Meer vloerverwarming door energietransitie

Meer vloerverwarming door energietransitie
Vanwege de energietransitie en diverse subsidietrajecten wordt vloerverwarming steeds vaker toegepast.

Door de energietransitie neemt de toepassing van vloerverwarming toe. Vloerverwarming werkt namelijk het best in combinatie met lagetemperatuurverwarming. Daarnaast komt het systeem tegemoet aan hogere comforteisen van gebouwgebruikers. Barth Installatietechniek installeert veel vloerverwarmingssystemen en werkt daarvoor samen met MAGNUM Heating B.V.

"Vloerverwarming is lagetemperatuurverwarming van maximaal 40 graden. Door de productie van lage temperatuur, gaat dit goed samen met nieuwe duurzame vormen van verwarming. Warmtepompen en vloerverwarming passen dus heel goed bij elkaar." Aan het woord is Leonard van der Giesen, hoofd projectleider bij Barth Installatietechniek. Hij legt uit dat vloeren bovendien ook erg geschikt zijn voor basiskoeling. "Omdat gebouwen tegenwoordig zo goed geïsoleerd zijn, en meer glas­oppervlakte hebben, heb je vaak meer koeling nodig dan verwarming. In principe kun je dan de vloerverwarming eveneens gebruiken als vloerkoeling, mits de overige installaties daar ook
geschikt voor zijn. Je moet dan wel letten op een paar belangrijke zaken zoals de inwendige diameter van de slangen, kunststof of rvs-verdelers, omkeerbare warmtepomp, isolatieleidingwerk en dauwpunt. Naast vloerkoeling zal er altijd aanvullend moeten worden
gekoeld met behulp van lucht, omdat er te weinig afgifte mogelijk is met alleen vloerkoeling."

Schoon

Vloerverwarming reageert trager dan een traditionele installatie met radiatoren en convectoren en het duurt dus even voor de temperatuur verandert, legt Van der Giesen uit. "Het is een traag systeem, maar de massa blijft wel lang warm of koel en is daardoor energie­zuinig. Uiteraard is het van belang dat je alle installatieonderdelen goed inregelt en instelt, waardoor je energie bespaart.

Warmtepompen en vloerverwarming passen heel goed bij elkaar”
Daarnaast is vloerverwarming en -koeling schoon, je hebt geen last van stofverplaatsing en het is esthetisch verantwoord doordat wanden en glazen puien vrij blijven van installaties." Vloerverwarming geeft daarnaast veel meer inrichtingsvrijheid voor de gebouwgebruiker, zegt Van der Giesen. "Je hebt in de hele ruimte dezelfde temperatuur. En je kunt bureauopstellingen en dergelijke makkelijk wijzigen."

Energietransitie

Volgens Van der Giesen wordt vloerverwarming vanwege de energietransitie en diverse subsidietrajecten steeds vaker toegepast. "In Nederland worden nu en in de toekomst veel gebouwen en woningen opgeleverd zonder aardgas­aansluiting doordat er geen leverings­plicht meer is voor de energiebedrijven. Daarom wordt in 70 procent van de projecten waar wij werken, momenteel voor vloerverwarming gekozen. Alleen in renovatieprojecten lukt het soms niet altijd om vloerverwarming te monteren vanwege de gekozen constructie."

Planning

Barth Installatietechniek is totaalinstallateur voor elektrische en werktuigkundige installaties, maar daarnaast deels ook adviseur, omdat het meestal al vroeg in een project aansluit als bouwteamlid. Voor vloerverwarming werkt het bedrijf samen met MAGNUM Heating, een Nederlandse onderneming en producent van vloerverwarmings- systemen.

MAGNUM ondersteunt Barth Installatietechniek ook bij engineering, offerte-uitwerking en support op locatie. Van der Giesen: "We zien ze niet alleen als leverancier, maar meer als partner. De materialen zijn kwalitatief en prijstechnisch goed en de garanties op de gebruikte materialen zijn correct. En als we morgen iets moeten doen of nodig hebben, vinden we altijd een gezamenlijke oplossing. Dat is momenteel een belangrijk punt in de bouwsector. De planning kan van vandaag op morgen wijzigen en dan moet je mee als installateur. Het is prettig als een leverancier hierin mee kan gaan."

Inregelen

Inregelen is volgens Van der Giesen heel belangrijk bij klimaatinstallaties. "Het eerste jaar na oplevering kijken we in alle seizoenen goed hoe het systeem functioneert. Bij aanvang regelen we natuurlijk alles goed in, maar het gebouw gaat pas leven als de gebruiker er gebruik van maakt." De flexibiliteit die vloerverwarming geeft, is nog te vergroten door binnen de stramienmaten van een gebouw te werken, legt Van der Giesen uit. "Dan is het op een later moment relatief eenvoudig om tussenwanden te plaatsen en creëer je meer flexibiliteit in het gebouw. We kunnen dat ondervangen door samen met MAGNUM van tevoren een legplan te maken voor het vloersysteem en dit in het voortraject goed te bespreken met de opdrachtgever."

MAGNUM Heating B.V.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met MAGNUM Heating.