Gesponsord

Stille warmtepomp in bestaande woning: 'Wil de buren niet tot last te zijn'

Stille warmtepomp in bestaande woning: 'Wil de buren niet tot last te zijn'
De hybride warmtepomp op zolder bij Frank Korbee.

Den Haag is om: een grootschalige uitrol van hybride warmtepompen lijkt eraan te komen. Door 1,7 miljoen hybride verwarmingssystemen te installeren kan tot 2030 een besparing van 6,8 miljard kuub aardgas worden gerealiseerd, blijkt uit het nieuwe rapport van de Nederlandse Verwarmingsindustrie. In de gebouwde omgeving zou daarmee de CO2-doelstelling gehaald zijn.

Maar hoe werkt dat in de praktijk? Bij het verduurzamen van een bestaande woning komt heel wat kijken. Zeker als het gaat om kleinere en oudere woningen. Is er wel voldoende ruimte om de cv-ketel uit te breiden met een warmtepomp? En hoe zit het met het geluid van de buitenunit? Nefit Bosch ging kijken hoe Frank Korbee het in zijn zelf gerenoveerde rijtjeshuis heeft aangepakt.

De jaren '60 woning van Korbee.

Tussenwoning uit de jaren zestig

Korbee, zelf installateur, kocht vorig jaar met zijn partner een jarenzestigwoning in Hillegom en voorzag deze van dubbelglas, kunststof isolatiekozijnen en vloer- en spouwmuurisolatie. Daarna was de verwarming aan de beurt. “Ik wilde een hybride installatie. Maar wel het nieuwste van het nieuwste. Zo compact mogelijk en zo stil mogelijk: ik wil de buren niet tot last te zijn”, legt Korbee uit. “Omdat ik zelf niet werk met f-gassen, koos ik voor een monoblock.”

De compacte 5 kW binnenunit, de nieuwste van Nefit Bosch, hangt op zolder, naast de HR-ketel. “Wat heel praktisch is, is dat de verdeler is geïntegreerd in de binnenunit. Die hoef je dus niet buiten het toestel bij te plaatsen, dat scheelt weer ruimte. Zelfs met een buffervat neemt de installatie heel weinig ruimte in. Je kunt hem in de meeste bestaande woningen makkelijk kwijt.”

Stilste warmtepomp, grootste besparing

Korbee loopt de trap op aan de achterzijde van zijn woning en houdt zijn oor op de buitenunit van de warmtepomp. “Je hoort nauwelijks iets en de buren al helemaal niets. Dat is een must voor een rijtjeswoning als deze”, zegt hij. Bij het opvoeren van het toerental springt de warmtepomp als het ware over de meest geluidproducerende standen heen, dankzij een slimme afstemming tussen ventilator en compressor. Bovendien blaast een diffuser de lucht uit via de zijkanten rondom. “Ik las dat de Consumentenbond deze buitenunit tot stilste in de markt heeft uitgeroepen.” De warmtepomp komt bovendien ook als ‘meest energiebesparende’ uit de test.

Moeiteloos de winter door

De warmtepomp wint energie uit de buitenlucht ten behoeve van verwarming, koeling en warm water. “Het grootste deel van het jaar draait de warmtepomp, de HR-ketel springt alleen op de koudste winterdagen bij”, vertelt Korbee. “We hebben een stevige winter met flinke vorst achter de rug. De installatie heeft die test moeiteloos doorstaan. En afgelopen zomer koelde de warmtepomp ons huis. Het is hier in huis het jaar rond comfortabel.”

Is dat een airco?

