Coronavirus: adviezen en gevolgen voor de installatiebranche

Coronavirus: adviezen en gevolgen voor de installatiebranche

De opmars van het coronavirus treft ook de installatiebranche. Techniek Nederland heeft daarom een informatiepagina gemaakt met antwoorden op veelgestelde vragen daarover. Daarnaast vraagt de brancheorganisatie de overheid om steun voor getroffen bedrijven.

Wat moeten werkgevers in de installatiebranche doen om hun personeel te beschermen tegen het coronavirus? En welke rechten en plichten hebben werknemers in de branche om zichzelf te beschermen? Op de pagina ‘Informatie over coronavirus’ geeft werkgeversorganisatie Techniek Nederland advies. De organisatie baseert dit advies op de richtlijnen van de RIVM, en verwijst naar de website van de RIVM voor de actueelste stand van zaken.

Instructies voor monteurs

Monteurs komen uiteraard over de vloer bij veel mensen, waardoor ze mogelijk ook meer risico lopen op besmetting. Techniek Nederland geeft de volgende aanbevelingen om dat risico te verkleinen:

  • Houd afstand met de klant (minimaal 1 meter) en schud geen handen.
  • Betreed geen huizen van bewoners die ziek zijn of in quarantaine zijn wegens het coronavirus. Leg aan de klant uit dat er een nieuwe afspraak wordt gemaakt zodra de gezondheidsklachten over zijn.
  • Indien je het niet vertrouwt (koorts, hoesten, kortademigheid bij klant), neem dan contact op met je leidinggevende. Voor nieuw te plaatsen apparatuur of onderhoud van een toestel kan altijd een nieuwe afspraak worden gemaakt.
  • Als de klant gezondheidsklachten heeft en de cv-ketel werkt niet meer, neem dan eerst contact op met je leidinggevende om te bespreken of je de woning veilig kunt betreden. In geen geval kun je zonder verdere beschermende maatregelen de woning betreden.

Daarnaast gelden de algemene instructies voor persoonlijke hygiëne:

  • Was regelmatig je handen.
  • Droog je handen af met papieren handdoekjes en maak regelmatig je iPad en telefoon schoon.
  • Als je moet niezen of hoesten, doe dit in je elleboog.
  • Neem papieren zakdoekjes mee, zodat je deze kan gebruiken en gooi deze na één keer gebruik weg

Economische schade door coronavirus

Steeds meer technisch dienstverleners en installateurs kampen volgens Techniek Nederland met serieuze problemen doordat grote opdrachtgevers ‘op slot’ gaan. Enkele bedrijven hebben inmiddels deeltijd-ww aangevraagd. Techniek Nederland verwacht dat de situatie snel nijpend zal worden nu de crisis langer duurt. De organisatie vindt dat economisch gezonde bedrijven in de technische installatiebranche niet de dupe mogen worden van de coronacrisis. Voorzitter Doekle Terpstra: “De energietransitie wacht niet en daarbij hebben we de bedrijven in de technische sector keihard nodig. De overheid doet er goed aan om niet af te wachten en direct met steunmaatregelen te komen.”

Steunmaatregelen overheid

Techniek Nederland dringt aan op een stevig noodpakket dat bestaat uit vijf concrete maatregelen:

  1. Een snel opneembaar overbruggingskrediet met gunstige voorwaarden kan ervoor zorgen dat ondernemingen de ergste periode doorkomen.
  2. Versnelde openstelling van de regeling Borgstelling MKB-kredieten; daarmee verstrekt de overheid garanties waardoor de kredietverlening op gang blijft.
  3. Soepeler invorderingsbeleid van de fiscus voor bedrijven met tijdelijke liquiditeitsproblemen.
  4. Verbeteringen van de regeling werktijdverkorting.
  5. Tijdelijke verruiming van de verliesrekening en tijdelijke verruiming van de willekeurige afschrijving.

> Update: de overheid heeft inmiddels een pakket met noodmaatregelen voor ondernemers gepresenteerd. Lees daarover in het artikel: Coronavirus: steunmaatregelen beschikbaar voor alle bedrijven.

Bijeenkomsten afgelast

De ondernemersorganisatie neemt ook zelf maatregelen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. De vereniging heeft besloten om alle bijeenkomsten en evenementen tot en met 31 maart te annuleren of uit te stellen tot een latere datum. De maatregel treedt meteen in werking. Algemeen directeur Erik van Engelen van Techniek Nederland: “Wij nemen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om de verspreiding van het virus tegen te gaan en zetten de gezondheid van onze medewerkers, leden en de mensen in hun directe omgeving op de eerste plaats.”

Tieneke Wilms

Redactie Gawalo

Tieneke Wilms is verwoed verzamelaar van weetjes over werktuigbouwkundige installatietechniek en de installatiebranche. Ze deelt die kennis graag met lezers en websitebezoekers in pakkende verhalen en puntige berichten. Tieneke is sinds september 2021 niet meer in dienst bij Gawalo.

Slechte ventilatie: zo herken je de tekenen van slijtage

Slechte ventilatie: zo herken je de tekenen van slijtage

Een naar behoren werkend ventilatiesysteem is een essentieel onderdeel van goed geïsoleerde woningen, omdat ze ondanks de luchtdichtheid van de...

Foto: Shutterstock

Ruim 1 op 5 huiseigenaren wil komend jaar thuisbatterij installeren

Komend jaar wil 22% van de consumenten een warmtepomp aanschaffen terwijl 21 procent het voornemen heeft een thuisbatterij (voor zonnepanelen) te...

Vrouwen kiezen vaker voor techniek

Vrouwen kiezen vaker voor techniek

De technieksector wordt ook voor vrouwen steeds aantrekkelijker. Daarom bieden technische bedrijven op Girls' Day (11 april) meisjes van 10 tot 15...

Zestig jaar Warmteservice

Zestig jaar Warmteservice

Specialist op het gebied van verwarming, sanitair, installatiemateriaal en duurzame oplossingen Warmteservice viert dit jaar haar 60-jarig bestaan....

Bryan Slief van Installatiebedrijf Slief - foto: NFP

Vierde generatie in installatiebedrijf

Bryan Slief is de vierde generatie Slief en sinds 1 januari 2023 officieel mede-eigenaar van Installatiebedrijf Slief in het Gelderse Loenen....

Van Dorp verstevigt positie in regio Nijmegen met overname van Installatietechniek Hartog

Van Dorp verstevigt positie in regio Nijmegen

Van Dorp heeft overeenstemming bereikt over de overname van de aandelen van Installatietechniek Hartog uit Nijmegen. Dit bedrijf, met een historie...

Alfea Extensa M monobloc: stijlvol uiterlijk, stille en veilige werking

Alfea Extensa M monobloc: stijlvol uiterlijk, stille en veilige...

Atlantic presenteert haar nieuwste lucht/water warmtepomp; de Alfea Extensa M monobloc. Deze nieuwe monobloc range staat garant voor stilte,...

Marije Tillema, directeur NVI-GO - foto: ©NFP

'Hybride route blijft belangrijk speerpunt'

De stichting NVI-GO behartigt de belangen van bedrijven uit de verwarmingsindustrie. "We zien dat hybride warmtepompen bezig zijn aan een...