Individueel regelbare koeling en verwarming op Amsterdamse Zuidas

Individueel regelbare koeling en verwarming op Amsterdamse Zuidas

The George is een prestigieus woongebouw op de Amsterdamse Zuidas. Op zo’n plek verwacht je een appartement waar je het comfort naar je hand kunt zetten. Helaas was dit na de oplevering standaard niet het geval. Een bewoner zag dat graag anders en vond in De Vries Installatietechniek een installateur die daar de perfecte oplossing had: de gloednieuwe Honeywell Home HCC100 Multizone vloercomfortregelaar van Resideo.

Omdat de temperatuur in het recent opgeleverde appartement niet optimaal regelbaar was, bedacht De Vries Installatietechniek uit Hoofddorp een oplossing. De woning is aangesloten op een collectieve cv-installatie van Vattenfall die warmte en koude levert.

In potentie is zowel ’s winters als in de zomer het comfort in de woning gegarandeerd. Maar het hebben van warmte en koude biedt onvoldoende comfort als de regeling niet optimaal werkt. Installateur Patrick van Warmerdam stelde voor om dit op te lossen door de gloednieuwe HCC100 Multizone vloercomfortregelaar van Resideo te installeren.

Nieuwe multizone-regelaar

“Het bezwaar van deze bewoner was dat hij de ruimtes niet onafhankelijk van elkaar kon regelen. Er hing een thermostaat in de master-slaapkamer en ook één in de tweede slaapkamer, maar die functioneerden alleen als de thermostaat in de woonkamer ‘aan’ stond. De thermostaat in de woonkamer bepaalde volledig of de vloerverwarming of -koeling elders in de woning functioneerde”, zegt Van Warmerdam. “Terwijl elke ruimte in dit appartement, en dat geldt ook voor de twee badkamers, wel is voorzien van één of meerdere vloerverwarmingsgroepen.”

Met de nieuwe HCC100 van Resideo heeft hij precies de multizone vloercomfortregelaar die hij in deze situatie nodig had. Het appartement is een typische woning die de komende jaren in grote aantallen zullen worden gebouwd of gerenoveerd. Namelijk een woning, verwarmd én gekoeld met vloerverwarming en aangesloten op een warmtepomp of een collectief systeem met warmte- en koudelevering.

Acht verschillende ruimtes

“De HCC100 Multizone vloercomfortregelaar is juist ontwikkeld om aan de eisen in moderne woningen en kleine kantoorgebouwen te voldoen, bij zowel bestaande als nieuwe installaties”, vertelt Eugene Agema, productmanager bij Resideo. “Met de Resideo Pro app hebben we de installatie en configuratie veel eenvoudiger gemaakt.”

Deze vloercomfortregelaar kan tot maximaal acht verschillende ruimtes in een woning of kantoor individueel kan regelen. In totaal heeft hij 20 selecteerbare uitgangen om twintig verschillende slanggroepen via thermische motoren aan te sluiten.

Ruimtes naregelen

Een andere, bijzondere functionaliteit is dat de vloercomfortregelaar, ongeacht het type bron, opwekker of afgiftesysteem, de ruimtes zowel via bedrade als draadloze thermostaten kan naregelen. Van de acht regelbare zones kan men maximaal zes zones bedraad naregelen. Maar alle ruimtes draadloos naregelen kan natuurlijk ook.

Zeer eenvoudige installatie

Tijdens de installatie van de regeling in het appartement in The George worden de oude regelaar en de bedrade thermostaten, die tot vandaag in de woonkamer, de master-slaapkamer en tweede slaapkamer hingen, verwijderd. Daarvoor in de plaats komt in de woonkamer een slimme evohome thermostaat.

In de master-slaapkamer, de aangrenzende master-badkamer, de tweede slaapkamer en in de tweede badkamer monteert de installateur een Honeywell Home Round thermostaat. “Zowel de evohome als de Round’s communiceren draadloos met de HCC100. Ook kan de bewoner nu ook de vloerverwarmingsgroepen in de badkamers individueel regelen, waar deze vroeger altijd met de centrale thermostaat aan of uit gingen.

