Individueel regelbare koeling en verwarming op Amsterdamse Zuidas

Individueel regelbare koeling en verwarming op Amsterdamse Zuidas

The George is een prestigieus woongebouw op de Amsterdamse Zuidas. Op zo’n plek verwacht je een appartement waar je het comfort naar je hand kunt zetten. Helaas was dit na de oplevering standaard niet het geval. Een bewoner zag dat graag anders en vond in De Vries Installatietechniek een installateur die daar de perfecte oplossing had: de gloednieuwe Honeywell Home HCC100 Multizone vloercomfortregelaar van Resideo.

Omdat de temperatuur in het recent opgeleverde appartement niet optimaal regelbaar was, bedacht De Vries Installatietechniek uit Hoofddorp een oplossing. De woning is aangesloten op een collectieve cv-installatie van Vattenfall die warmte en koude levert.

In potentie is zowel ’s winters als in de zomer het comfort in de woning gegarandeerd. Maar het hebben van warmte en koude biedt onvoldoende comfort als de regeling niet optimaal werkt. Installateur Patrick van Warmerdam stelde voor om dit op te lossen door de gloednieuwe HCC100 Multizone vloercomfortregelaar van Resideo te installeren.

Nieuwe multizone-regelaar

“Het bezwaar van deze bewoner was dat hij de ruimtes niet onafhankelijk van elkaar kon regelen. Er hing een thermostaat in de master-slaapkamer en ook één in de tweede slaapkamer, maar die functioneerden alleen als de thermostaat in de woonkamer ‘aan’ stond. De thermostaat in de woonkamer bepaalde volledig of de vloerverwarming of -koeling elders in de woning functioneerde”, zegt Van Warmerdam. “Terwijl elke ruimte in dit appartement, en dat geldt ook voor de twee badkamers, wel is voorzien van één of meerdere vloerverwarmingsgroepen.”

Met de nieuwe HCC100 van Resideo heeft hij precies de multizone vloercomfortregelaar die hij in deze situatie nodig had. Het appartement is een typische woning die de komende jaren in grote aantallen zullen worden gebouwd of gerenoveerd. Namelijk een woning, verwarmd én gekoeld met vloerverwarming en aangesloten op een warmtepomp of een collectief systeem met warmte- en koudelevering.

Acht verschillende ruimtes

“De HCC100 Multizone vloercomfortregelaar is juist ontwikkeld om aan de eisen in moderne woningen en kleine kantoorgebouwen te voldoen, bij zowel bestaande als nieuwe installaties”, vertelt Eugene Agema, productmanager bij Resideo. “Met de Resideo Pro app hebben we de installatie en configuratie veel eenvoudiger gemaakt.”

Deze vloercomfortregelaar kan tot maximaal acht verschillende ruimtes in een woning of kantoor individueel kan regelen. In totaal heeft hij 20 selecteerbare uitgangen om twintig verschillende slanggroepen via thermische motoren aan te sluiten.

Ruimtes naregelen

Een andere, bijzondere functionaliteit is dat de vloercomfortregelaar, ongeacht het type bron, opwekker of afgiftesysteem, de ruimtes zowel via bedrade als draadloze thermostaten kan naregelen. Van de acht regelbare zones kan men maximaal zes zones bedraad naregelen. Maar alle ruimtes draadloos naregelen kan natuurlijk ook.

Zeer eenvoudige installatie

Tijdens de installatie van de regeling in het appartement in The George worden de oude regelaar en de bedrade thermostaten, die tot vandaag in de woonkamer, de master-slaapkamer en tweede slaapkamer hingen, verwijderd. Daarvoor in de plaats komt in de woonkamer een slimme evohome thermostaat.

In de master-slaapkamer, de aangrenzende master-badkamer, de tweede slaapkamer en in de tweede badkamer monteert de installateur een Honeywell Home Round thermostaat. “Zowel de evohome als de Round’s communiceren draadloos met de HCC100. Ook kan de bewoner nu ook de vloerverwarmingsgroepen in de badkamers individueel regelen, waar deze vroeger altijd met de centrale thermostaat aan of uit gingen.