De jonge installateur kreeg na het plaatsen van de buitenunit al snel veel vragen van zijn buren. “Wat heb jij daar nu staan, is dat een airco?” Het maakt duidelijk dat er nog veel te winnen is als het gaat om de bekendheid van (hybride) warmtepompen. Ziet Korbee de hybride warmtepomp als dé oplossing in de energietransitie? “Zeker in bestaande woningen is het de beste oplossing om direct gas te besparen zonder ingrijpende maatregelen, haalbaar en betaalbaar. Steeds meer mensen, ook in Den Haag, twijfelen of het wel zo slim is om snel van het gas af te willen. Ik denk dat het een mix gaat worden van verschillende energiebronnen en systemen. Stadsverwarming, all electric via zonne- en windenergie, maar ook waterstof. Met een hybride installatie hou je alle opties open voor de toekomst.”

Hybride warmtepompen: markt en trends in het kort

In 2020 zijn volgens ramingen zo’n tien- tot twaalfduizend hybride warmtepompen geïnstalleerd en de markt blijft groeien, mede dankzij de ISDE en andere subsidieregelingen. De overheid lijkt een grootschalige uitrol van hybride warmtepompen verder te gaan stimuleren.

Uit onderzoek van onder meer de Consumentenbond blijkt dat huishoudens met de combinatie van een hybride warmtepomp en een hr-ketel 200 tot 600 euro per jaar besparen op de energierekening. Volgens de Installatiemonitor verbruikt een gemiddeld huishouden voor verwarming ongeveer twee derde minder gas. Het stroomverbruik neemt wel toe, dat is te compenseren met PV-panelen. Milieu Centraal schat in dat met de huidige mix van grijs-groene stroom gemiddeld 20 procent minder CO2 voor verwarming en warm water wordt uitgestoten door huizen met een hybride warmtepomp. Die CO2-winst zal stijgen, omdat elektriciteit in Nederland steeds groener wordt.

Dit artikel is gesponsord door Nefit Bosch.

Klimaatbeheersing 1+2

  • Profiteer van de setprijs
  • Warmtetechnieken
  • NIEUWE EDITIE: Luchtbehandeling, Ventilatie en Koeling
  • Uitgebreide kennis
  • Praktische oplossingen
Beeld: One Pony/Shutterstock.com

Vorstbeveiliging bij monoblock warmtepompen

Met de recente winterkou nog vers in het geheugen, rijst de vraag: hoe kwetsbaar zijn monoblock lucht/water-warmtepompen voor bevriezing? In tegenstelling tot split-unit warmtepompen, stroomt in een monoblock-systeem hetzelfde water door de leidingen als in de rest van de verwarmingsinstallatie. Kan dat problemen opleveren bij strenge vorst? Gawalo sprak met experts om te achterhalen hoe groot het risico is en welke maatregelen installateurs en gebruikers kunnen nemen.

Beeld: Oleg Elkov/Shutterstock

Wat is de beste warmtepomp voor appartementencomplexen?

Het Duitse Fraunhofer Instituut voor Zonne-energie-systemen (ISE) test grootschalige proefopstellingen met warmtepompen in appartementengebouwen. In het project "LC R290" wordt onder meer gemeten wat een veilige bovengrens is voor de toepassing van propaan als koudemiddel en of er grote rendementsverschillen zijn tussen individuele en collectieve installaties.

Beeld: Lucky_Pics/Shutterstock

Hoogbouw met warmtepomp

Warmtepompen in flats en appartementengebouwen lijken geen voor de hand liggende combinatie, maar steeds meer architecten en bouwers nemen deze optie serieus en de markt reageert met ontwerpen die letterlijk op kleine schaal inzetbaar zijn en het beste van individueel en collectief combineren.

Testopstellingen verbeterde Vincent warmtepompen bij Itho Daalderop - beeld: Itho Daalderop

Vincent warmtepomp krijgt een vervolg

Na een jaar lang sleutelen, verbeteren en vooral heel veel testen is er licht aan het eind van de donkere tunnel waar de compacte binnenwarmtepomp Vincent in zat. Wanneer de 'soft launch' goed verloopt, komt het toestel in het tweede kwartaal 2025 weer op de markt. Gawalo sprak met Henriëtte Davids, corporate brand manager bij Itho Daalderop.

