Iveco Schouten bespaart gigantisch veel energie dankzij evohome

Iveco Schouten bespaart gigantisch veel energie dankzij evohome

Het begon als een test met één Honeywell Home evohome slimme zoneregeling in een tiny house in de achtertuin van Henk Bouman, projectmanager bij Iveco Schouten. Dit 'experiment' verspreidt zich nu als een olievlek over een aantal vestigingen van de nationale bedrijfswagenleverancier Iveco. Daarbij draait alles om één principe: meten is weten.

“Hoewel de meeste mensen de evohome vooral in particuliere woningen tegenkomen, passen wij ‘m heel eenvoudig toe in onze kantoren en garages. Het belangrijkste voor ons is dat we daardoor weten wat de warmtebehoefte in een ruimte is en hoe we die warmte daar krijgen”, vertelt Henk Bouman. “Sommige kantoren hebben immers alleen radiatoren, andere hebben vloerverwarming en radiatoren. Een Round wireless thermostaat meet de temperatuur en stuurt op zijn beurt een Honeywell Home HCC100 Multizone-regelaar aan voor vloerverwarming en -koeling. Deze zorgt ervoor dat de warmte naar de juiste ruimte gaat. Op de traditionele radiatoren voelt en regelt een HR92 Radiatorregelaar de temperatuur. Naast gemak levert dit systeem ons nu inzichten op waardoor we kunnen bijsturen waar en wanneer dat nodig is. Dit bespaarde ons in de afgelopen winter alleen al duizenden kubieke meters aan aardgas, terwijl daarvoor slechts een minimale investering nodig was.”

Grip op de temperatuur

Het Iveco-filiaal in Spijkenisse onderging als eerste een grootschalige verbouwing. Daarbij werd vrijwel alles onder handen genomen; van dikkere buitenwanden en (dak)isolatie tot de plaatsing van Jaga radiatoren en nieuwe aansturing van heaters in de werkplaats. Bouman legt uit: “Traditionele heaters zijn uitgerust met een eigen ingebouwde thermometer. Tegen de tijd dat die merkt dat de ingestelde temperatuur bereikt is, lopen de aanwezige mensen in die ruimte al in hun zwemoutfit. Niet het comfort dat je wil bieden. De losse radiatorregelaars van Resideo in combinatie met hun slimme zoneregeling zorgen ervoor dat we veel meer grip hebben op de temperatuur in bijvoorbeeld de werkplaats.”

Onnodig verwarmen behoort tot het verleden

Het simpelweg vervangen van enkel het oude bedieningssysteem door een slimmere, nieuwe variant is niet wat ervoor zorgt dat je binnen een paar maanden tijd zo’n grote energiebesparing krijgt zoals Iveco Schouten die nu ervaart. Daar komt meer bij kijken. “Zoals bij veel garagebedrijven draaien ook onze deuren soms overuren, waarbij ze meer dan eens open blijven staan. De overheaddeuren zijn voorzien van een sensor die ervoor zorgen dat de verwarming pas aanspringt wanneer die deuren dicht zijn. Moet je in een koudere periode eens zien hoe snel de monteurs zich daarvan bewust worden”, licht Bouman lachend toe.

Verschillende comfortniveaus

Bij de implementatie koos de projectmanager er bewust voor om de lokale aansturing op slot te gooien. Mensen hebben immers verschillende comfortniveaus, waardoor de ingestelde temperatuur nogal eens kan schommelen. “Nu ben ik de enige die daar, op afstand, met mijn mobiele telefoon met de Total Connect Comfort app iets aan kan veranderen. Binnen de diverse filialen hebben we onze oren en ogen die bijhouden of dat goed gaat. Lang duurt het vinden van de ideale instellingen overigens niet, want vaak bereiken we die situatie al binnen twee weken na de eerste ingebruikname. Eenmaal ingeregeld kunnen anderen de installingen op locatie niet om zeep helpen.

Praktisch gebruiksgemak

Het van tevoren kunnen inplannen van het verwarmingsschema zorgt er ook voor dat we in de weekenden niet onnodig verwarmen. Vroeger kwam het regelmatig voor dat iedereen op vrijdagmiddag naar huis ging en de verwarming vrolijk bleef branden. Dat behoort nu tot het verleden, aangezien de ingestelde schema’s ervoor zorgen dat de warmtepomp vanzelf ophoudt met verwarmen.”

Een wereld van verschil. Zo noemt Bouman de overstap van de vorige aansturing naar de Honeywell Home evohome. “Ons kantoor in Giessen is uitgerust met een andere oplossing. Dat werkt in principe ook, maar daar missen we toch het gebruiks- en installatiegemak, het eenvoudige display en de aansturingsmogelijkheden van Resideo’s systeem.

