Praktijkonderwijs Aeres Tech vindt straks plaats in virtuele studio

Praktijkonderwijs Aeres Tech vindt straks plaats in virtuele studio

De grootste virtuele onderwijsstudio van Nederland wordt deze winter gebouwd en komend voorjaar in gebruik genomen door Aeres Tech in Ede. De plannen voor deze acht meter hoge en 160 m2 grote studio zijn door de coronacrisis in een stroomversnelling gekomen. "Met deze stap laten we zien dat we veel vertrouwen hebben in de ontwikkeling van online onderwijstoepassingen, ook voor praktijkonderwijs."

Corona heeft online onderwijs in een versnelling gebracht. Maar in het praktijkonderwijs is 100% onderwijs op afstand bijna niet mogelijk. Jaap Wouda, manager marketing en communicatie bij Aeres Tech: “We zijn echt een praktijkopleider en we verwachten ook niet dat we alles op afstand gaan doen. Die cursisten en leerlingen willen echt niet alleen maar theorie."

"Met onze nieuwe studio kunnen we op een goede manier praktijkonderwijs op afstand geven. We kunnen dus lessen geven in de studio bij een airco of een warmtepomp en meteen laten zien waar alles zit.” Een andere toepassing van de studio zit in het ontwikkelen van lesstof. “We hebben ook een afdeling die e-learningmodules maakt. Daar kunnen we de studio heel goed voor gebruiken.”

Online onderwijs blijvertje

Door de coronacrisis kwam ook Aeres Tech voor nieuwe uitdagingen te staan. Want hoe moest het nu verder met praktijkonderwijs, als je vanwege de coronacrisis niet of maar ten dele samen kunt komen? Die aanvankelijke onmogelijkheid van fysieke ontmoeting en vervolgens de periode van grote beperkingen spelen het héle onderwijs parten, maar het praktijkonderwijs in het bijzonder."

"Daarnaast past de bouw van de onderwijsstudio in de ontwikkelingen die Aeres Tech in de afgelopen jaren in gang heeft gezet. Steeds vaker biedt het expertisecentrum voor koude-, klimaat- en warmtepomptechniek een mix aan van fysiek en online onderwijs. Aeres Tech verwacht dat online onderwijstoepassingen, zoals die door de coronacrisis noodgedwongen werden ingevoerd, voor een deel ‘blijvertjes’ zijn.

Interactie met studenten

Een van de lastige aspecten van online onderwijs is interactie. Naar deze optie wordt dan ook goed gekeken bij de ontwikkeling van de onderwijsstudio, legt Wouda uit. “De studenten kunnen live vragen stellen of via de chat. Er komt ook een ‘green screen’ waarop 3D-modellen kunnen worden geprojecteerd. De trainer kan als het ware ín de machine kruipen, terwijl leerlingen of cursisten meekijken."

"We zijn er bovendien over aan het denken om de trainers een bodycam te geven, zodat ze makkelijk kunnen laten zien wat ze doen en bijvoorbeeld onderdelen kunnen tonen. Een volgende stap – daar gaat nog even tijd overheen – zal zijn dat de deelnemers aan een opleiding of training zélf in die 3D-wereld aan de slag kunnen met hun VR-bril en een paar joysticks.”

Internationale ambities

In de nieuwe studio kunnen grote installaties binnen gebracht worden voor online onderwijsdoeleinden. De studio hangt vol met verlichting, camera’s en microfoons. Hierdoor kunnen producttrainingen live uitgezonden worden of opgenomen worden om op een later moment te bekijken, waar dan ook ter wereld. Dat past bij de internationale ambities van Aeres Tech, vertelt Wouda.

“Natuurlijk zullen trainers ook in de toekomst naar het buitenland gaan, de behoefte aan ontmoeting zal altijd blijven. Maar er zitten ook beperkingen aan, want je kunt niet overal tegelijk zijn. Gek genoeg kan dat straks wel. Vanuit de studio in Ede kunnen we straks trainingen verzorgen in de hele wereld.” Hij noemt als voorbeeld Ethiopië, waar Aeres Tech onder meer basiscursussen voor koeltechniek geeft. “Een groot gedeelte van die lessen kunnen we ook in de studio geven. Dat bespaart iedereen veel tijd en geld.”

Praktijk is altijd nodig en dat kan ook nooit 100% vervangen worden door een online omgeving.”

Geavanceerde online leeromgeving

Het onderwijs en de trainingen gaan dus veranderen en zullen in de toekomst alleen maar geavanceerder worden. Maar praktijktrainingen zullen zeker niet verdwijnen, verwacht Wouda. “Je mist met online trainingen toch een stukje interactie. De meeste dingen kun je goed uitleggen op beeld, maar sommige dingen moeten echt in de praktijk ervaren worden. We geloven dan ook in en-en. Praktijk is altijd nodig en dat kan ook nooit 100% vervangen worden door een online omgeving."

"Maar het aantal fysieke trainingen zal op termijn waarschijnlijk wel minder worden, omdat de deelnemers online al veel beter zijn voorbereid en kennis en ervaringen hebben opgedaan. Dat betekent dat een nieuwe balans zal ontstaan tussen fysiek en online onderwijs. We kunnen veel meer mensen bereiken en ons onderwijs op een betere en efficiëntere manier aanbieden.”

