Aircomarkt groeit - aandachtspunten voor de installateur

Na een paar warme zomers en door het thuiswerken is de vraag naar airconditioning groot. Voor koeling én verwarming. Een interessante markt voor installatiebedrijven, want de marges zijn goed. Toch is er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

“De aircomarkt stijgt enorm. Dat heeft ermee te maken dat airco steeds minder kostbaar is en daarmee toegankelijker wordt. Daar komt nog bij dat je met de huidige airconditioningsystemen ook kunt verwarmen.” Ook onder w- installateurs groeit het besef dat de vraag naar airco stijgt, vertelt adviseur airconditioning Jan van Zwolle van Wasco. Dat heeft volgens hem te maken met de warme zomers die we recentelijk hebben gehad, maar ook met het besef dat airco-units eigenlijk warmtepompen zijn en dus ook kunnen verwarmen. “In sommige gevallen worden de radiatoren op de bovenverdieping weggehaald en volledig vervangen door airco-units die in de zomer koelen en in de winter verwarmen.”

Koelen en verwarmen met airco

Voor het koelen en verwarmen van individuele ruimtes zoals studeer- of slaapkamers zijn airconditioningsystemen een interessante optie. Omdat veel mensen door corona thuis werken, beseffen ze hoe belangrijk een comfortabel binnenklimaat eigenlijk is. Ze willen kunnen koelen en verwarmen als dat hen uitkomt en daardoor komen steeds meer installateurs ook met hun vragen over airco bij ons terecht, vertelt Van Zwolle. “Wasco begon in 2015 met de levering van airco’s.”

F-gassen-certificering

“De installateur heeft om aan airco’s te mogen werken een f-gassen-certificaat nodig. Bedrijven moeten daarnaast nog een bedrijfscertificaat (BRL 100) hebben om aan airco te mogen werken. Als je je certificering hebt, moet je nog de goede gereedschappen hebben en een handboek met werkinstructies.”

Overstap naar warmtepompen en airco’s

Voor het werken aan warmtepompen en airco’s is dus aanvullende kennis en certificering nodig. WasCollege, het opleidingsinstituut van Wasco gaf dit jaar de 1000ste f-gassen-certificering uit. Steeds vaker zijn het volgens Van Zwolle w-installateurs die deze certificering behalen. “Installateurs maken de overstap naar warmtepompen en airco’s en hebben daarvoor in veel gevallen deze certificering nodig. Ze zien ook wel dat er meer op de markt gebeurt dan alleen cv-ketels ophangen.”

Kosten en tijdsbesteding F-gassen-opleiding

Aan zo’n certificering is wel een prijskaartje verbonden. Een f-gassen-opleiding voor monteurs kost 2.000 euro, vertelt Van Zwolle. “En daarnaast kost het natuurlijk tijd. In de opleiding zitten vier praktijkdagen, drie theoriedagen en een examendag. Daarnaast moet er nog een deel thuisstudie worden gedaan. Maar binnen een maand hebben ze, als ze de opleiding serieus nemen, dan wel de benodigde certificering behaald en kunnen ze aan de slag.”

Beginnen met airco – opstartkosten

Installateurs die beginnen met airco moeten zich goed realiseren dat het om investeringen vraagt, benadrukt Van Zwolle. “Je hebt te maken met opstartkosten. Zo moet je de benodigde certificering behalen, je moet er speciale gereedschappen voor aanschaffen en je wordt een keer per twee jaar gekeurd.” Dit zijn echter kosten die volgens hem makkelijk terug te verdienen zijn. “De vraag is groot en je kunt er nog een goede boterham aan verdienen.”

Werken met airco – andere aanpak nodig

Het werken met airco is echt anders. Je krijgt te maken met andere drukken en ook het medium, koudemiddel, is anders.

Hoewel de meeste installateurs veel ervaring hebben op allerlei vlakken is het werken met airco voor veel van hen nieuw, zo ziet Van Zwolle. “Het werken met airco is echt anders. Je krijgt te maken met andere drukken en ook het medium, koudemiddel, is anders. Ook de manier van werken is anders, er komt gewoon veel bij kijken. Bij het werken met koelleidingen moet je constant voorkomen dat er vocht en vuil in komt. Bij waterleidingen komt dat wat minder nauw.”

Bepalen van de benodigde capaciteit

Het lastigste aspect bij het installeren van airco is het bepalen van de benodigde capaciteit, vertelt Van Zwolle. “De consument vraagt om airco en wil alleen dat het werkt. Maar voor de capaciteit zijn een aantal factoren heel belangrijk. De consument wil graag dat de airco ook functioneert als het 35 graden is. Daarom is het bijvoorbeeld niet slim om één airco voor de hele woning te gebruiken. Als je meerdere ruimten wilt koelen en verwarmen, ben je beter af met een multisplit-unit.”

Geluid van buitenunit airco

Klachten over geluid worden niet zelden veroorzaakt door fouten bij de installatie.

Naast capaciteit spelen ook andere factoren een belangrijke rol bij de kwaliteit van de installatie, gaat Van Zwolle verder. “De juiste installateur en het goede systeem zijn ook belangrijk voor de consument en zijn ervaring. Daarnaast is het belangrijk om te realiseren dat ook de buitenunits van een airco geluid maken. Deze moeten aan dezelfde geluidseisen voldoen als warmtepompen.” Klachten over geluid worden niet zelden veroorzaakt door fouten bij de installatie. Daarom moet bijvoorbeeld goed worden gekeken waar de buitenunit wordt geplaatst. De installateur moet zorgen dat de trillingen van de buitenunit niet resoneren in de constructie, aldus Van Zwolle.

Veranderende markt

Cv-ketels hebben in de afgelopen decennia in belangrijke mate de markt voor installateurs bepaald en doen dat nog steeds, maar er treedt nu wel langzaam verandering op, meent Van Zwolle. “Installateurs zijn van loodgieter naar verwarmingsmonteur gegaan en nu zie je in de markt dat de behoefte ontstaat om te verduurzamen. Daar komen de warmtepompen bij en ook steeds vaker airco’s.”