Ventilatietotaalsysteem ook in Nederland steeds populairder

In de landen om ons heen is het al gewoongoed; werken met een ventilatietotaalsysteem. Hier zijn we van oudsher gewend om zelf alle componenten bij elkaar te zoeken, maar de trend voor een totaalsysteem lijkt nu ook naar Nederland over te waaien. Een positieve ontwikkeling, want het biedt de installateur die van gemak en zekerheid houdt veel voordelen.

Een goed ventilatiesysteem zorgt voor de juiste balans in luchtkwaliteit, comfort en energieprestaties van de woning en is daarmee van belang voor de gezondheid van de bewoners. Mede door de eisen voor Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG), wordt bij nieuwbouw- en renovatie projecten steeds vaker gekozen voor balansventilatie met warmteterugwinning (WTW).

Wat is belangrijk?

Voor iedere installateur die het gewend is om te werken met ventilatieboxjes is de overstap naar een balansventilatiesysteem een flinke sprong. Vragen als ‘hoe zit het nu met de Bouwbesluiteisen?’, ‘hoe maak ik zo’n balansberekening?’ en ‘welke materialen heb ik allemaal nodig?’ zorgen logischerwijs voor stress en onzekerheid. Want hoe weet je nu wat belangrijk is?

De zekerheid van een totaalsysteem

Het ventilatietotaalsysteem biedt installateurs zekerheid. Alle onderdelen zijn door de fabrikant ontwikkeld, hierdoor kun je er zeker van zijn dat alles goed op elkaar past. Geen gepruts met verloopstukjes die net niet passen, duct-tape of lastige bochtjes.

Naast 100% luchtdichtheid worden ook de totale prestaties van het ventilatiesysteem gegarandeerd door de fabrikant. Je hebt één aanspreekpunt, dus geen gedoe met verschillende partijen die naar elkaar wijzen als het een keer op garantie aankomt.

Passende ventilatieberekening en systeemplan

Ook in de voorbereidende fase ervaar je gemak wanneer je kiest voor een ventilatietotaalsysteem. Maik Bennink, Technisch Commercieel Adviseur bij Zehnder geeft enthousiast aan: “Ik help de installateur om zijn opdracht van begin tot einde zo goed mogelijk uit te voeren. Zodra de specificaties van de woning bekend zijn, maken we een passende ventilatieberekening en een compleet systeemplan. Daarop staat precies ingetekend wat je waar nodig hebt en hoe de kanalen lopen. Super handig.”

“Wat ook fijn is, is het bijbehorende ‘boodschappenlijstje’. Met een aantal groothandels is afgesproken dat zij alle benodigde materialen voor het totale Zehnder ventilatiesysteem op voorraad hebben. Zo grijp je als installateur dus nooit mis.”

Gemak op de bouwplaats

Ga je aan de slag met het Zehnder ventilatietotaalsysteem, dan vallen de luchtverdeelslangen meteen op. De flexibele kunststof buizen zijn in twee diameters verkrijgbaar en hebben een andere verwerking dan de starre spirokanalen.

Er is weinig gereedschap nodig, je hoeft niet te slijpen op locatie – die slijptol waarmee je als ‘lawaaiboer’ je collega’s horendol maakte, blijft nu fijn in de auto – de slangen zijn eenvoudig met stift te markeren en iets inkorten of verlengen kun je heel eenvoudig met een scherp mes ter plaatse doen. Dat scheelt veel opmeten en onnodig heen- en weer lopen. Minder goed voor je stappenteller, maar wel fijn voor je efficiency.

Flexibel kent meer voordelen

Naast het gemak in de verwerking is een groot bijkomend voordeel dat je bij onverwachte situaties op de bouwplaats flexibel om kunt leggen, zonder in te leveren op de kwaliteit van het systeem. Bij een conventioneel systeem is dat lastiger omdat je direct extra materialen nodig hebt en die niet direct voorhanden zijn als je al op locatie staat.

Kortom; kun je professionele ondersteuning gebruiken in je voorbereidingen, wil je gemak op de bouwplaats ervaren en na oplevering de zekerheid dat een fabrikant 100% achter je staat, dan is een ventilatietotaalsysteem beslist het overwegen waard. Ontdek alle voordelen van gemak onder één dak.

Dit artikel is gesponsord door Zehnder