkoop van...

Bijna kwart van Nederlandse installateurs gebruikt BIM 

Bijna kwart van Nederlandse installateurs gebruikt BIM

In een vergelijking met zes Europese landen, blijkt Nederland het best te scoren in het gebruik van BIM.

Triodos Bank

De praktijk van het materialenpaspoort

Installatiebedrijf Bosman heeft voor het nieuwe kantoor van Triodos een materialenpaspoort gemaakt. "Het vereist een andere manier van werken. Het is...

Hybride werken en gebouwbeheersystemen

Hybride werken en gebouwbeheersystemen

Gedeeltelijk thuiswerken en gedeeltelijk op kantoor. Voor de toekomst is dat een heel waarschijnlijk scenario. Maar hoe gaat een gebouwbeheersysteem...

Energie besparen met Artificiële Intelligentie – hoe dan?

Energie besparen met Artificiële Intelligentie – hoe dan?

Artificiële intelligentie (AI, ook wel kunstmatige intelligentie genoemd) is ontworpen om de menselijke manier van denken na te bootsen. AI-software...

Gebouwbeheersysteem voor gezondere en productievere gebouwen

Gebouwbeheersysteem voor gezondere en productievere gebouwen

Een gezonde en productieve omgeving om in te werken en te wonen. Dat lijkt eenvoudig, maar vaak zit er een flink stuk techniek achter. Een...

Hoe gebruik ik gebouwdata om een gebouw beter te laten presteren?

Hoe gebruik ik gebouwdata om een gebouw beter te laten presteren?

Een goed functionerend gebouwbeheersysteem verzamelt data om het gebouw beter te laten presteren en zorgt dat een gebouw gezond, duurzaam en...