Waterstof in de gebouwde omgeving: vragen en antwoorden

Waterstof in de gebouwde omgeving: vragen en antwoorden

Groene waterstof lijkt in de gebouwde omgeving een interessante schone optie als vervanger van het fossiele aardgas. Wat zijn de feiten van groene waterstof en welke plannen zijn er met waterstof in woningen?

Veel professionals hebben vragen over de toepassing van groene waterstof in de gebouwde omgeving. Is het een realistische optie en zijn er al voorbeelden in de praktijk? Hoe zit het energetisch met waterstof en wat kost het om het te maken? In dit overzichtsartikel beantwoorden we een aantal belangrijke vragen over de toepassing van groene waterstof in de gebouwde omgeving. Het artikel wordt regelmatig uitgebreid en geüpdatet.

Waterstof als alternatief voor aardgas in cv-ketels

Verwarmen op waterstofgas lijkt – zo op het eerste oog – het ideale duurzame alternatief voor verwarmen op aardgas. Want bij de verbranding ervan in een cv-ketel komen het vermaledijde CO2 en het dodelijke koolmonoxide niet vrij. Bovendien hebben we de infrastructuur er al voor.

Terug naar boven

Waterstof als brandstof: over de energiedichtheid en kostprijs

Waterstof zou een duurzaam alternatief kunnen zijn als brandstof voor verwarmen in klassieke cv-ketels. Dus waterstof als vervanger van aardgas. Maar welke energetische kenmerken heeft waterstofgas en is het net zo betaalbaar als het vertrouwde aardgas?

Terug naar boven

Oefenen met de omzetting naar waterstof in de bestaande bouw

Veertien sloopwoningen in Uithoorn zijn eind vorig jaar gereed gemaakt voor verwarming met waterstof. Volgens de theorie zou verwarmen met waterstof mogelijk zijn met minimale aanpassingen aan gasnet en woninginstallatie. Wat zegt de praktijk?

Terug naar boven

Heaters op waterstof gaan monumentale Eusebius kerk verwarmen

“De brander kan nagenoeg hetzelfde blijven, maar de gaatjes in het branderbed moeten wat kleiner worden omdat een waterstofmolecuul kleiner is dan een methaanmolecuul.” Heaters op waterstofgas ondersteunen de vloerverwarming op het warmtenet.

Terug naar boven

Eerste waterstof wijk blauwdruk voor de toekomst

In Hoogeveen staat de eerste waterstofwijk van Nederland op de planning. Nijstad-Oost moet een blauwdruk worden voor waterstofwijken van de toekomst. Niet voor nieuwbouwwijken, maar voor bestaande wijken die op den duur de overstap naar verwarmen met waterstof willen maken.

Terug naar boven

Groene waterstof en aardgas kunnen gelijktijdig door dezelfde leiding

Waterstof en aardgas kunnen gelijktijdig door dezelfde leiding worden getransporteerd. Op de plaats van bestemming worden beide stoffen op een slimme manier gescheiden.

Terug naar boven

Waterstof verwarmt woningen in Uithoorn

Eindelijk is het zover. Vanaf december 2020 stroomt in Uithoorn geen aardgas, maar waterstof door de bestaande aardgasleidingen. Waterstofketels van Remeha en Nefit Bosch zorgen voor warmte en warm water.

Terug naar boven

Waterstof vervangt aardgas in oude Lochemse huizen

Bewoners van een oude wijk in Lochem willen waterstof als alternatief voor aardgas. De animo in de wijk is groot. Een modelwoning is ontworpen om monteurs op te leiden.

Terug naar boven

Geen waterstofketel maar brandstofcel voor eengezinswoning

Met een omkeerbare brandstofcel en speciale boiler draait de eerste Nederlandse waterstofwoning alle seizoenen op groene energie. Het dorpje Stad aan ’t Haringvliet krijgt de primeur.

Terug naar boven

Maarten Legius

Maarten Legius

Hoofdredacteur Installatie

Maarten Legius is gefascineerd door technische ontwikkelingen die het leven vergemakkelijken, duurzamer en veiliger maken. Hij heeft een achtergrond in energietechniek en informatietechnologie. In de soms gepolariseerde discussies rond de 'beste oplossingen' in installatie- en energietechniek, ziet hij graag de som achter de beweringen.

Zonne-energie opslaan voor zelfverbruik - beeld: Shutterstock

Zonne-energie opslaan voor zelfverbruik

De salderingsregeling blijft voorlopig bestaan. Toch wordt het zelf gebruiken van de zelfopgewekte zonnestroom steeds aantrekkelijker. Maar hoe...

Aardwarmte of geothermie is letterlijk warmte uit het hart van de aardbol - afbeelding: Shutterstock

Aardwarmte uitgelegd

Aardwarmte is hetzelfde als geothermie, maar iets anders dan bodemwarmte. In volgorde van diepte komt bodemwarmte eerst (tot 400 meter diep). Het...

Grote hoeveelheid witte waterstof in Albanië gevonden 

Grote hoeveelheid witte waterstof in Albanië gevonden

In een chroommijn in Albanië is witte waterstof gevonden. De gevonden hoeveelheid van deze natuurlijk gevormde waterstof is de grootste tot nu toe....

Sneller door de energietransitie met contingentenaanpak 

Sneller door de energietransitie met contingentenaanpak

Contingentenaanpak: wat is dat en wat kun je er als installateur mee? Consortium TDI onderzoekt samen met TNO hoe deze aanpak het installeren van...

Gasaansluiting verwijderen toch 'gratis'

Gasaansluiting verwijderen toch 'gratis'

Kleinverbruikers die van hun aardgasaansluiting af willen, hoeven daarvoor binnenkort in de meeste gevallen toch niets te betalen. Dat is de uitkomst...

Datacenter Google in Eemshaven - beeld: Rudmer Zwerver via Shutterstock

Datathermie: verwarming met duurzame restwarmte uit datacenters

Nederland telt steeds meer datacenters. En die produceren stuk voor stuk ontzettend veel restwarmte. Momenteel blijft deze duurzame warmte veelal...

'Met warmteopslag sla je twee vliegen in één klap' 

'Met warmteopslag sla je twee vliegen in één klap'

Netcongestie vraagt niet alleen forse uitbreiding en verzwaring van het elektriciteitsnet. Met slimme oplossingen moet de transportcapaciteit zo...

Hybride warmtepomp kan netcongestie voorkomen, aldus minister Jetten 

Hybride warmtepomp kan netcongestie voorkomen, aldus minister Jetten

Door files op het elektriciteitsnet krijgen niet alleen bedrijven geen aansluiting of mogelijkheid tot uitbreiding, ook woningen gaan de pijn...