Waterstof mag van bewoners tot 30% hogere energierekening leiden
Uit onderzoek blijkt dat Nederlandse bewoners best wat meer willen betalen voor een verwarmingssysteem op waterstof of elektriciteit. Die bereidheid is er niet voor warmtenetten.
Uit onderzoek blijkt dat Nederlandse bewoners best wat meer willen betalen voor een verwarmingssysteem op waterstof of elektriciteit. Die bereidheid is er niet voor warmtenetten.
Adviesbureau IGG Bouweconomie neemt het gehele Cobouw Bouwkosten-portfolio over van uitgeverij Vakmedianet.
Sven Ringelberg werkt bij de gemeente Rotterdam als strategisch beleidsadviseur en projectmanager van diverse projecten die de bestaande woningvoorraad moeten verduurzamen. Hij is positief gestemd over het slagen van de energietransitie, maar gelooft niet in woonlastenneutraal. "Ergens moet geld bij."
Dat was de centrale vraag op het openingsdebat van de vakbeurs VSK. In het debat ging het over de vraag wie uiteindelijk de rekening gaat betalen voor de verduurzaming van de woningenvoorraad, een proces dat ook lijkt te worden beïnvloed door het versneld dichtdraaien van de Groningse gaskraan.
Een gemiddeld huishouden gaat in 2018 zo'n 110 euro meer betalen bij een gemiddeld verbruik van 3.500 kWh elektriciteit en 1.500 m3 gas. In 2019 komt daar nog eens 150 euro op.
De prijzen van non ferrometalen schieten omhoog. Zink werd 7 procent duurder, koper en aluminium 6 procent. Voor lood wordt 4 procent meer neergeteld. De metaalhonger van Azië drijft de prijzen op. Wie koper nodig heeft, betaalt mee aan de prijsstijgingen vanwege de groeiende vraag naar elektronica voor de consumenten. De onrust in de Arabische
De prijs van koper is naar een recordhoogte gestegen. Het metaal kost nu 10.000 dollar (7225 euro) per ton. Dat is omgerekend 7,22 euro per kilo. December vorig jaar was de koperprijs nog 9447 dollar per ton (7,21 euro per kilo). De koperprijs loopt op door het optimisme over het economisch herstel en een beperkt