Slechte ventilatie: zo herken je de tekenen van slijtage

Slechte ventilatie: zo herken je de tekenen van slijtage

Een naar behoren werkend ventilatiesysteem is een essentieel onderdeel van goed geïsoleerde woningen, omdat ze ondanks de luchtdichtheid van de woning, zorgen voor een gezond binnenklimaat. In dit artikel delen we inzichten van Johan Leenders, key account manager van de businessunit installatie bij Duco. Hij heeft het over het belang van het herkennen van slijtage, verminderde prestaties en het vervangen van ventilatiesystemen.

Het is belangrijk om de tekenen van slijtage en verminderde prestaties van je ventilatiesysteem op te merken," vertelt Johan Leenders van Duco. "Na verloop van tijd kunnen ze minder efficiënt worden, wat kan leiden tot problemen zoals verminderde afzuiging, geluidsoverlast en een hoger energieverbruik. Als je merkt dat de afzuiging niet meer optimaal verloopt of als het systeem meer lawaai maakt dan normaal, kan dat een indicatie zijn om te beginnen nadenken over vervanging."

De eerste reflex om het ventilatiesysteem simpelweg uitzetten, wegens ‘te luid’ is niet de juiste oplossing. Hier geldt het spreekwoord 'beter voorkomen dan genezen’. “Wil je een installatie die stil werkt, dan moet je natuurlijk een ventilatietoestel hebben dat van nature ontworpen is om stil te zijn. Daarnaast speelt ook de installatie en inregeling van het toestel en alle bijhorende componenten een belangrijke rol,” luidt het. “Het begint allemaal bij de keuze van de materialen en onderdelen, een goed doordacht legplan en het correct installeren van het hele ventilatiesysteem. Om jou daarbij te helpen, hebben wij verschillende tools en services beschikbaar.”

Ventilatiesystemen zijn niet alleen essentieel voor een gezond binnenklimaat, maar ook voor de algehele levenskwaliteit in woningen. Slechte ventilatie kan leiden tot vochtproblemen en de groei van schimmels en bacteriën bevorderen, wat op zijn beurt kan leiden tot allergieën, astma en andere gezondheidsproblemen. Door te investeren in moderne, goed werkende ventilatiesystemen, kunnen deze risico's aanzienlijk worden verminderd.

Oplossingen

Duco biedt mede daarom verschillende oplossingen voor het vervangen van verouderde ventilatiesystemen aan. "Een van onze topaanbevelingen is de DucoBox Reno, speciaal ontworpen voor vervangingsprojecten. Met zijn compacte formaat en slimme kopieerfunctie kan de installateur tot wel 25% sneller werken. Bovendien zijn de schroefplaatsen van de DucoBox Reno op dezelfde plaats voorzien als die van verouderde modellen, waardoor het vervangingsproces nog eenvoudiger wordt.”

"Naast individuele vervangingsoplossingen bieden we ook collectieve ventilatieoplossingen aan, zoals de Duco RoofFan, ideaal voor hoogbouw," vervolgt Johan. ". Wanneer deze drukgestuurde dakventilator geïnstalleerd wordt in combinatie met intelligente iAV regelkleppen, wordt er enkel geventileerd waar en wanneer dat nodig is. Dit zorgt dus voor energiewinst. Bovendien kan dit lichtgewicht van 11kg, met zijn compacte vormgeving, makkelijk worden gemonteerd door één persoon."

Bovendien evolueert de technologie rond ventilatiesystemen voortdurend. Johan benadrukt het belang van het gebruik van de nieuwste technologische ontwikkelingen om de efficiëntie en prestaties van ventilatiesystemen te optimaliseren. "Bij Duco blijven we voortdurend innoveren om onze klanten de meest geavanceerde oplossingen te bieden," zegt hij. "Van slimme sensoren tot geavanceerde regelsystemen, we streven ernaar om de grenzen te verleggen in ventilatietechnologie."

Duco biedt als partner een alles-in-één oplossing. "Met een breed assortiment aan hoogwaardige producten en deskundige adviseurs met uitstekende technische kennis, zorgt Duco voor een vlotte installatie en nauwe opvolging," concludeert Johan. "Klanten kunnen rekenen op een hoog niveau van service, waardoor Duco de perfecte keuze is voor het vervangen van ventilatiesystemen."

Dit artikel is gesponsord door Duco.

Rexel Carbon Tracker toont CO2-impact producten

Inzicht in CO2-uitstoot van producten met Carbon Tracker

Rexel introduceert de Carbon Tracker. Deze tool moet klanten inzicht geven in de CO2-impact van producten.

ISSO directeur Rob van Bergen (links) en operationeel directeur Michel Verkerk (rechts) - foto: ISSO

Rob van Bergen vertrekt bij ISSO

Rob van Bergen zwaait 1 september af als directeur van kennisinstituut ISSO. Operationeel directeur Michel Verkerk neemt zijn taken over.

Veiligheid door slimme rookdetectie in appartementencomplexen

Veiligheid door slimme rookdetectie in appartementencomplexen

Waarom communiceren rookdetectoren in appartementengebouwen niet met elkaar? Die vraag stelden de oprichters van sfty zichzelf. Het zou toch logisch...

Overweeg ondersteuning bij aanvraag subsidies voor klanten

Overweeg ondersteuning bij aanvraag subsidies voor klanten

Als installatiebedrijf kun je klanten die recht hebben op subsidie ondersteunen; als service of tegen vergoeding. Bijvoorbeeld met de hulp van...

Gawalo juni 2024

Gawalo juni 2024

Gawalo juni 2024: Flow heeft sleutelrol in warmtepomp installatie - Netcongestie uitgelegd - Warmtebatterij met water voor zonne-energie - Inclusie -...

De 'erkende' installateur

De 'erkende' installateur

Om als installateur bepaalde werkzaamheden te mogen uitvoeren, zijn certificeringen nodig. Tegelijkertijd zijn er ook diverse erkenningsregelingen....

EPBD IV: nog strengere eisen energieprestatie

EPBD IV: nog strengere eisen energieprestatie

De Europese Energy Performance of Buildings Directive (EPBD) is begin 2024 verscherpt. Dat betreft vooral de energieprestatie van gebouwen. Maar er...

Minder verpakkingen in installatiesector door Brancheplan Verpakkingen 

Minder verpakkingen in installatiesector door Brancheplan Verpakkingen

Twee jaar na de start doen 74 installatiebedrijven, groothandels en fabrikanten mee aan het Brancheplan Verpakkingen. Dat lijkt niet veel, maar de in...