Hybride werken en gebouwbeheersystemen

Gedeeltelijk thuiswerken en gedeeltelijk op kantoor. Voor de toekomst is dat een heel waarschijnlijk scenario. Maar hoe gaat een gebouwbeheersysteem daarmee om? Dit is deel 5 van de serie "Gebouwbeheersystemen in de praktijk."

Welke rol krijgen gebouwbeheersystemen nu hybride werken in opkomst is?

Het internationale adviesbureau McKinsey twijfelt er niet aan dat “[…] Werken op afstand in bepaalde vormen zal blijven bestaan, lang nadat COVID-19 is overwonnen.” Belangrijke vraag is of een gebouw goed kan functioneren zonder energie te verspillen in onbezette ruimten. Bieden gebouwbeheersystemen technische teams een compleet overzicht van hoe de kantoorruimte functioneert? En ondersteunen zij verdere verandering van het kantoorgebruik in de toekomst, ongeacht wat deze veranderingen inhouden?

Klimaatbeheer afstemmen op gebruik

Kantoren die zijn toegerust op flexibeler gebruik, verkeren in een goede positie om optimaal te profiteren van de trend om hybride te werken. Dit betekent dat het ontwerpen van werkplekken nog belangrijker wordt. Op termijn zal door de uitrol van glasvezelnetwerken de connectiviteit van iedereen worden verbeterd. Maar van even groot belang is de mogelijkheid om het klimaatbeheer af te stemmen op hoe het kantoor wordt gebruikt. Hierdoor zullen nog meer bedrijven de waarde gaan inzien van een genetwerkt centraal gebouwbeheersysteem (BMS: building management system), dat is verbonden met alle afzonderlijke gebouwsystemen. Met een goed BMS kunnen technisch managers voor elke ruimte op elk moment van de dag de gewenste voorwaarden instellen, ongeacht de manier waarop de ruimte wordt gebruikt. Het verwarmen van ongebruikte ruimten of brandende verlichting in technische ruimten is hiermee verleden tijd.

Probleemdetectie op afstand

Er zijn ook voordelen voor gebouwbeheerders en externe bedrijven die ondersteunende diensten verlenen. De huidige generatie gebouwbeheersystemen maakt het bijvoorbeeld veel gemakkelijker om instellingen aan te passen en potentiële problemen op afstand te detecteren. Per slot van rekening is er in deze nieuwe tijden geen reden meer waarom technisch personeel niet vaker thuis zou kunnen werken. Kortom, veel werkgevers zullen zijn gebaat bij een krachtig BMS waarmee zij werkomgevingen kunnen creëren die flexibel en functioneel zijn. De overgang naar de ‘nieuwe realiteit’ van werken zal hierdoor veel soepeler verlopen.

Met dank aan Priva Building Automation

Lees verder in: