Zo gaan sneller installeren en een hogere kwaliteit samen

Zo gaan sneller installeren en een hogere kwaliteit samen

Duurzame technologie ontwikkelt zich – net als de vraag ernaar – harder dan ooit. Tegelijkertijd kampt de branche met een tekort aan handjes. Slimmer, flexibeler en efficiënter installeren is het credo. Dat biedt ook perspectief. Door handelingen op de bouw terug te dringen en te verplaatsen naar geconditioneerde omstandigheden, ontstaat er niet alleen tijdwinst, maar ook meer maatwerk en meer kwaliteit.

Aannemer en installateur VDM bouwt prefab houtskelet woningen en werd geconfronteerd met een herkenbaar probleem. In de afbouwfase van de woningen, die grotendeels worden gebouwd in de eigen fabriek, werkten de timmerlui sneller dan de installatieploeg. Het aantal montage-uren van de installatieploeg moest worden teruggebracht om de planning te stroomlijnen.

Installaties in skids

De technische specialisten van Rensa werden gevraagd een oplossing te bedenken. Die is gevonden in het prefabriceren van technische ruimten, waarbij de technische installaties zijn geplaatst in zogenaamde skids. De skid, waar alle benodigde onderdelen voor verwarming, warm water en eventueel ventilatie al in zitten, moest alleen nog maar in de prefabwoning geplaatst en aangesloten worden. Dat betekende anderhalve dag tijdwinst voor de installatieploeg.

Doorontwikkeling

Maar de technische specialisten wilden meer. “We hebben een idee omgezet in een maatwerkoplossing, maar we wilden dat idee doorontwikkelen naar een flexibele oplossing om alle warmtepompsystemen op deze manier aan te kunnen bieden”, zegt Patrick Jansen, Hoofd Kennis & Innovatie bij Rensa.

Dat heeft geleid tot een aantal standaardmodellen die kunnen worden aangepast aan de specifieke situaties en fabrikantvoorkeuren van de installateur. “En dat is uniek”, zegt Jansen. “Bij fabrikanten zelf moet je het vaak doen met de oplossing die wordt aangeboden. In dit geval is het aan de installateur met welke fabrikanten de oplossing ingericht moet worden, en kunnen de aansluitingen specifiek voor  elke situatie worden gemaakt.”

Kwaliteit

Nadat de installateur zijn goedkeuring heeft gegeven, worden de energiemodules geprefabriceerd en in het logistieke proces van de bouw opgenomen. Jansen: “Dat levert uiteraard de nodige tijdwinst op, maar ook wordt zo gebruik gemaakt van de voordelen van standaardisatie. Door de ‘kracht van herhaling’ en het feit dat de kans op fouten in een fabriek – met de juiste tools – kleiner is, sla je ook een kwaliteitsslag.”

Modellen voor iedereen beschikbaar

De ontwerpmodellen van de energiemodules Rensa bevinden zich nu in de prototype-fase. “We verwachten dat ze vanaf september volledig inzetbaar zijn”, aldus Jansen.

Uniek is dat de ontwerpmodellen voor iedereen beschikbaar en gratis te gebruiken zijn. “De modellen zijn online beschikbaar en iedereen is vrij ze aan te passen. We hopen op veel feedback op deze oplossing, want wat we vooral willen, is ze continue verbeteren.”

Meer informatie over de beschikbare modellen? Neem contact op met Rensa Techniek via energiemodules@rensa.nl.

Dit artikel is gesponsord door Rensa.

Lees meer over

Gecombineerde Elytra dakdoorvoer voor warmtepompen

Dakdoorvoer voor warmtepomp

Burgerhout introduceert de Elytra. Deze gecombineerde dakdoorvoer voor lucht/water warmtepompen zonder buiten-unit is modulair opgebouwd.

TOjuli per 1 juli 2024 aangescherpt 

TOjuli per 1 juli 2024 aangescherpt

Drie jaar na introductie wordt de TOjuli op 1 juli 2024 aangescherpt. De aanwezigheid van actieve koeling is niet langer automatisch afdoende om...

Een Duitse kijk op warmtepompen 

Een Duitse kijk op warmtepompen

In Duitsland worden al jaren standaard warmtepompen geïnstalleerd in woningen die op papier verre van geschikt lijken. Zelfs de radiatoren kunnen...

Nieuwe multi-split airco's van Nefit Bosch 

Nieuwe multi-split airco's van Nefit Bosch

Nefit Bosch komt met nieuwe airconditioning producten. Waaronder nieuwe binnenunits, wandunits, plafondcassettes, kanaalunits en vloerunits. Voor...

'Propaan is geen wondermiddel'

'Propaan is geen wondermiddel'

Een warmtepomp met propaan als koudemiddel kan dan wel 75 graden leveren, maar dat wil nog niet zeggen dat je dat ook moet willen. We volgden een...

Verduurzaming huurwoningen gestapelde bouw gaat moeizaam

Verduurzaming huurwoningen gestapelde bouw gaat moeizaam

Installatiebedrijven maken zich zorgen over de verduurzaming van huurwoningen in oudere appartementengebouwen. Collectieve systemen krijgen...

Hybride warmtepomp Elga Ace Monoblock vernieuwd 

Hybride warmtepomp Elga Ace Monoblock vernieuwd

De nieuwe Elga Ace Monoblock kan direct op de cv-standleiding worden aangesloten. Met meer vrijheid van de locatie van het buitendeel als gevolg.

Verbetering warmtepomp SUZ 

Verbetering warmtepomp SUZ

De lucht/water-warmtepompen uit de SUZ-lijn van Mitsubishi Electric - te verkrijgen bij Alklima - hebben een bijzonder hoog rendement op zowel...