Van de verschillende legionellabacteriën is Legionella Pneumophila de voor mensen meest gevaarlijke. Hieronder de meest recente op Gawalo verschenen artikelen, met de nieuwste bovenaan.
Elke zomer steekt het de kop weer op in de landelijke pers: Legionella. Bij hoge buitentemperaturen zijn de omstandigheden voor ontwikkeling van Legionella natuurlijk gunstig. Maar Legionella is een risico om het hele jaar rekening mee te houden.
Van de verschillende legionellabacteriën is Legionella Pneumophila de voor mensen meest gevaarlijke. Hieronder de meest recente op Gawalo verschenen artikelen, met de nieuwste bovenaan.
ISSO heeft een nieuwe versie uitgebracht van het "ISSO-kleintje Legionellapreventie", dat is gebaseerd op de actuele wetgeving voor legionellapreventie in leidingwaterinstallaties.
Ruim 25 procent van het gasverbruik gaat gemiddeld naar de verhitting van drinkwater naar minimaal 60 graden Celsius, om dit water veilig in de badkamers en keukens van appartementen- en wooncomplexen te kunnen gebruiken. Een verhitting naar 42 tot 45 graden Celsius kan echter al voldoende zijn en zorgt direct voor een flinke energiebesparing. Het vereist wel het gebruik van de juiste techniek.
Een nieuwe techniek in de strijd tegen ongewenste opwarming van drinkwaterleidingen in utiliteitsgebouwen. Een actief koelsysteem, soms gecombineerd met een circulatieleiding, zorgt dat het opgewarmde drinkwater in temperatuur wordt verlaagd. ISSO-publicatie 55 gaat uitgebreid in op deze nog vrij onbekende techniek.
Op 12 januari 2023 is een nieuwe wetgeving met betrekking tot de Drinkwaterrichtlijn in werking getreden. De Drinkwaterrichtlijn 2020 is herzien en omgezet in een nieuwe regelgeving.
In 2018 werden acht pilotwoningen voorzien van de hydraloop, een waterrecyclingsysteem dat douchewater opvangt en zuivert waardoor hergebruik mogelijk wordt. Inmiddels is het product doorontwikkeld, er komt een nieuwe compacte variant op de markt en internationaal groeit de belangstelling. Hydraloop-oprichter Arthur Valkieser licht toe.
Schoon drinkwater uit de kraan is ook in Nederland niet meer zo vanzelfsprekend. Watertekorten en verontreiniging van kraanwater zijn niet langer voorbehouden aan verre landen.
Een installateur uit Genemuiden maakte een fout bij het aansluiten van het drinkwater in een nieuwbouwwoning. Hij is door het gerechtshof in hoger beroep veroordeeld en moet naast de proceskosten ook een schadevergoeding betalen. Volgens de eigenaar van het warmtenet is die 2,1 miljoen euro. De rechter oordeelt dat de werkelijke vergoeding uit onderzoek moet blijken.
Het was een leuke vakantie, die rondreis Indonesië, maar ik heb zelden zoveel pinguïns gezien als op Sumatra. Tropenkolder? Klimaatverandering? Geen van beiden. Gewoon een andere manier van voorzien in de behoefte aan tapwater.
Het drinkwaterverbruik ligt op 134 liter per dag per persoon. Dat moet in 2035 teruggebracht zijn naar 100 liter. Mogelijk in combinatie met nieuwe regelgeving voor hemelwater en grijswater.
Om als installateur bepaalde werkzaamheden te mogen uitvoeren, zijn certificeringen nodig. De bekendste is zonder meer de Gasketelwet of CO-certificering. Hieronder volgt een overzicht van een aantal certificeringen die installateurs kunnen behalen.
Er zijn drie nieuwe modellen voor de Easytop-afsluiters en -kogelkranen van Viega.
Volgens het Binas boekje worden de termen debiet en flow vaak door elkaar gebruikt. Volgens de dikke Van Dale is debiet de afvoercapaciteit van een rivier of andere waterloop in m3 per seconde. Flow is een leenwoord uit het Engels, dat stroom of stroming betekent. Maar wat doet flow of stroming met een verwarmingsinstallatie?