Ontzorging van A tot Z

Aan de basis van dit project stond een succesvolle samenwerking tussen Iveco Schouten en Resideo. Accountmanager Jan Groeneveld was op een gegeven moment kind aan huis. “Jan bezocht onze filialen, zag wat er nodig was en bracht op basis daarvan advies uit. Dat bestond onder meer uit een uitgebreide lijst met benodigdheden. In aanvulling daarop volgde ik een training op de Resideo Academy om zo de slimme zoneregeling nog beter te begrijpen. Veel technische achtergrondkennis had ik daar niet voor nodig. Dit systeem is namelijk bedoeld voor het grote publiek en daardoor begrijpelijk. Dat neemt niet weg dat je als eindgebruiker, maar ook als installateur, moet snappen wat de mogelijkheden zijn. Daardoor kunnen we nu bij andere, nog aanstaande verbouwingen rekening houden met wat er nodig is om deze installatie te laten slagen.” Want dat de evohome ook in andere filialen komt, staat voor Bouman buiten kijf.

Dit artikel is gesponsord door Resideo.

Klimaatbeheersing 1+2

  • Profiteer van de setprijs
  • Warmtetechnieken
  • NIEUWE EDITIE: Luchtbehandeling, Ventilatie en Koeling
  • Uitgebreide kennis
  • Praktische oplossingen
Stille warmtepomp met hoog vermogen voor vrijstaand huis

Stille warmtepomp met hoog vermogen voor vrijstaand huis

De familie Venhuizen in het Drentse Midlaren is sinds kort de trotse eigenaar van een Wolf monoblock. Voor installateur Ronnie Swarts was het de eerste keer dat hij met de warmtepompen van Wolf in aanraking kwam, maar zeker niet de laatste.

Beeld: Shutterstock

Verergeren warmtepompen netcongestie?

Het verder elektrificeren van verwarming in gebouwen, leidt dat tot meer netcongestie - of is dat te kort door de bocht? Wat is nou precies 'het netcongestieprobleem in het laagspanningsnet' en welke rol speelt de warmtepomp daarin? De Vereniging Warmtepompen organiseert op 24 oktober in samenwerking met Flexiblepower Alliance Network een kennisbijeenkomst over dit onderwerp.

Slaap- en werkkamers koelen met lucht/lucht warmtepompen

Slaap- en werkkamers koelen met lucht/lucht warmtepompen

Met de lucht/lucht warmtepompen van Fujitsu kun je het hele jaar door op duurzame wijze een woning koelen of verwarmen. De AircoHeaters van Fujitsu zijn zeer zuinig in het verbruik van elektriciteit en het verwarmen van een ruimte met een aircoheater in de winter bespaart gas.

Hogedruk transportleiding voor aardgas - foto: Shutterstock

'Bestaand gasnet grotendeels onbruikbaar voor waterstof'

Volgens een internationaal wetenschappelijk onderzoek is het hergebruik van het bestaande aardgasnet voor waterstof in de meeste gevallen niet haalbaar.

Fred de Lede, auteur Klimaatbeheersing - foto: Elske Koopman

Klimaatbeheersing in de praktijk

De auteur van de reeks Klimaatbeheersing Fred de Lede past de kennis uit zijn boeken ook toe in zijn eigen praktijk. De boeken 1 en 2 zijn flink herzien met de laatste ontwikkelingen en voorschriften. De Lede wil wel meer doen in zijn huis en is trots op zijn lucht-luchtwarmtepompen, maar loopt tegen grenzen aan. "Het lukt me maar gedeeltelijk."

Foto: Shutterstock

Verborgen energiearmoede leidt tot onderconsumptie van energie

Minder energie consumeren, dat is goed, toch? Maar onderconsumptie van energie is soms een teken van verborgen energiearmoede. Dat signaleert TNO in het rapport Energiearmoede in Nederland 2019-2023.

Nieuwe afbeelding uit Klimaatbeheersing 2: Luchtbehandeling, ventilatie en koeling

Reeks Klimaatbeheersing geactualiseerd

De boeken Klimaatbeheersing 1 over warmtetechnieken en Klimaatbeheersing 2 over luchtbehandeling, ventilatie en koeling zijn onlangs grondig geactualiseerd en zijn inmiddels allebei toe aan hun 5e druk. Auteur Fred de Lede licht toe wat er allemaal is veranderd en waarom.

Nefit Bosch Compress 7800i LWF 12 - foto: Geert-Jan Bruinsma

Warmtepomp aan het water

De uitdaging: een groot monumentaal pand comfortabel voorzien van verwarming en warm tapwater met zo min mogelijk energie. Zonder geluid producerende buitenunit, zonder bodemboring. Geert-Jan Bruinsma koos voor de Vecht als bron om zijn woning te verwarmen.