Evenementen in onderwijsstudio

De onderwijsstudio is ook geschikt voor het organiseren van evenementen, vertelt Wouda. “Live webinars en kennisevents kunnen we vanuit de studio makkelijk vorm geven. Vorig jaar hebben we een Warmtepompdag georganiseerd met 300 bedrijven. Daarbij kunnen we bijvoorbeeld ook een discussie organiseren in een talkshowachtige setting. In de nieuwe studio kunnen we straks bovendien nog eens ongeveer 200 man publiek ontvangen. Dat betekent dat bedrijven en instellingen de studio ook kunnen huren voor het organiseren van evenementen of het maken van producties.”

Als voorbeeld noemt Wouda het maken van producties voor beurzen. “Je ziet dat heel veel evenementen nu niet doorgaan. Dat geldt ook voor installatiebeurzen. Die worden nu veelal online georganiseerd. Als je als leverancier of groothandelaar een nieuw product wil presenteren, zou je dat heel goed kunnen doen vanuit onze studio. Daarin kunnen we makkelijk hele grote koelmachines en andere installaties binnen zetten.”

Dit artikel is gesponsord door Aeres Tech

Klimaatbeheersing 1+2

  • Profiteer van de setprijs
  • Warmtetechnieken
  • NIEUWE EDITIE: Luchtbehandeling, Ventilatie en Koeling
  • Uitgebreide kennis
  • Praktische oplossingen
Beeld: Oleg Elkov/Shutterstock

Wat is de beste warmtepomp voor appartementencomplexen?

Het Duitse Fraunhofer Instituut voor Zonne-energie-systemen (ISE) test grootschalige proefopstellingen met warmtepompen in appartementengebouwen. In het project "LC R290" wordt onder meer gemeten wat een veilige bovengrens is voor de toepassing van propaan als koudemiddel en of er grote rendementsverschillen zijn tussen individuele en collectieve installaties.

Beeld: Lucky_Pics/Shutterstock

Hoogbouw met warmtepomp

Warmtepompen in flats en appartementengebouwen lijken geen voor de hand liggende combinatie, maar steeds meer architecten en bouwers nemen deze optie serieus en de markt reageert met ontwerpen die letterlijk op kleine schaal inzetbaar zijn en het beste van individueel en collectief combineren.

De prestaties en terugverdientijd van warmtepompen kunnen veel beter, als ze zorgvuldig worden geïnstalleerd, zegt Stijn Otten van HeatTransformers - beeld: Dziurek/Shutterstock.com

Nauwkeurig installeren verbetert prestaties warmtepompen

De terugverdientijd van warmtepompen kan veel korter, wanneer de installateur de warmtepomp goed installeert en monitort. Bovendien heeft de isolatiegraad van de woning nauwelijks invloed op de te behalen energiebesparingen. Dat is volgens Stijn Otten de uitkomst van het onderzoek van HeatTransformers.

Big Aquarea T-CAP M-serie warmtepompen - beeld: Panasonic

Innovatievere warmtepompen door strengere regelgeving

De ontwikkelingen in de markt voor warmtepompen gaan razendsnel, gedreven door strengere regelgeving en de behoefte aan duurzamere oplossingen. Innovaties richten zich op het gebruik van natuurlijke koudemiddelen zoals CO₂ en propaan, die een lagere Global Warming Potential (GWP) hebben en daarmee beter inspelen op milieuwetgeving. Deze trends dragen bij aan de verduurzaming van het energieverbruik in kantoren, scholen en andere commerciële gebouwen.

Testopstellingen verbeterde Vincent warmtepompen bij Itho Daalderop - beeld: Itho Daalderop

Vincent warmtepomp krijgt een vervolg

Na een jaar lang sleutelen, verbeteren en vooral heel veel testen is er licht aan het eind van de donkere tunnel waar de compacte binnenwarmtepomp Vincent in zat. Wanneer de 'soft launch' goed verloopt, komt het toestel in het tweede kwartaal 2025 weer op de markt. Gawalo sprak met Henriëtte Davids, corporate brand manager bij Itho Daalderop.

Installatiewerkzaamheden bij een renovatieproject

Seriematige productie dakwarmtepomp Nefit Bosch gestart

De Compress 5800i AWR dakwarmtepomp was al op verschillende vakbeurzen te zien. Nu is Nefit Bosch gestart met de seriematige productie. Nefit Bosch heeft bovendien goed naar geluiden uit de markt geluisterd.

Bij het werken met brandbare materialen moet altijd eerst de veiligheid van de omgeving worden gecontroleerd. Beeld: Carrier

STEK module E voor HVAC-leverancier Carrier

Carrier is er maar wat trots op: Het bedrijf mocht onlangs het STEK-certificaat module E in ontvangst nemen.

Beeld: Stock-Asso/Shutterstock.com

Vakmensen verdienen meer aanzien

Technische beroepen moeten aantrekkelijker worden voor zowel jongeren als zij-instromers. Vakmensen in onder andere de installatietechniek zijn namelijk van levensbelang om de energietransitie mogelijk te maken.