Coronavirus: adviezen en gevolgen voor de installatiebranche

Coronavirus: adviezen en gevolgen voor de installatiebranche

De opmars van het coronavirus treft ook de installatiebranche. Techniek Nederland heeft daarom een informatiepagina gemaakt met antwoorden op veelgestelde vragen daarover. Daarnaast vraagt de brancheorganisatie de overheid om steun voor getroffen bedrijven.

Wat moeten werkgevers in de installatiebranche doen om hun personeel te beschermen tegen het coronavirus? En welke rechten en plichten hebben werknemers in de branche om zichzelf te beschermen? Op de pagina ‘Informatie over coronavirus’ geeft werkgeversorganisatie Techniek Nederland advies. De organisatie baseert dit advies op de richtlijnen van de RIVM, en verwijst naar de website van de RIVM voor de actueelste stand van zaken.

Instructies voor monteurs

Monteurs komen uiteraard over de vloer bij veel mensen, waardoor ze mogelijk ook meer risico lopen op besmetting. Techniek Nederland geeft de volgende aanbevelingen om dat risico te verkleinen:

 • Houd afstand met de klant (minimaal 1 meter) en schud geen handen.
 • Betreed geen huizen van bewoners die ziek zijn of in quarantaine zijn wegens het coronavirus. Leg aan de klant uit dat er een nieuwe afspraak wordt gemaakt zodra de gezondheidsklachten over zijn.
 • Indien je het niet vertrouwt (koorts, hoesten, kortademigheid bij klant), neem dan contact op met je leidinggevende. Voor nieuw te plaatsen apparatuur of onderhoud van een toestel kan altijd een nieuwe afspraak worden gemaakt.
 • Als de klant gezondheidsklachten heeft en de cv-ketel werkt niet meer, neem dan eerst contact op met je leidinggevende om te bespreken of je de woning veilig kunt betreden. In geen geval kun je zonder verdere beschermende maatregelen de woning betreden.

Daarnaast gelden de algemene instructies voor persoonlijke hygiëne:

 • Was regelmatig je handen.
 • Droog je handen af met papieren handdoekjes en maak regelmatig je iPad en telefoon schoon.
 • Als je moet niezen of hoesten, doe dit in je elleboog.
 • Neem papieren zakdoekjes mee, zodat je deze kan gebruiken en gooi deze na één keer gebruik weg

Economische schade door coronavirus

Steeds meer technisch dienstverleners en installateurs kampen volgens Techniek Nederland met serieuze problemen doordat grote opdrachtgevers ‘op slot’ gaan. Enkele bedrijven hebben inmiddels deeltijd-ww aangevraagd. Techniek Nederland verwacht dat de situatie snel nijpend zal worden nu de crisis langer duurt. De organisatie vindt dat economisch gezonde bedrijven in de technische installatiebranche niet de dupe mogen worden van de coronacrisis. Voorzitter Doekle Terpstra: “De energietransitie wacht niet en daarbij hebben we de bedrijven in de technische sector keihard nodig. De overheid doet er goed aan om niet af te wachten en direct met steunmaatregelen te komen.”

Steunmaatregelen overheid

Techniek Nederland dringt aan op een stevig noodpakket dat bestaat uit vijf concrete maatregelen:

 1. Een snel opneembaar overbruggingskrediet met gunstige voorwaarden kan ervoor zorgen dat ondernemingen de ergste periode doorkomen.
 2. Versnelde openstelling van de regeling Borgstelling MKB-kredieten; daarmee verstrekt de overheid garanties waardoor de kredietverlening op gang blijft.
 3. Soepeler invorderingsbeleid van de fiscus voor bedrijven met tijdelijke liquiditeitsproblemen.
 4. Verbeteringen van de regeling werktijdverkorting.
 5. Tijdelijke verruiming van de verliesrekening en tijdelijke verruiming van de willekeurige afschrijving.

> Update: de overheid heeft inmiddels een pakket met noodmaatregelen voor ondernemers gepresenteerd. Lees daarover in het artikel: Coronavirus: steunmaatregelen beschikbaar voor alle bedrijven.

Bijeenkomsten afgelast

De ondernemersorganisatie neemt ook zelf maatregelen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. De vereniging heeft besloten om alle bijeenkomsten en evenementen tot en met 31 maart te annuleren of uit te stellen tot een latere datum. De maatregel treedt meteen in werking. Algemeen directeur Erik van Engelen van Techniek Nederland: “Wij nemen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om de verspreiding van het virus tegen te gaan en zetten de gezondheid van onze medewerkers, leden en de mensen in hun directe omgeving op de eerste plaats.”

Tieneke Wilms

Redactie Gawalo

Tieneke Wilms is verwoed verzamelaar van weetjes over werktuigbouwkundige installatietechniek en de installatiebranche. Ze deelt die kennis graag met lezers en websitebezoekers in pakkende verhalen en puntige berichten. Tieneke is sinds september 2021 niet meer in dienst bij Gawalo.

Overweeg ondersteuning bij aanvraag subsidies voor klanten

Overweeg ondersteuning bij aanvraag subsidies voor klanten

Als installatiebedrijf kun je klanten die recht hebben op subsidie ondersteunen; als service of tegen vergoeding. Bijvoorbeeld met de hulp van...

Gawalo juni 2024

Gawalo juni 2024

Gawalo juni 2024: Flow heeft sleutelrol in warmtepomp installatie - Netcongestie uitgelegd - Warmtebatterij met water voor zonne-energie - Inclusie -...

De 'erkende' installateur

De 'erkende' installateur

Om als installateur bepaalde werkzaamheden te mogen uitvoeren, zijn certificeringen nodig. Tegelijkertijd zijn er ook diverse erkenningsregelingen....

EPBD IV: nog strengere eisen energieprestatie

EPBD IV: nog strengere eisen energieprestatie

De Europese Energy Performance of Buildings Directive (EPBD) is begin 2024 verscherpt. Dat betreft vooral de energieprestatie van gebouwen. Maar er...

Minder verpakkingen in installatiesector door Brancheplan Verpakkingen 

Minder verpakkingen in installatiesector door Brancheplan Verpakkingen

Twee jaar na de start doen 74 installatiebedrijven, groothandels en fabrikanten mee aan het Brancheplan Verpakkingen. Dat lijkt niet veel, maar de in...

Klimaatambities bouw onhaalbaar volgens EIB

Klimaatambities bouw onhaalbaar volgens EIB

Volgens het rapport 'Klimaatambities in de gebouwde omgeving', dat het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) op 13 mei jl. publiceerde, is de...

Oplossingen voor de allerkleinste woning en het allergrootste gebouw

Oplossingen voor de allerkleinste woning en het allergrootste gebouw

De markt voor de warmtepompen is langzaamaan volwassen aan het worden. Hoe maak je als fabrikant het verschil? Rick Bruins vertelt hoe Remeha...

Gawalo mei 2024

Gawalo mei 2024

In deze editie o.a. De vraag naar warmtepompen stagneert p. 08 Lucht-waterwarmtepompen zonder buitendeel p. 10 Milieu-impact p. 20 Sneller...