Meer vloerverwarming door energietransitie

Meer vloerverwarming door energietransitie
Vanwege de energietransitie en diverse subsidietrajecten wordt vloerverwarming steeds vaker toegepast.

Door de energietransitie neemt de toepassing van vloerverwarming toe. Vloerverwarming werkt namelijk het best in combinatie met lagetemperatuurverwarming. Daarnaast komt het systeem tegemoet aan hogere comforteisen van gebouwgebruikers. Barth Installatietechniek installeert veel vloerverwarmingssystemen en werkt daarvoor samen met MAGNUM Heating B.V.

"Vloerverwarming is lagetemperatuurverwarming van maximaal 40 graden. Door de productie van lage temperatuur, gaat dit goed samen met nieuwe duurzame vormen van verwarming. Warmtepompen en vloerverwarming passen dus heel goed bij elkaar." Aan het woord is Leonard van der Giesen, hoofd projectleider bij Barth Installatietechniek. Hij legt uit dat vloeren bovendien ook erg geschikt zijn voor basiskoeling. "Omdat gebouwen tegenwoordig zo goed geïsoleerd zijn, en meer glas­oppervlakte hebben, heb je vaak meer koeling nodig dan verwarming. In principe kun je dan de vloerverwarming eveneens gebruiken als vloerkoeling, mits de overige installaties daar ook
geschikt voor zijn. Je moet dan wel letten op een paar belangrijke zaken zoals de inwendige diameter van de slangen, kunststof of rvs-verdelers, omkeerbare warmtepomp, isolatieleidingwerk en dauwpunt. Naast vloerkoeling zal er altijd aanvullend moeten worden
gekoeld met behulp van lucht, omdat er te weinig afgifte mogelijk is met alleen vloerkoeling."

Schoon

Vloerverwarming reageert trager dan een traditionele installatie met radiatoren en convectoren en het duurt dus even voor de temperatuur verandert, legt Van der Giesen uit. "Het is een traag systeem, maar de massa blijft wel lang warm of koel en is daardoor energie­zuinig. Uiteraard is het van belang dat je alle installatieonderdelen goed inregelt en instelt, waardoor je energie bespaart.

Warmtepompen en vloerverwarming passen heel goed bij elkaar”
Daarnaast is vloerverwarming en -koeling schoon, je hebt geen last van stofverplaatsing en het is esthetisch verantwoord doordat wanden en glazen puien vrij blijven van installaties." Vloerverwarming geeft daarnaast veel meer inrichtingsvrijheid voor de gebouwgebruiker, zegt Van der Giesen. "Je hebt in de hele ruimte dezelfde temperatuur. En je kunt bureauopstellingen en dergelijke makkelijk wijzigen."

Energietransitie

Volgens Van der Giesen wordt vloerverwarming vanwege de energietransitie en diverse subsidietrajecten steeds vaker toegepast. "In Nederland worden nu en in de toekomst veel gebouwen en woningen opgeleverd zonder aardgas­aansluiting doordat er geen leverings­plicht meer is voor de energiebedrijven. Daarom wordt in 70 procent van de projecten waar wij werken, momenteel voor vloerverwarming gekozen. Alleen in renovatieprojecten lukt het soms niet altijd om vloerverwarming te monteren vanwege de gekozen constructie."

Planning

Barth Installatietechniek is totaalinstallateur voor elektrische en werktuigkundige installaties, maar daarnaast deels ook adviseur, omdat het meestal al vroeg in een project aansluit als bouwteamlid. Voor vloerverwarming werkt het bedrijf samen met MAGNUM Heating, een Nederlandse onderneming en producent van vloerverwarmings- systemen.

MAGNUM ondersteunt Barth Installatietechniek ook bij engineering, offerte-uitwerking en support op locatie. Van der Giesen: "We zien ze niet alleen als leverancier, maar meer als partner. De materialen zijn kwalitatief en prijstechnisch goed en de garanties op de gebruikte materialen zijn correct. En als we morgen iets moeten doen of nodig hebben, vinden we altijd een gezamenlijke oplossing. Dat is momenteel een belangrijk punt in de bouwsector. De planning kan van vandaag op morgen wijzigen en dan moet je mee als installateur. Het is prettig als een leverancier hierin mee kan gaan."

Inregelen

Inregelen is volgens Van der Giesen heel belangrijk bij klimaatinstallaties. "Het eerste jaar na oplevering kijken we in alle seizoenen goed hoe het systeem functioneert. Bij aanvang regelen we natuurlijk alles goed in, maar het gebouw gaat pas leven als de gebruiker er gebruik van maakt." De flexibiliteit die vloerverwarming geeft, is nog te vergroten door binnen de stramienmaten van een gebouw te werken, legt Van der Giesen uit. "Dan is het op een later moment relatief eenvoudig om tussenwanden te plaatsen en creëer je meer flexibiliteit in het gebouw. We kunnen dat ondervangen door samen met MAGNUM van tevoren een legplan te maken voor het vloersysteem en dit in het voortraject goed te bespreken met de opdrachtgever."

