Bi-bloc- of monobloc-warmtepompen in een cascadesysteem zijn een veel gekozen lucht-wateroplossing voor een collectief warmtepompsysteem. Zijn lucht-luchtwarmtepompsystemen ook een oplossing voor een collectief systeem?
Gedeeltelijk thuiswerken en gedeeltelijk op kantoor. Voor de toekomst is dat een heel waarschijnlijk scenario. Maar hoe gaat een gebouwbeheersysteem daarmee om? Dit is deel 5 van de serie "Gebouwbeheersystemen in de praktijk."
Hoe ga ik om met smart homes en IoT? De huizen van Nederlanders worden steeds slimmer. Slim wil zeggen: te bedienen met een app voor smartphone en tablet. Steeds meer producten - waaronder dus thermostaten - zijn met het internet te verbinden: het Internet of Things. Die producten zijn onderling ook weer met elkaar te verbinden, waardoor een smart home ontstaat. In 2019 besteedden we met z'n allen maar liefst 314 miljoen euro aan slimme producten voor energie en warmte, waar dit in 2018 nog 246 miljoen was.
Als het gaat over thermostaten, dan helpen wij je om je kennis te vergroten of gewoon weer op te frissen. Van klokthermostaat tot zoneregeling en alles er tussenin.
Welke mogelijkheden zijn er voor een collectief warmtepompsysteem? Sommige gebouwinstallaties vragen meer dan een gewone warmtepomp kan leveren.
Er zijn verschillende typen warmtepompen met elk eigen kenmerken. We gaan hieronder in op de all-in-one-, de bi-bloc- of split- en de monobloc-warmtepomp. We bespreken per type warmtepomp in welke situatie deze het meest wordt toegepast.
Met Remote Appliance Monitoring (RAM) kan je op afstand cv-installaties van je klanten beheren. RAM is een systeem dat gegevens verzamelt van cv-installaties die gebruikmaken van een OpenTherm-boiler. Het geeft realtime en continu gegevens uit de installatie door aan een cloudomgeving, waar jij als installateur - of een facilitair manager, bijvoorbeeld - deze gegevens uit kan lezen en direct actie kan ondernemen.
Artificiële intelligentie (AI, ook wel kunstmatige intelligentie genoemd) is ontworpen om de menselijke manier van denken na te bootsen. AI-software heeft dus het vermogen om zelfstandig te denken en te handelen. In de gebouwautomatisering betekent dit dat AI flink kan bijdragen aan het verbeteren van onderhoud, comfort en energiebesparing. Voor nu richten we ons op de vraag hoe AI kan helpen het energieverbruik van een gebouw terug te dringen. Dit is deel 4 van de serie "Gebouwbeheersystemen in de praktijk."
Waarom zou ik kiezen voor een draadloze thermostaat? Een draadloze thermostaat is heel handig voor je klant: hij kan hem op elke plek neerzetten - waar dat het best past in het interieur en op de meest geschikte plek voor het meten van de temperatuur. Bovendien is het plaatsen van een draadloze thermostaat bij bestaande bouw goedkoper dan het trekken van een kabel door loze leidingen of een kabelgoot.
Een historisch gebouw duurzamer maken met moderne techniek, hoe doe je dat? Dit is deel 3 van de serie "Gebouwbeheersystemen in de praktijk."