De prestaties en terugverdientijd van warmtepompen kunnen veel beter, als ze zorgvuldig worden geïnstalleerd, zegt Stijn Otten van HeatTransformers - beeld: Dziurek/Shutterstock.com

Nauwkeurig installeren verbetert prestaties warmtepompen

De terugverdientijd van warmtepompen kan veel korter, wanneer de installateur de warmtepomp goed installeert en monitort. Bovendien heeft de isolatiegraad van de woning nauwelijks invloed op de te behalen energiebesparingen. Dat is volgens Stijn Otten de uitkomst van het onderzoek van HeatTransformers.

Big Aquarea T-CAP M-serie warmtepompen - beeld: Panasonic

Innovatievere warmtepompen door strengere regelgeving

De ontwikkelingen in de markt voor warmtepompen gaan razendsnel, gedreven door strengere regelgeving en de behoefte aan duurzamere oplossingen. Innovaties richten zich op het gebruik van natuurlijke koudemiddelen zoals CO₂ en propaan, die een lagere Global Warming Potential (GWP) hebben en daarmee beter inspelen op milieuwetgeving. Deze trends dragen bij aan de verduurzaming van het energieverbruik in kantoren, scholen en andere commerciële gebouwen.

Installatiewerkzaamheden bij een renovatieproject

Seriematige productie dakwarmtepomp Nefit Bosch gestart

De Compress 5800i AWR dakwarmtepomp was al op verschillende vakbeurzen te zien. Nu is Nefit Bosch gestart met de seriematige productie. Nefit Bosch heeft bovendien goed naar geluiden uit de markt geluisterd.

Bij het werken met brandbare materialen moet altijd eerst de veiligheid van de omgeving worden gecontroleerd. Beeld: Carrier

STEK module E voor HVAC-leverancier Carrier

Carrier is er maar wat trots op: Het bedrijf mocht onlangs het STEK-certificaat module E in ontvangst nemen.

ISDE-subsidie voor warmtepomp in bijgebouw: particulier of toch zakelijk? Afbeelding gemaakt met NightCafé AI

ISDE-subsidie voor warmtepomp in bijgebouw: particulier of toch...

Een eigenaar-bewoner met bedrijf aan huis heeft ISDE-subsidie aangevraagd voor twee warmtepompen. Eentje in huis en de ander in een bijgebouw, een studeer-, werk- en bedrijfsruimte. De aanvraag heeft hij als bewoner en niet zakelijk gedaan. De beoordelaar, de minister, heeft de subsidie op de tweede warmtepomp afgewezen. Daarom stapt de eigenaar naar het College van beroep voor het bedrijfsleven.

De voordelen van elektrische rolluiken: comfort en gemak in éénGesponsord
Gesponsord

Gesponsord De voordelen van elektrische rolluiken: comfort en gemak in één

Elektrische rolluiken zijn al lang niet meer weg te denken uit het straatbeeld. De zonwering brengt een hoop praktische voordelen met zich mee voor zowel bedrijven als woonhuizen. Of je nou op zoek bent naar extra comfort, energiebesparing of veiligheid: elektrische rolluiken zijn een slimme keuze voor iedereen. In dit artikel bespreken we de belangrijkste voordelen.

Buitenunit bij bestaande woning - beeld: Maarten Legius

Sleutelrol installateurs bij besparing met warmtepomp

Een hybride warmtepomp kan een huishouden gemiddeld 70 procent op aardgas besparen. Deze besparing kan zelfs nog verder oplopen als een energieadviseur, zoals een installateur, bewoners voorziet van goed advies op maat.

WOLF CHA monoblock - afbeelding: WOLF

ATAG krijgt WOLF in huis

De verwarmingsactiviteiten van WOLF verhuizen naar ATAG Verwarming. Zowel ATAG Verwarming als WOLF zijn onderdeel van de Ariston Group.