MAGNUM Heating B.V.
MAGNUM Heating produceert vloerverwarmingssystemen. Het Nederlandse bedrijf biedt een complementair programma van vloersystemen op basis van elektra- en watertechnologie. MAGNUM werkt samen met installateurs op het gebied van engineering, offerte-uitwerking en ondersteuning op locatie. MAGNUM Projectservices maakt afgiftesystemen voor verwarming en koeling voor utiliteit en woningbouw. Het bedrijf verzorgt alle disciplines: calculatie, engineering, tekenwerk, projectleiding, installatie & service.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met MAGNUM Heating.

Joop van Vlerken is zelfstandig redacteur en journalist, gespecialiseerd in energie, klimaat, bouw- en installatietechniek.

Flow heeft sleutelrol in warmtepomp installatie

Flow heeft sleutelrol in warmtepomp installatie

Klachten over de werking van warmtepompen zijn vaak terug te voeren op de aansluitingen en het leidingwerk. Daarin speelt de flow in het systeem een belangrijke rol. Is de flow niet goed, dan werkt het systeem niet optimaal - update 17-9-2024.

Opengewerkte pvt-warmtepomp Qube van HR energy, met links Robbert van Diemen en rechts Jeroen Prinsen - Foto: Elske Koopman

Nieuwe compacte en stille PVT-warmtepomp

De Qube is een nieuwe innovatieve plug-and-play PVT-warmtepomp op klein formaat. Jeroen Prinsen, Business Development Manager, en Robbert van Diemen, CEO van HR energy, zijn trots op hun nieuwste product dat volledig zelf ontworpen en ontwikkeld is in De Lier, Westland. "We hebben niet alleen de eindgebruiker, maar ook de installateurs meegenomen bij het ontwerp," zegt Van Diemen.

Wet van Henry - afbeelding ©Gawalo

Luchtafscheider/ontgasser: nut en noodzaak

Bij nieuwe cv-installaties en warmtepompinstallaties staat op de offerte, behalve een vuilafscheider, vaak ook een luchtafscheider of ontgasser. Niet alleen bij grotere installaties, maar ook bij woonhuisinstallaties. Waarom is dat, en hoe leg je het je klanten uit? Deel 1 van een driedelige reeks.

Warmtetransitie: "Er zijn eigenlijk niet zoveel smaken waaruit we kunnen kiezen" 

Warmtetransitie: "Er zijn eigenlijk niet zoveel smaken waaruit we kunnen kiezen"

"De overheid zou Nederland en de energievoorziening als één integraal systeem moeten zien waar alle Nederlanders aan meebetalen." Aan het woord is Rutger Bergboer, adviseur warmtetransitie van Gemeente Noordoostpolder.

Welke leidingdiameter bij warmtepompen? - beeld: Shutterstock

Leiding diameter bepalen van warmtepompinstallaties

Het bepalen van de diameter voor de leidingen van een warmtepompinstallatie lijkt in eerste instantie simpel. In de praktijk blijkt dit toch aardige toer. Bovenal is het formaat van de leidingen... leidend. De juiste diameter kan het verschil maken tussen een goed en slecht presterende warmtepomp.

Grootste warmtepomp van Nederland telt 27 MW 

Grootste warmtepomp van Nederland telt 27 MW

Met een hele grote warmtepomp warmte halen uit gezuiverd afvalwater om circa 20.000 woningen te voorzien van water van 75 °C voor verwarming. Dat is wat energiebedrijf Eneco en waterzuivering HDSR samen realiseerden.

Beeld: Shutterstock

Verergeren warmtepompen netcongestie?

Het verder elektrificeren van verwarming in gebouwen, leidt dat tot meer netcongestie - of is dat te kort door de bocht? Wat is nou precies 'het netcongestieprobleem in het laagspanningsnet' en welke rol speelt de warmtepomp daarin? De Vereniging Warmtepompen organiseert op 24 oktober in samenwerking met Flexiblepower Alliance Network een kennisbijeenkomst over dit onderwerp.

Waterstof mag van bewoners tot 30% hogere energierekening leiden

Waterstof mag van bewoners tot 30% hogere energierekening leiden

Uit onderzoek blijkt dat Nederlandse bewoners best wat meer willen betalen voor een verwarmingssysteem op waterstof of elektriciteit. Die bereidheid is er niet voor warmtenetten.