Stille warmtepomp in bestaande woning: 'Wil de buren niet tot last te zijn'

Stille warmtepomp in bestaande woning: 'Wil de buren niet tot last te zijn'
De hybride warmtepomp op zolder bij Frank Korbee.

Den Haag is om: een grootschalige uitrol van hybride warmtepompen lijkt eraan te komen. Door 1,7 miljoen hybride verwarmingssystemen te installeren kan tot 2030 een besparing van 6,8 miljard kuub aardgas worden gerealiseerd, blijkt uit het nieuwe rapport van de Nederlandse Verwarmingsindustrie. In de gebouwde omgeving zou daarmee de CO2-doelstelling gehaald zijn.

Maar hoe werkt dat in de praktijk? Bij het verduurzamen van een bestaande woning komt heel wat kijken. Zeker als het gaat om kleinere en oudere woningen. Is er wel voldoende ruimte om de cv-ketel uit te breiden met een warmtepomp? En hoe zit het met het geluid van de buitenunit? Nefit Bosch ging kijken hoe Frank Korbee het in zijn zelf gerenoveerde rijtjeshuis heeft aangepakt.

De jaren '60 woning van Korbee.

Tussenwoning uit de jaren zestig

Korbee, zelf installateur, kocht vorig jaar met zijn partner een jarenzestigwoning in Hillegom en voorzag deze van dubbelglas, kunststof isolatiekozijnen en vloer- en spouwmuurisolatie. Daarna was de verwarming aan de beurt. "Ik wilde een hybride installatie. Maar wel het nieuwste van het nieuwste. Zo compact mogelijk en zo stil mogelijk: ik wil de buren niet tot last te zijn", legt Korbee uit. "Omdat ik zelf niet werk met f-gassen, koos ik voor een monoblock."

De compacte 5 kW binnenunit, de nieuwste van Nefit Bosch, hangt op zolder, naast de HR-ketel. "Wat heel praktisch is, is dat de verdeler is geïntegreerd in de binnenunit. Die hoef je dus niet buiten het toestel bij te plaatsen, dat scheelt weer ruimte. Zelfs met een buffervat neemt de installatie heel weinig ruimte in. Je kunt hem in de meeste bestaande woningen makkelijk kwijt."

Stilste warmtepomp, grootste besparing

Korbee loopt de trap op aan de achterzijde van zijn woning en houdt zijn oor op de buitenunit van de warmtepomp. "Je hoort nauwelijks iets en de buren al helemaal niets. Dat is een must voor een rijtjeswoning als deze", zegt hij. Bij het opvoeren van het toerental springt de warmtepomp als het ware over de meest geluidproducerende standen heen, dankzij een slimme afstemming tussen ventilator en compressor. Bovendien blaast een diffuser de lucht uit via de zijkanten rondom. "Ik las dat de Consumentenbond deze buitenunit tot stilste in de markt heeft uitgeroepen." De warmtepomp komt bovendien ook als 'meest energiebesparende' uit de test.

Moeiteloos de winter door

De warmtepomp wint energie uit de buitenlucht ten behoeve van verwarming, koeling en warm water. "Het grootste deel van het jaar draait de warmtepomp, de HR-ketel springt alleen op de koudste winterdagen bij", vertelt Korbee. "We hebben een stevige winter met flinke vorst achter de rug. De installatie heeft die test moeiteloos doorstaan. En afgelopen zomer koelde de warmtepomp ons huis. Het is hier in huis het jaar rond comfortabel."

Is dat een airco?