Het installeren van de regelaar zelf is ook erg eenvoudig. Op de verdeler zijn nieuwe Honeywell Home MT4-HCC thermische motoren geplaatst en deze bedraad aangesloten op de regelaar. De enige andere kabel verzorgt de koppeling via Opentherm met de afleverset van Vattenfall, vooral om in het voorjaar het omschakelen van verwarmen naar koelen en omgekeerd te faciliteren.

Configuratie via eigen toestel

De configuratie verloopt via de Resideo Pro App op de tablet of smart phone. Het configuratieprogramma neemt de installateur stap voor stap door het hele proces. Ook is het niet meer nodig om dipswitches om te zetten. De hele configuratie gebeurt softwarematig via de Resideo Pro App.

“Tijdens het opstarten van de vloercomfortregelaar controleert de HCC100 automatisch welke bedrade thermostaatingangen hij herkent, welke draadloze en sensoringangen in gebruik zijn, waar de motoruitgangen zitten, of er sprake is van een OpenTherm®-koppeling, enzovoorts. Na die controle maakt de regelaar contact met de Resideo Pro App en ziet de installateur direct welke ingangen en uitgangen bezet zijn”, legt Agema uit.

“Daarna start de installateur de configuratie die hem stap voor stap door het proces leidt. Bij elke thermostaat sta je even stil en koppel je hem aan de regeling. Tot slot ziet de installateur in de app een compleet overzicht van de status van de regelaar – dus verwarmen of koelen en of er vraag is – maar ook alle temperaturen van de zone-thermostaten. Vervolgens draagt hij de regeling over aan de bewoner die ook via de evohome app elke ruimte individueel en op afstand kan regelen.”

Dit artikel is gesponsord door Resideo.

Duidelijkheid door keurmerk infraroodverwarming 

Duidelijkheid door keurmerk infraroodverwarming

Het principe van infraroodverwarming is simpel: een element wekt onzichtbare straling in het infrarode spectrum op. Deze stralingswarmte raakt...

Net ontlasten: geen elektrische ketel, wel gas

Net ontlasten: geen elektrische ketel, wel gas

Samen met de netbeheerders is minister Jetten naarstig op zoek naar pragmatische methoden om het elektriciteitsnet te ontlasten. Want als dat niet...

Ovum monoblock warmtepomp en buffervat - foto: Ovum Wärmepumpen

Overstroom zelf verbruiken met warmtepomp

Een groeiend aantal energieleveranciers brengt terugleverkosten voor zonne-energie in rekening. Ondanks het handhaven van de salderingsregeling maakt...

Vattenfall HT-warmtepomp binnendeel met open kast op beurs Green Heating Solutions

HT-warmtepomp met focus op installatiegemak

In november 2023 is de productie gestart van de hogetemperatuur-warmtepomp (HT-warmtepomp) die Vattenfall en Feenstra hebben ontwikkeld. Deze kan...

Supergeïsoleerde warmtebatterij levert warm tapwater uit water

Supergeïsoleerde warmtebatterij levert warm tapwater uit water

De NEStore warmtebatterij slaat elektriciteit heel efficiënt op als warmte in een gesloten buffervat. Maar hoe werkt het toestel precies? Deel twee...

'Verwarmen, koelen en warm water voor all-electric woonwijk kan netcongestie-arm'

'Verwarmen, koelen en warm water voor all-electric woonwijk kan...

Netcongestie is een actueel probleem. Daarbij wordt de warmtepomp vaak als een extra belasting gezien. Dat hoeft helemaal niet zo te zijn, volgens...

Installatie-armer bouwen biedt kansen

Installatie-armer bouwen biedt kansen

Mede door wet- en regelgeving is het aandeel van de kostprijs van een woning dat wordt besteed aan installaties, het afgelopen decennium gestegen van...

Eigen zonnestroom opslaan in warmtebatterij met water

Eigen zonnestroom opslaan in warmtebatterij met water

Hoe kan een huishouden zoveel mogelijk zelf opgewekte zonne-energie zelf verbruiken? NEStore biedt een antwoord op die vraag, met een warmtebatterij...