Duurzame warmte opslaan in zomer en winter

Als je het hele jaar door over duurzame warmte wilt beschikken, moet je ervoor zorgen dat je een voorraadje achter de hand hebt. Hoe doe je dat op de meest efficiënte en duurzame manier?
Als je het hele jaar door over duurzame warmte wilt beschikken, moet je ervoor zorgen dat je een voorraadje achter de hand hebt. Hoe doe je dat op de meest efficiënte en duurzame manier?
Op de campus van de TU in Delft sleutelt startup Tarnoc al vijf jaar aan een turbineketel. De uit de luchtvaart geleende omgekeerde Brayton-cyclus is nooit eerder in verwarming voor de woonomgeving toegepast. Dankzij het hoge temperatuurbereik is de Tarnoc geschikt voor matig geïsoleerde huizen.
Ik raak niet vaak opgewonden van 'het financieele dagblad', maar begin dit jaar lukte het toch even: van de kop 'boiler met ijzerpoeder' hing ik bijna in de gordijnen.
Bij verwarmingssystemen met een delta-T van 5 °C denk je in eerste instantie vooral aan vloerverwarming. Als er ook radiatoren moeten komen, zijn dat (z)ltv radiatoren. Groot afgifte-oppervlak, eventueel met ingebouwde convectorventilatoren. Glad en strak, en ook in kleur leverbaar. Maar wat als je klant een meer uitgesproken model radiator wil, bijvoorbeeld een designradiator in hal of badkamer?
De auteur van de reeks Klimaatbeheersing Fred de Lede past de kennis uit zijn boeken ook toe in zijn eigen praktijk. De boeken 1 en 2 zijn flink herzien met de laatste ontwikkelingen en voorschriften. De Lede wil wel meer doen in zijn huis en is trots op zijn lucht-luchtwarmtepompen, maar loopt tegen grenzen aan. "Het lukt me maar gedeeltelijk."
Met z'n sierlijke bloemenprint op de mantel ziet de Ego warmtepomp er tamelijk aaibaar uit. Maar die print is bepaald niet het enige, dat dit warmtepompconcept anders maakt dan andere warmtepompen in de markt. Gawalo sprak met beide initiatiefnemers.
Hoe verkort je de installatietijd van (hybride) warmtepompen aanzienlijk? Na twee jaar schetst het samenwerkingsverband Team Duurzaam Installeren de reeds behaalde resultaten.
Thermische energieopslag in zand is aantrekkelijk, want low-tech, onderhoudsarm en goedkoop, maar tot nu toe alleen geschikt geacht voor grootschalige projecten. De Indiase Fine Sand Solar Geyser belooft echter huishoudelijke warmte met slechts drie zonnepanelen en een opslagvat van 120 kilo zand. En dat voor slechts 2 cent per kWh. Te mooi om waar te zijn of toch dat zo vaak beloofde ei van Columbus?
Welke impact hebben warmtepompen op de netbelasting? Is er een groot verschil tussen hybride en all-electric varianten? En welke invloed heeft een koude buitentemperatuur op de piekbelasting? Antwoorden op deze vragen zijn te vinden in het recent verschenen rapport 'Netimpact woningen met warmtepomp' naar aanleiding van een grootschalig onderzoek.
Het wordt steeds duidelijker dat - volgens bepaalde partijen - waterstof een belangrijke rol gaat spelen in de energietransitie. De Gasunie steekt er 12 miljard euro in, stond recent in de krant. Ook Nefit Bosch geeft waterstof een boost en investeert 2,5 miljard euro, onder andere voor de bouw van een groot, internationaal R&D laboratorium.
Op de ISH in Frankfurt introduceerde Vaillant onder de noemer 'Vaillant Next Level' een aantal nieuwe propaanwarmtepompen. Naast een drietal lucht/water-warmtepompen toonde het bedrijf ook twee nieuwe grondgebonden warmtepompen op R290 met een uniek veiligheidsconcept.
Een van de oplossingen om van het gas af te stappen is het aanleggen van een warmtenet. We zetten in dit overzichtsartikel een aantal trends, technieken en praktijkcases voor u op een rij.
De letters PVT in PVT-panelen staan voor PhotoVoltaisch Thermisch. PVT-panelen combineren de pv-technologie die we kennen van zonnepanelen, met een thermische wisselaar.