'Woningen nog verre van energieneutraal'

'Woningen nog verre van energieneutraal'

Nederlandse woningen en gebouwen zijn nog ver verwijderd van de eisen uit het klimaatakkoord. Alleen Almere doet het goed.

Hoe bereken je de isolatiewaarde en de energiebehoefte van een gebouw?

Hoe bereken je de isolatiewaarde en de energiebehoefte van een gebouw?

Om de energiebehoefte van een gebouw te berekenen, is meer nodig dan het berekenen van de isolatiewaarde van de gebouwschil. Bovendien is isoleren alleen niet voldoende om een energiezuinig en comfortabel gebouw te krijgen. Welke variabelen spelen hierbij allemaal een rol?

Samen met Hegeman Bouwgroep realiseerde Löwik Installatietechniek het NOM-appartementenconcept met NOM-keur bij 34 appartementen van woningcorporatie Mitros op het Veemarktterrein in Utrecht.

NOM-keur vraagt meer verantwoordelijkheid van installateur

Voor moderne woningen gelden steeds strengere eisen, zeker voor de installaties. Installateurs krijgen bijvoorbeeld te maken met woningen die moeten voldoen aan het NOM-keur. Dit keurmerk houdt onder meer in dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor de prestaties van de installaties, ook na oplevering van de woning.

27 grondgebonden NOM-woningen in Geerpark, Vlijmen (gemeente Heusden), opgeleverd in 2016 in opdracht van woningcorporatie Woonveste. De huurders betalen naast de maandelijkse huur een EPV van €100 tot €120. Met deze vergoeding heeft de corporatie de meerkosten voor NOM (ten opzichten van EPC 0,4) kunnen financieren. (foto Woonveste).

De energieprestatievergoeding: niet goed? geld terug!

De Energieprestatievergoeding (EPV) biedt kansen voor marktpartijen die de prestaties van energiemaatregelen durven te garanderen. Voor huurders kost het per saldo niets, omdat de energierekening grotendeels wegvalt. Langjarige garantie op de energieprestatie is een belangrijke voorwaarde.

Energieprestatiecontract voor WTC The Hague

Energieprestatiecontract voor WTC The Hague

ENGIE en Bouwinvest Office Fund hebben een Energie Prestatie Contract gesloten voor WTC The Hague. De komende jaren willen ze het energiegebruik van WTC The Hague terugdringen tot 50 kWh per m2 BVO.

Energielabelsprong van E naar A voor flats uit jaren '60  

Energielabelsprong van E naar A voor flats uit jaren '60

Hoe kan een energieprestatieadvies zorgen voor energiebesparing en comfortverhoging? Erik Bek van Idea Nederland beschrijft hoe 216 woningen uit de jaren '60 van gemiddeld energielabel E naar label A gingen.  En hoe bovendien de comfortklachten van de bewoners werden verholpen.