Pruis Schoentechniek & voetzorg in een gasloos gebouw

Pruis Schoentechniek & voetzorg in een gasloos gebouw

Pruis Schoentechniek & voetzorg opende in 2019 haar nieuwe pand aan de Kayersdijk in Apeldoorn. In dit gastvrije gebouw kunnen klanten in een prettige omgeving aangepast schoeisel uitzoeken en laten aanmeten. Bij het ontwerp was ook duurzaamheid een vereiste. Het werd een gasloos gebouw, met warmteterugwinning en aanwezigheidssensoren. Een mooi project voor de installateurs.

Directeur Arno Brunekreeft kijkt tevreden naar het resultaat: "We begonnen in 1937 in een schuur bij de familie Pruis. Vervolgens verhuisden we naar revalidatiecentrum Klimmendaal. Ondanks dat we het magazijn reeds ergens anders hadden ondergebracht, groeiden we uit ons jasje. Behalve de ruimte die we nu hebben, vinden we de sfeer beter. We willen aangepaste schoenen namelijk 'gewoner' maken. Hierbij is het belangrijk dat de drempel laag is. Dat het voelt alsof je een schoenenwinkel binnenkomt."

"Tegenwoordig is dit gevoel creëren een stuk makkelijker. Er zijn meer mogelijkheden; schoenen worden met de tijd modieuzer. Ook kunnen er gemakkelijker aanpassingen worden gedaan aan confectieschoenen en is het zelfs mogelijk om een model na te maken als de klant een voorbeeld heeft. Bij het op maat maken van schoenen en het aanmeten van steunzolen gebruiken we steeds meer techniek, zoals het 3D-scannen van voeten, het printen van mallen en cadcam tekenen. Tijdens bovengenoemde processen we veel samen met Voetwinkel Apeldoorn."

Technisch ontwerp

"We hebben gezorgd voor een gastvrij interieur. Licht, ruimer en met een huiskamersfeer. En daarnaast zijn er mooie spreekkamers gemaakt,  een prettige werkplaats en een kantine voor onze 15 medewerkers.  We wilden een duurzaam pand maken, niet meer op aardgas."

"We hebben adviseur Mantek uit Bunschoten  in de arm genomen, die voor ons een technisch ontwerp heeft gemaakt. Hij adviseerde om langs de randen vloerverwarming aan te brengen. We hebben in een strook van een meter langs de randen vloerverwarming gekregen. Daarnaast is er individuele ruimteverwarming: soms hebben we alle ruimten in gebruik en soms maar enkele. Bewegingssensoren zorgen dat de verwarming niet onnodig aan staat en de verlichting niet onnodig brandt. Bij de ingang is een luchtgordijn aangebracht om te voorkomen dat er in de winter veel koud de winkel binnenkomt."

Luchtgordijn onderdeel van gesloten systeem

Campus Installatietechniek heeft de e- en w- installatie verzorgd, vertelt Erik Gorter. "Er lag een bestek waarvoor wij een prijs hebben berekend. Wij hebben goede ervaringen met Alklima en hebben daarom voorgesteld om via hen apparatuur van Mitsubishi Electric toe te passen. Want we weten dat dat goed functioneert. Op basis daarvan hebben wij in overleg met Alklima de benodigde capaciteit berekend en de installatie ontworpen."

"Het gaat om een gesloten systeem met warmteterugwinning. Ook het luchtgordijn maakt daar onderdeel van uit. Als ruimten worden gekoeld, wordt de daar afgevoerde lucht gebruikt om via het luchtgordijn warmte in te blazen. In de ruimtes hangen 4-zijdige cassettemodellen of satellietmodellen voor verwarming en/of koeling."

Goed geregeld

"In de ontwerpfase hadden we veel overleg met de opdrachtgever. We hebben de tekeningen steeds nauwkeurig doorgenomen en uitgelegd hoe alles werkte. Het was voor ons een extra speciale opdracht, omdat we met Alklima naar de fabriek van Mitsubishi Electric in Duitsland gingen. Daar hebben we kennis gemaakt met nieuwe producten en trainingen gevolgd. Het heeft er onder andere toe geleid dat we bij Pruis een zeer geavanceerde temperatuurregeling per ruimte hebben geïnstalleerd."

"De hele installatie is op afstand te beheren. In de beginfase hebben we nog wat fijnafstelling gedaan: dat hoort er wat ons betreft bij: je brengt een installatie niet alleen aan, maar zorgt ook dat die naar tevredenheid werkt."

Lucht-/lucht warmtepomp

Het hart van de installatie bij Pruis bestaat uit het VRF R2-systeem van Mitsubishi Electric: het heeft de unieke eigenschap dat het gelijktijdig kan koelen en verwarmen met slechts twee leidingen. De warmte die bij koelen aan een ruimte wordt onttrokken, kan direct in een andere ruimte worden gebruikt. Ook kan het worden ingezet om warm water te maken. Met speciale boosterunits kan het water tot 70 °C worden verwarmd. Het systeem maakt geen gebruik van fossiele brandstoffen en kan CO2-neutraal worden uitgevoerd.

Dit artikel is gesponsord door Alklima / Mitsubishi Electric.

Krauma Easyfix bespaart installateur tot 4 uur installatietijd

Krauma Easyfix bespaart installateur tot 4 uur installatietijd

Buffervat, pomp, expansievat en vuilafscheider ineen: dat is de plug & play Krauma Easyfix in een notendop. Alles wat je normaliter los in het...

Is er toekomst voor warmtenetten?

Is er toekomst voor warmtenetten?

Warmtenetten zijn te duur. De verduurzaming van bestaande warmtebronnen vormen een uitdaging. En de rendementen zijn beperkt. Moet Nederland nog geld...

Installatiemonitor: Nieuwe warmtepompbezitters raden warmtepomp aan

Installatiemonitor: Nieuwe warmtepompbezitters raden warmtepomp aan

Ruim 95% van de woningeigenaren die in 2022/2023 een warmtepomp hebben laten plaatsen is tevreden en raadt anderen een warmtepomp aan. Dat is een van...

Willen we meer of minder warmtepompen?

Willen we meer of minder warmtepompen?

Volgens de vereniging Warmtepompen hebben fabrikanten in het eerste kwartaal van dit jaar minder warmtepompen kunnen leveren, hetgeen duidt op een...

Warmteopslag gebouwde omgeving: trends en ontwikkelingen

Warmteopslag gebouwde omgeving: trends en ontwikkelingen

Er zijn diverse opties mogelijk om warmte op te slaan voor de gebouwde omgeving. We lichten er in dit artikel een aantal toe.

Flow heeft sleutelrol in warmtepomp installatie

Flow heeft sleutelrol in warmtepomp installatie

Klachten over de werking van warmtepompen zijn vaak terug te voeren op de aansluitingen en het leidingwerk. Daarin speelt de flow in het systeem een...

Duidelijkheid door keurmerk infraroodverwarming 

Duidelijkheid door keurmerk infraroodverwarming

Het principe van infraroodverwarming is simpel: een element wekt onzichtbare straling in het infrarode spectrum op. Deze stralingswarmte raakt...

Netcongestie: geen elektrische ketel, wel gas

Netcongestie: geen elektrische ketel, wel gas

Samen met de netbeheerders is klimaatminister Rob Jetten naarstig op zoek naar methoden om het elektriciteitsnet snel te ontlasten. Want als dat niet...