Wat komt bij kijken als woningen niet meer op aardgas, maar op waterstof worden verwarmd? In vier pilotwijken wordt dat onderzocht. Het blijkt dat de meeste aanpassingen in huis goed te doen zijn voor een monteur met een relevante gasopleiding op mbo-niveau 3 en enige bijscholing.
Terwijl de Eerste Kamer besluit de gaskraan in Groningen definitief te sluiten, worden de laatste woningen van een pilotproject in het Groningse Wagenborgen op waterstof aangesloten. De timing is symbolisch: aardgas eraf, waterstof erop. Voor de meeste Nederlandse woningen is de belofte van waterstof ver weg. Maar wat niet is, kan ooit komen. Met vier pilotprojecten wordt de broodnodige kennis en ervaring opgedaan.
De installatiesector is nog niet klaar voor een aanscherping van de eis voor de Milieuprestatie Gebouwen (MPG). Er is een flinke inhaalslag nodig, vindt Dick van Ginkel (TBI WOONlab). Hij roept fabrikanten en leveranciers op om tijdig te zorgen dat meer van hun producten worden voorzien van een goedgekeurde (categorie-1 of -2) milieuverklaring.
De voorgenomen verlaging van de MPG voor nieuwbouwwoningen van 0,8 naar 0,5, wat betekent dat voor woonhuisinstallaties? Nu al nadenken over mogelijke oplossingen biedt kansen om je als bedrijf te onderscheiden.
Installateurs zijn binnen de afspraken met de hoofdaannemer verantwoordelijk voor hun onderdeel in het proces. Ook handleidingen en onderhoudsrichtlijnen voor de installaties maken deel uit van het gebouwdossier.
De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) is onderweg. Ook installatiebedrijven als onderaannemer zijn straks aansprakelijk voor gebreken die bij oplevering niet zijn geconstateerd.
Eind dit jaar moeten gemeenten een 'Transitievisie Warmte' klaar hebben met daarin voorstellen voor het aardgasvrij verwarmen van gebouwen. Waar zetten gemeenten op in en waar kunnen installateurs op gaan rekenen?
Een elektrische cv-ketel in plaats van de oude gasgestookte cv-ketel. Kan dat? Het is helaas te mooi om waar te zijn. In negen van de tien gevallen is het een stuk lastiger om los te komen van het aardgas. Remko Joosten (Feenstra): "Dat moet je steeds aan consumenten blijven uitleggen".
EPBD, NTA 8800, BENG, het nieuwe energielabel en nieuwe systeemeisen voor technische bouwsystemen … Op energiegebied is er de afgelopen tijd veel in de wet- en regelgeving veranderd. De veranderingen hangen met elkaar samen, maar vaak zien installateurs door de bomen het bos niet meer. Welke regeling is wanneer van toepassing en wat moet je er als installateur mee?
Sinds 1 januari 2021 is het verplicht om de kans op temperatuuroverschrijding te berekenen, bij aanvraag van een omgevingsvergunning voor de bouw van woningen. Dat kan met een zogeheten TOjuli-berekening.