Top 20 installatiebedrijven 2022 bekend 

Top 20 installatiebedrijven 2022 bekend 

De top 20 van installatiebedrijven wordt ook in 2022 aangevoerd door Equans, het vroegere Engie Services. Unica groeide en kwam in de top 3 terecht. Nieuwkomer in de top 20 van dit jaar is Mansveld.

Cobouw publiceert in de uitgave Cobouw50 jaarlijks een ranglijst met de 50 grootste bouwbedrijven van Nederland, gerangschikt naar jaaromzet. Daarnaast stelt de redactie een top 20 van installatiebedrijven op. Er zijn dit jaar enkele interessante verschuivingen in die top 20, vergeleken met de lijst zoals gepubliceerd in 2021. Equans is met een omzet van 1,1 miljard euro ook ditmaal de grootste en staat bovenaan. Spie Nederland staat met bijna 780 miljoen euro omzet net als vorig jaar op de tweede plaats. Hoewel de technische dienstverleners Equans en Spie Nederland beide enkele procenten aan omzet inleverden, kwamen hun posities in de top 20 niet in gevaar.

Top 3 installatiebedrijven

Unica daarentegen wist een flinke omzetstijging te realiseren. Dankzij een omzetgroei in 2021 ten opzichte van 2020 van niet minder dan 23 procent, ging dit installatiebedrijf overtuigend van plaats vier naar plaats drie. Die stijging komt waarschijnlijk door de acquisitie van de Friese Pranger-Rosier Groep. Daardoor zakte Croonwolter&dros naar de vierde plaats, ondanks de enkele procenten omzetstijging die het bedrijf wist te realiseren.

Stijgers in de top 20

Andere stijgers in de top 20 installatiebedrijven zijn: P.G. Kuijpers & Zonen (13 procent omzetstijging, stijgt van plaats 7 naar 5), Batenburg Techniek (11 procent omzetstijging, gaat van plaats 8 naar 7), Hoppenbrouwers Techniek (15 procent omzetstijging, van plaats 10 naar 9), Kropman Holding (22 procent omzetstijging, van plaats 12 naar 11). De volgende bedrijven kwamen ondanks hun omzetstijging niet hoger op de lijst: Kemkens (17 procent omzetstijging, blijft op plaats 13), Foja Beheer (11 procent omzetstijging, van plaats 16 naar 17) en tot slot Lek/HABO Groep (16 procent omzetstijging, blijft op plaats 18).

Installatiebedrijven zagen hun gezamenlijke omzet in 2021 met ruim 6 procent toenemen ten opzichte van het jaar daarvoor, meldt het CBS. In het eerste kwartaal van dit jaar pluste de sector zelfs 7 procent. Corona zorgde hier en daar voor tekorten aan installatiemateriaal, systemen en componenten. Consumenten, bedrijven en overheden bleven desondanks volop investeren. Kortere terugverdientijden vanwege de hoge energieprijzen stimuleerden deze investeringslust. Ook de verdere toename van de installatiequote, het aandeel van technische installaties in de totale bouwsom, werkt mee.

Investeren of juist niet

Hoge energieprijzen nodigen niet alleen maar uit om te investeren. Bij bedrijven kan het ook een stimulans zijn om de productie en andere investeringen stil te leggen. Han Blokland, ceo van Equans Nederland, herkent dit. Equans (het voormalige Engie Services) is al jaren lijstaanvoerder in de top 20 installateurs en opereert hoofdzakelijk in de zakelijke markt. Maar Blokland ziet ook de kansen. “Op het moment dat een bedrijf zegt: ik leg die fabriek maar even stil vanwege de hoge gasprijs, kan het ook een mogelijkheid zijn om te investeren in optimalisatie, omdat de fabriek toch stilligt.”

2021 een redelijk jaar

Voor Equans was 2021 volgens Blokland een ‘redelijk jaar’. De technische dienstverlener, die opereert op de markten utiliteit, industrie en infrastructuur, zag tussen deze markten en de regio’s flinke verschillen. Chipmachinefabrikant ASML investeerde als klant bijvoorbeeld fors, vanwege de explosief gestegen vraag naar microchips, terwijl de olie- en gasindustrie pas op de plaats maakte. Bij de grote utilitaire bouwprojecten zorgden de PFAS- en stikstofproblematiek voor vertraging.

Tekorten en prijsstijgingen

Ook de eerste helft van 2022 vertoonde een wisselend beeld. Dat laatste hangt volgens Blokland onder meer samen met tekorten aan en prijsstijgingen van materialen. “Daardoor zijn budgetten soms ineens niet meer toereikend.” Verder kampte Equans in het eerste semester van dit jaar met een relatief hoog ziekteverzuim.

Tekort aan servicetechnici

Net als de meeste andere installateurs worstelt ook de marktleider met een tekort aan personeel. Equans zit vooral om servicetechnici te springen: mbo’ers die net van school komen. Dat het aantal jongeren dat een technische opleiding begint stagneert, stemt Blokland dan ook bepaald niet vrolijk.

Hoger opgeleide jongeren

Hoger en universitair opgeleide mensen kan Equans ook goed gebruiken. Maar die weten de technische dienstverlener nog redelijk goed te vinden. Volgens Blokland houdt dat mede verband met de dikwijls uitdagende engineeringsopdrachten en het duurzame karakter van zijn bedrijf. “Daar willen deze hoger opgeleide jongeren graag een steentje aan bijdragen.”

Maarten Legius

Maarten Legius

Hoofdredacteur Installatie

Maarten Legius is gefascineerd door technische ontwikkelingen die het leven vergemakkelijken, duurzamer en veiliger maken. Hij heeft een achtergrond in energietechniek en informatietechnologie. In de soms gepolariseerde discussies rond de 'beste oplossingen' in installatie- en energietechniek, ziet hij graag de som achter de beweringen.