Een-op-een vervangers voor de hr-ketel: een overzicht

Een-op-een vervangers voor de hr-ketel: een overzicht

Een ketelvervanger is bedoeld om een klassieke hr-ketel op aardgas een-op-een te vervangen. Zonder verdere ingrepen in de installatie. Het aantal aanbieders groeit.

Om kosten te besparen op isoleren en het aanbrengen van afgiftesystemen voor lage temperaturen, kan voor oplossingen worden gekozen die zonder verdere aanpassingen aan de installatie een hr-ketel kunnen vervangen. Voorbeelden van een dergelijke ketelvervanger zijn een inductieketel, turbineketel, elektrische ketel, hoge-temperatuur warmtepomp, warmtepomp op gas of een waterstofketel. Natuurlijk zijn er voor- en nadelen.

Elektrische combiketel op inductie als 1-op-1 ketelvervanger

Al decennia geleden ontwikkelde Henk Verhagen een verwarmingssysteem op basis van inductie, de zogeheten CVi. Het systeem kon toen onmogelijk concurreren met aardgas. Maar nu heeft de elektrische ketelvervanger van Verhagen weer de aandacht. Ondanks de COP van 1.
Terug naar boven

Warmtepomp op gas als ketelvervanger

De gasgestookte adsorptiewarmtepomp is in de testfase. Als ketelvervanger kan de warmtepomp zeker 30 procent op aardgas besparen. Cooll gaat binnenkort meerdere versies van de adsorptiewarmtepomp op de markt brengen.
Terug naar boven

Installatie van eerste elektrische turbineketel als ketelvervanger

De turbineketel van startup Tarnoc kan met behulp van energie uit de buitenlucht, zonder buitendeel, water tot 80 graden Celsius verwarmen.
Terug naar boven

Hoge temperatuur warmtepomp vervangt cv-ketel

In twintig verschillende huurwoningen testen Vattenfall en Feenstra een hogetemperatuurwarmtepomp die de bestaande cv-installatie een-op-een vervangt.
Terug naar boven

Voordelen en nadelen van hoge temperatuur warmtepomp

Een hoge temperatuur warmtepomp klinkt op papier ideaal. Het apparaat kan immers temperaturen tot wel 80 graden Celsius maken en direct een cv-ketel vervangen. Maar wat is het elektriciteitsverbruik en het kostenplaatje? Waar ligt de potentie van de hoge temperatuur warmtepomp?
Terug naar boven

Kansen voor de elektrische cv-ketel?

Fabrikanten van cv-ketels hebben doorgaans ook een elektrische cv-ketel in het assortiment. Het toestel van Nefit Bosch wordt al in diverse landen verkocht. Toch is de ketel nog niet op de Nederlandse markt geïntroduceerd. "We bepalen ieder jaar op basis van een rekensom of het omslagmoment al bereikt is."
Terug naar boven

Elektrisch verwarmen blijft heet hangijzer

Je huis verwarmen met een elektrische cv-ketel, elektrische IR-panelen, folie onder de vloer of accumulatietechnieken. Het blijft de fantasie prikkelen. Het is hightech, vaak eenvoudig te installeren, schoon, klein en soms zelfs onzichtbaar. Binnen de wet- en regelgeving voor de energieprestatie van woningen is echter niet alles toegestaan.
Terug naar boven

Waterstof als alternatief voor aardgas in cv-ketels

Ook de waterstofketel kan in principe een klassieke hr-ketel een-op-een vervangen. In technisch opzicht geen vuiltje aan de lucht. Maar dan moet er wel eerst waterstof door de gasleidingen stromen.
Terug naar boven

Maarten Legius

Maarten Legius

Hoofdredacteur Installatie

Maarten Legius is gefascineerd door technische ontwikkelingen die het leven vergemakkelijken, duurzamer en veiliger maken. Hij heeft een achtergrond in energietechniek en informatietechnologie. In de soms gepolariseerde discussies rond de 'beste oplossingen' in installatie- en energietechniek, ziet hij graag de som achter de beweringen.

De wko-installatie zorgt voor bijna 1.500 kW aan warmte en 750 kW aan koude. Lucht/waterkoelmachine voor buitenopstelling (Foto: Sparta Rotterdam)

Sparta verduurzaamt met zelflerend energiemanagementsysteem

Toen Essent ontdekte dat betaald-voetbalorganisatie Sparta naast een overstap naar een warmte-koudeopslag (wko)-systeem voor het eigen stadion 'Het...

Eigen zonnestroom opslaan in warmtebatterij met water

Eigen zonnestroom opslaan in warmtebatterij met water

Hoe kan een huishouden zoveel mogelijk zelf opgewekte zonne-energie zelf verbruiken? NEStore biedt een antwoord op die vraag, met een warmtebatterij...

Eén-op-één vervangers van de cv-ketel

Eén-op-één vervangers van de cv-ketel

Vanaf 2026 moet je bij vervanging van een cv-ketel een efficiëntere verwarmingsinstallatie plaatsen. Daarbij staat de hybride warmtepomp voorop. Maar...

Walter Grootveld (Essent, links) en Manfred Laros (Sparta). Foto: Tim van Dorsten

Voetbalclub voorbeeld voor verduurzaming

Bij verduurzamingsmaatregelen hoeft Sparta Rotterdam niet per se vooraan te staan. Maar mede dankzij energieleverancier Essent wordt de...

Verrekenfactor MKI warmtepompen gewijzigd

Verrekenfactor MKI warmtepompen gewijzigd

Per 1 januari 2024 geldt een nieuwe beperkte verrekenfactor voor kleine warmtepompen met een vermogen tot maximaal 4,0 kW. Deze factor is uitsluitend...

TNO HPAClab, foto TNO

Sneller en beter warmtepompen installeren

Warmtepompen sneller en beter installeren. Daar gaat het in de basis om bij de stichting Team Duurzaam Installeren. Diverse installatiebedrijven...

Warmteverliesberekening - beeld: Shutterstock

Warmteverliesberekening uitgelegd

Een verwarmingsinstallatie moet kunnen voorzien in de warmtebehoefte van een woning of gebouw. Om te bepalen welke capaciteit de installatie moet...

Suboptimale condities

Verbeterpunten voor warmtepompfabrikanten

Standaardisatie kan op meerdere vlakken het installatieproces van warmtepompen versnellen. Dat blijkt uit gesprekken tussen installatiebedrijven en...