Het installeren van de regelaar zelf is ook erg eenvoudig. Op de verdeler zijn nieuwe Honeywell Home MT4-HCC thermische motoren geplaatst en deze bedraad aangesloten op de regelaar. De enige andere kabel verzorgt de koppeling via Opentherm met de afleverset van Vattenfall, vooral om in het voorjaar het omschakelen van verwarmen naar koelen en omgekeerd te faciliteren.

Configuratie via eigen toestel

De configuratie verloopt via de Resideo Pro App op de tablet of smart phone. Het configuratieprogramma neemt de installateur stap voor stap door het hele proces. Ook is het niet meer nodig om dipswitches om te zetten. De hele configuratie gebeurt softwarematig via de Resideo Pro App.

“Tijdens het opstarten van de vloercomfortregelaar controleert de HCC100 automatisch welke bedrade thermostaatingangen hij herkent, welke draadloze en sensoringangen in gebruik zijn, waar de motoruitgangen zitten, of er sprake is van een OpenTherm®-koppeling, enzovoorts. Na die controle maakt de regelaar contact met de Resideo Pro App en ziet de installateur direct welke ingangen en uitgangen bezet zijn”, legt Agema uit.

“Daarna start de installateur de configuratie die hem stap voor stap door het proces leidt. Bij elke thermostaat sta je even stil en koppel je hem aan de regeling. Tot slot ziet de installateur in de app een compleet overzicht van de status van de regelaar – dus verwarmen of koelen en of er vraag is – maar ook alle temperaturen van de zone-thermostaten. Vervolgens draagt hij de regeling over aan de bewoner die ook via de evohome app elke ruimte individueel en op afstand kan regelen.”

Dit artikel is gesponsord door Resideo.

Nefit Bosch Compress 7800i LWF 12 - foto: Geert-Jan Bruinsma

Warmtepomp aan het water

De uitdaging: een groot monumentaal pand comfortabel voorzien van verwarming en warm tapwater met zo min mogelijk energie. Zonder geluid producerende...

De relatie tussen airco, ventilatiesystemen en luchtdichtheid

De relatie tussen airco, ventilatiesystemen en luchtdichtheid

Hoe beter een woning is geïsoleerd, des te belangrijker het is om de ventilatie geheel mechanisch aan te sturen. Dat kan vocht- en CO2-gestuurd en...

Halen we die 1 miljoen hybride warmtepompen in 2030? 

Halen we die 1 miljoen hybride warmtepompen in 2030?

Het lijkt wel goed te gaan met de installatie van (hybride) warmtepompen. Het jaar 2023 was een recordjaar, maar dat succes moet wel doorzetten om in...

Fred de Lede, auteur Klimaatbeheersing - foto: Elske Koopman

Reeks 'Klimaatbeheersing' geboren uit gebrek aan documentatie

Een druk baasje, zo omschrijft Fred de Lede, een van de auteurs van de reeks Klimaatbeheersing, zichzelf. Hij studeerde aan de mts, ging naar het...

Eindteststation van productielijn Vincent bij Itho Daalderop in Tiel

Warmtepomp Vincent komt terug

De warmtepomp zonder buitenunit Vincent speelt bij Itho Daalderop een prominente rol. Ook nadat Itho Daalderop zelf een leveringspauze inlaste.

Elektrische infraroodstraler voor industrie

Elektrische infraroodstraler voor industrie

De eSchwank S-18000 is een elektrische infraroodstraler met een vermogen van 18 kW die een oplossing biedt voor het verwarmen van zeer hoge ruimtes.

Water-water warmtepomp WPU met 150 liter voorraadvat - afbeelding Itho Daalderop

Gasprijs is te laag

De discussie of de toepassing van warmtepompen technisch mogelijk is, hoef je met Elbert Stoffer, operationeel directeur (COO) bij Itho Daalderop,...

Thermisch comfort: wetenschap of gevoel? 

Thermisch comfort: wetenschap of gevoel?

Thermisch comfort is zowel meetbaar als ongrijpbaar. 'Meetbaar' omdat er ideale waarden zijn voor temperatuur, vocht, tocht en straling in een...