Berekening van de energiebehoefte van een gebouw, welke variabelen spelen hierbij een rol. Daarover leest u meer in deze gratis whitepaper met enkele praktische voorbeeldberekeningen.
Warmtepompen, boilers en pv-omvormers moeten voor een optimale onderlinge afstemming data kunnen uitwisselen. En dat is niet zo eenvoudig, zeker niet over verschillende merken heen. Daarom bouwde Noorderlicht Ventures een Home Energy Management System (HEMS) op basis van het veelvoorkomende Modbus communicatieprotocol. Met warmtepompsturing kan bijvoorbeeld voorkomen worden dat de netspanning te laag wordt in een straat of wijk, op het moment dat alle warmtepompen tegelijk energie vragen.
Het begon als een test met één Honeywell Home evohome slimme zoneregeling in een tiny house in de achtertuin van Henk Bouman, projectmanager bij Iveco Schouten. Dit 'experiment' verspreidt zich nu als een olievlek over een aantal vestigingen van de nationale bedrijfswagenleverancier Iveco. Daarbij draait alles om één principe: meten is weten.
Meten is weten, moeten ze bij DGBC (Dutch Green Building Council) en TVVL hebben gedacht. Deze instellingen hebben namelijk samen WEii op de markt gebracht: de Werkelijke Energie Intensiteit Indicator. Daarvan is onlangs versie 2.0 verschenen.
De watertemperatuur omlaag en/of de prijs van een kaartje omhoog. Voor die keuze staan zwembaden met een variabel energiecontract. Zwembaden die hun zwemwater met gas verwarmen komen door de hoge energieprijzen in zwaar weer terecht.
Het verder elektrificeren van verwarming in gebouwen, leidt dat tot meer netcongestie - of is dat te kort door de bocht? Wat is nou precies 'het netcongestieprobleem in het laagspanningsnet' en welke rol speelt de warmtepomp daarin? De Vereniging Warmtepompen organiseert op 24 oktober in samenwerking met Flexiblepower Alliance Network een kennisbijeenkomst over dit onderwerp.
Het artikel 'Klimaatambities bouw onhaalbaar volgens EIB' dat op Gawalo verscheen, riep nogal wat vragen op bij Jorrit Jouwsma, directeur/eigenaar van De Duurzame Oplossing. Na het lezen van het volledige rapport 'Klimaatambities in de gebouwde omgeving' van het EIB kwamen daar nog extra vragen bij. Taco van Hoek, directeur van het Economisch Instituut voor de Bouw, bleek bereid tot een gesprek, waarbij ook Gawalo aanwezig was.
Een boiler is en blijft in principe een voorraadvat met een verwarmingselement, maar de innovaties staan de laatste jaren niet stil. Met de komst van de 'smart' boiler laat fabrikant Tesy zien klaar te zijn voor de toekomst.
De Europese Energy Performance of Buildings Directive (EPBD) is begin 2024 verscherpt. Dat betreft vooral de energieprestatie van gebouwen. Maar er komt ook een integrale CO₂-berekening. 'Wacht niet af', zo adviseert Martin Mooij van de Dutch Green Building Council.
De verkoop van warmtepompen in Europa daalde in 2023. Daardoor komen de € 7 miljard aan voorgenomen investeringen van warmtepompfabrikanten in gevaar. Daarvoor waarschuwt de European Heat Pump Association (EHPA).
"Technologische ontwikkelingen die de gebouwde omgeving verduurzamen zijn belangrijk, maar niet het enige aspect dat bijdraagt aan een succesvolle energietransitie. Je moet ze zien als deel van een groter geheel waarbij ook wordt gekeken naar de maatschappelijke acceptatie, de CO2-reductie, financierbaarheid en het nationaal beleid", stelt Michiel Kirch.
Onderzoekers van het LONGi Green Energy Technology uit China hebben een nieuw type zonnecel ontwikkeld. Het is gemaakt van hetzelfde materiaal als 95% van alle huidige zonnecellen. De prestaties zijn echter veel beter. Volgens de wetenschappers bedraagt de efficiëntie 26,81%. Geavanceerde modellering, uitgevoerd door onderzoekers van de TU Delft, speelde een belangrijke rol bij het begrijpen en engineeren van de innovatie.
Op allerlei gebied kom je vaak misverstanden tegen. Zo gaat er al vele jaren het sprookje rond dat goed ventileren energie bespaart omdat het extra energie kost om vochtige lucht op te warmen. Dit is het vijfde en laatste deel van een serie over onderbelichte onderwerpen die invloed hebben op ventilatie, verwarming en koeling.