Nieuwe tool helpt geluidsoverlast warmtepomp te voorkomen
Atag Verwarming introduceert de Atag ComfortGeluid tool. Met dit hulpmiddel kunnen installateurs razendsnel geluidsberekeningen maken en een formeel Geluidslabel genereren.
Atag Verwarming introduceert de Atag ComfortGeluid tool. Met dit hulpmiddel kunnen installateurs razendsnel geluidsberekeningen maken en een formeel Geluidslabel genereren.
Het gaat regelmatig mis met CLV-systemen en rookgasafvoerkanalen. Inspecteur Bart Houtappels zette voor Gawalo de top 10 van aandachtspunten op een rijtje.
Er zijn veel bedrijven die inspectie van CLV en rookgaskanalen aanbieden. "Veel van die bedrijven hebben helemaal geen verstand van zaken", vertelt Erik Hafkamp van QMMS Consultancy.
Hangt er alleen een cv-ketel: niets aan de hand. Een all-electric warmtepomp: dikke prima. Maar bij hybride installaties gaat het onderbrengen van onderhoud nog wel eens mis. Nu wijst ook de TlokB (Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw) daarop, in het jaarverslag 2024. Wat is er aan de hand?
Wie aan collectieve rookgasvoorzieningen werkt, waarop gasverbrandingsinstallaties tot 100 kW zijn aangesloten, zou volgens het CO-stelsel gecertificeerd moeten zijn. Ook bedrijven, die zich alleen met de inspectie van rookgaskanalen bezighouden, zouden dus CO-gecertificeerd moeten zijn. Daar zit echter een obstakel in de BRL's. De K25000 noemt de CLV-inspectie helemaal niet, volgens BRL 6000-25 is tenminste één ander deelgebied nodig om gecertificeerd te kunnen raken.
Het inspecteren van CLV-systemen, hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk? Gawalo sprak erover met Bart Houtappels, eigenaar/directeur van BAHO Advies en Inspecties.
Een nieuwe versie van NEN 2768 'Meterruimten en bijbehorende bouwkundige voorzieningen in gebouwen' komt eraan. Hierin staat nog explicieter dan voorheen vermeld dat waterontharders niet thuishoren in de meterruimte. Waarom mag dit niet en waar kan het fout lopen? Normcommissieleden Arnoud Brouwer (Enexis), Michel Helgers (Dunea) en Marcel Wennekes (ABB) geven uitleg.
Alle soorten utiliteitsgebouwen moeten aan steeds strengere eisen voldoen aangaande energie-efficiëntie, zoals bepaald in het Klimaatakkoord, de verplichte Energielabel C-norm voor kantoorgebouwen en het Besluit bouwwerken leefomgeving (BbL). Een van deze belangrijke vereisten is de realisering van Gebouw Automatiserings- en Controle Systemen (GACS) die per 1 januari 2026 gaat gelden.
Het slim aanstuurbaar maken van warmtepompen kan bijdragen aan het voorkomen of verminderen van netcongestie. Het gebruik van het elektriciteitsnet is te optimaliseren door warmtepompen en andere net-intensieve apparaten aan of juist uit te schakelen. Het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG) heeft NEN gevraagd om te onderzoeken hoe normen hieraan kunnen bijdragen.
De buitenunit van een hybride warmtepomp staat op een gedeeld garagedak. De buren hebben last van het geluid en slapen slecht. Ze stappen naar de rechter en die bepaalt dat de warmtepomp 's nachts uit moet. Daar is de eigenaar van de warmtepomp het niet mee eens. Die gaat in beroep en verliest de zaak.