Tien procent extra subsidie op warmtepomp

Er komt extra subsidie voor de (hybride) warmtepomp. De staatssecretaris die er over gaat spreekt over een verhoging naar 30 procent van de aanschafkosten.

Het meest logische tijdstip om een (hybride) warmtepomp te installeren is wanneer de cv-ketel toch al vervangen dient te worden. Om te stimuleren dat woningeigenaren dat moment aangrijpen om te investeren in een meer duurzame verwarmingstechniek, wil het kabinet de ISDE (investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing) voor de aanschaf van (hybride) warmtepompen per 2022 gedurende 3 jaar verhogen van 20 procent naar 30 procent van de gemiddelde totale investeringskosten.

Nog niet aardgasvrij, wel CO2-reductie

In gebieden waar in de komende 10 tot 15 jaar nog geen warmtenet of ander aardgasvrij alternatief voorzien is, kan met het verbeteren van thermische isolatie en met hybride warmtepompen een aanzienlijke reductie in het aardgasverbruik en de CO2-uitstoot gerealiseerd worden. Vooral in de bestaande woningvoorraad biedt de hybride warmtepomp kansen voor het stapsgewijs verduurzamen en het verlagen van het aardgasverbruik. Wanneer op termijn gestookt kan worden met duurzame gassen (ter vervanging van aardgas), kan de hybride warmtepomp ook een volledig aardgasvrije warmteleverancier zijn.

Drie sporen op weg naar aardgasvrij

Naast subsidiëring (met de ISDE) en stimulering (met een publiekscampagne) van het gebruik van warmtepompen wil het kabinet op termijn de aardgasgestookte cv-ketel en andere apparaten op fossiele brandstof uitfaseren. In ambtelijke taal wordt hiervoor de term “het normeren van de hybride warmtepomp” gebruikt. Het verplichten van aanschaf van een (hybride) warmtepomp is niet aan de orde, omdat hiervoor geen juridische mogelijkheden zijn binnen de Europese regelgeving.

Kamerbrief hamert op hybride warmtepomp

In de kamerbrief van staatssecretaris Dilan Yeşilgöz-Zegerius (EZK – Klimaat en Energie) ligt in de eerste alinea’s de nadruk vooral op het stimuleren van de aanschaf van hybride warmtepompen. Ook de titel van het Actieplan Hybride Warmtepomp doet vermoeden dat andere warmtepompen buiten de boot zouden kunnen vallen. In de tekst wordt echter ook gesproken van het verhogen van de ISDE naar 30 procent van de gemiddelde totale investeringskosten van “(hybride) warmtepompen”, waarbij het tussen haakjes plaatsen van hybride aangeeft dat de regeling voor alle in de Apparatenlijst genoemde warmtepompen zal gelden.

Gerelateerde artikelen over warmtepompen:

Dit vind je misschien ook interessant