Corina Kappen

.

Variotherm buisregisters verdeeld mbv kunststof rails (met dank aan Technea)
Watervoerende wandverwarming

Zoals een watervoerende vloerverwarming wordt aangelegd, zo kan met een rails of mat ook wandverwarming worden aangelegd. Maar er zijn ook gipsplaten met geïntegreerde buizen. We bekijken een aantal beschikbare systemen.

Inteco Mecuro klimaatplafond in de raadzaal van Stadskantoor Tilburg (fotograaf: Merijn Koelink Fotografie, met dank aan Inteco)
Wat zijn klimaatplafonds?

Klimaatplafonds gebruikte men voorheen vooral om te koelen. Ze werden dan ook wel koelplafonds genoemd. Maar een klimaatplafond leent zich bij uitstek ook voor lage temperatuurverwarming.

Warmtepomp versus waterstofketel, de tweede helft
Warmtepomp versus waterstofketel, de tweede helft

Hoe verhoudt de warmtepomp zich tot de waterstofketel? Hierbij deel twee van een artikel over de meest recente inzichten.

BMI Monier Tuile Plat dakpan gecombineerd met  Monier PV Premium systeem (met dank aan BMI Monier)
Zonnedakpannen: dakpan en zonnepaneel in één

Voor sommige mensen zijn zonnepanelen geen optie bij de overstap naar zonne-energie. Omdat bijvoorbeeld niet bij de bouwstijl passen, of omdat zonnepanelen op een monumentaal pand niet mogen worden gebruikt. Dan komen zonnedakpannen in beeld, die dakpan en zonnepaneel in één zijn en een indak-zonnesysteem vormen.

Lumiduct™ zonweringspanelen met geïntegreerde solartechniek draaien met de zon mee (met dank aan Wellsun)
BIPV: gebouw-geïntegreerde zonne-energie

Als fotovoltaïsche technologie integraal wordt verwerkt in gebouwonderdelen, spreken we van Building Integrated Photo Voltaics (BIPV), oftewel gebouw-geïntegreerde zonne-energie.

Kostenstijgingen spelen ook installatiesector parten
Kostenstijgingen spelen ook installatiesector parten

Binnen een half jaar tijd zijn de kosten die installatiebedrijven maken enorm gestegen. Daarin eisen hogere gas- en stroomprijzen een steeds groter deel op. Problematisch is dat niet elk bedrijf die kosten kan doorrekenen.

Doorvoerroosters in ventilatiekanalen
Doorvoerroosters in ventilatiekanalen

In ventilatiekanalen zelf worden ook roosters toegepast, zogenaamde doorvoerroosters. Men gebruikt ze om de lucht te sturen, maar in één richting door te laten of om geluidoverslag te voorkomen.

Ventilatieroosters voor retour of afzuig
Ventilatieroosters voor retour of afzuig

Bij een afzuigrooster komt minder kijken dan bij een aanvoerrooster. Een afzuigrooster dient meer om het einde van het afzuigkanaal een beetje netjes af te werken. De luchtsnelheid bij afzuigroosters is al dusdanig laag dat er eigenlijk geen tocht meer kan optreden. Voor de locatie van een afzuigrooster moet er gelet worden op eventuele vermenging van de luchtstromen, als een aanzuigrooster in de buurt zit. Thermische luchteffecten mogen ook niet optreden.

Ventilatieroosters voor aanvoer, toevoer of inblaas
Ventilatieroosters voor aanvoer, toevoer of inblaas

Op basis van de gewenste luchtverdeling en luchtmenging worden aanvoer roosters, toevoer roosters of inblaas roosters geselecteerd. Daarbij wordt gelet op de vorm, de luchtsnelheid, de plaats in de ruimte en het inblaaspatroon.

Ventilatieroosters
Ventilatieroosters

Ventilatieroosters zorgen voor de toevoer van frisse lucht en de afvoer van vervuilde lucht, gassen en dampen. Tussen ruimtes onderling dienen ventilatieroosters voor het doorvoeren van lucht. De beweging van de lucht kan daarin zowel op een mechanische als op een natuurlijke manier plaats vinden.