De jonge installateur kreeg na het plaatsen van de buitenunit al snel veel vragen van zijn buren. "Wat heb jij daar nu staan, is dat een airco?" Het maakt duidelijk dat er nog veel te winnen is als het gaat om de bekendheid van (hybride) warmtepompen. Ziet Korbee de hybride warmtepomp als dé oplossing in de energietransitie? "Zeker in bestaande woningen is het de beste oplossing om direct gas te besparen zonder ingrijpende maatregelen, haalbaar en betaalbaar. Steeds meer mensen, ook in Den Haag, twijfelen of het wel zo slim is om snel van het gas af te willen. Ik denk dat het een mix gaat worden van verschillende energiebronnen en systemen. Stadsverwarming, all electric via zonne- en windenergie, maar ook waterstof. Met een hybride installatie hou je alle opties open voor de toekomst."

Hybride warmtepompen: markt en trends in het kort

In 2020 zijn volgens ramingen zo'n tien- tot twaalfduizend hybride warmtepompen geïnstalleerd en de markt blijft groeien, mede dankzij de ISDE en andere subsidieregelingen. De overheid lijkt een grootschalige uitrol van hybride warmtepompen verder te gaan stimuleren.

Uit onderzoek van onder meer de Consumentenbond blijkt dat huishoudens met de combinatie van een hybride warmtepomp en een hr-ketel 200 tot 600 euro per jaar besparen op de energierekening. Volgens de Installatiemonitor verbruikt een gemiddeld huishouden voor verwarming ongeveer twee derde minder gas. Het stroomverbruik neemt wel toe, dat is te compenseren met PV-panelen. Milieu Centraal schat in dat met de huidige mix van grijs-groene stroom gemiddeld 20 procent minder CO2 voor verwarming en warm water wordt uitgestoten door huizen met een hybride warmtepomp. Die CO2-winst zal stijgen, omdat elektriciteit in Nederland steeds groener wordt.

Dit artikel is gesponsord door Nefit Bosch.

TOjuli per 1 juli 2024 aangescherpt 

TOjuli per 1 juli 2024 aangescherpt

Drie jaar na introductie wordt de TOjuli op 1 juli 2024 aangescherpt. De aanwezigheid van actieve koeling is niet langer automatisch afdoende om...

Voorsorteren op warmtepomp: over flow en delta-T 

Voorsorteren op warmtepomp: over flow en delta-T

Of de vervanging van een hr-ketel door een warmtepomp installatietechnisch ingrijpend is, hangt nauw samen met de configuratie van het bestaande...

Nieuwe multi-split airco's van Nefit Bosch 

Nieuwe multi-split airco's van Nefit Bosch

Nefit Bosch komt met nieuwe airconditioning producten. Waaronder nieuwe binnenunits, wandunits, plafondcassettes, kanaalunits en vloerunits. Voor...

Verduurzaming huurwoningen gestapelde bouw gaat moeizaam

Verduurzaming huurwoningen gestapelde bouw gaat moeizaam

Installatiebedrijven maken zich zorgen over de verduurzaming van huurwoningen in oudere appartementengebouwen. Collectieve systemen krijgen...

Hybride warmtepomp Elga Ace Monoblock vernieuwd 

Hybride warmtepomp Elga Ace Monoblock vernieuwd

De nieuwe Elga Ace Monoblock kan direct op de cv-standleiding worden aangesloten. Met meer vrijheid van de locatie van het buitendeel als gevolg.

Waterstof maakt Zeeuwse wijk bijna zelfvoorzienend 

Waterstof maakt Zeeuwse wijk bijna zelfvoorzienend

Zeventien woningen in het Zeeuwse dorpje Stad aan 't Haringvliet leveren elektrische energie van hun zonnepanelen voor de gemeenschappelijke...

Airconditioner voor alle seizoenen

Airconditioner voor alle seizoenen

De nieuwe Perfera all seasons airconditioner van Daikin is ontworpen met het oog op gebruiksgemak.

Koudemiddelen in warmtepompen, hoe zit het ook alweer?

Koudemiddelen in warmtepompen, hoe zit het ook alweer?

Hoe zat het ook alweer met die koudemiddelen in warmtepompen? Welke is geschikt voor hoge temperatuur warmtepompen, welke zijn beter voor lage...