Zo gaan sneller installeren en een hogere kwaliteit samen

Zo gaan sneller installeren en een hogere kwaliteit samen

Duurzame technologie ontwikkelt zich – net als de vraag ernaar – harder dan ooit. Tegelijkertijd kampt de branche met een tekort aan handjes. Slimmer, flexibeler en efficiënter installeren is het credo. Dat biedt ook perspectief. Door handelingen op de bouw terug te dringen en te verplaatsen naar geconditioneerde omstandigheden, ontstaat er niet alleen tijdwinst, maar ook meer maatwerk en meer kwaliteit.

Aannemer en installateur VDM bouwt prefab houtskelet woningen en werd geconfronteerd met een herkenbaar probleem. In de afbouwfase van de woningen, die grotendeels worden gebouwd in de eigen fabriek, werkten de timmerlui sneller dan de installatieploeg. Het aantal montage-uren van de installatieploeg moest worden teruggebracht om de planning te stroomlijnen.

Installaties in skids

De technische specialisten van Rensa werden gevraagd een oplossing te bedenken. Die is gevonden in het prefabriceren van technische ruimten, waarbij de technische installaties zijn geplaatst in zogenaamde skids. De skid, waar alle benodigde onderdelen voor verwarming, warm water en eventueel ventilatie al in zitten, moest alleen nog maar in de prefabwoning geplaatst en aangesloten worden. Dat betekende anderhalve dag tijdwinst voor de installatieploeg.

Doorontwikkeling

Maar de technische specialisten wilden meer. “We hebben een idee omgezet in een maatwerkoplossing, maar we wilden dat idee doorontwikkelen naar een flexibele oplossing om alle warmtepompsystemen op deze manier aan te kunnen bieden”, zegt Patrick Jansen, Hoofd Kennis & Innovatie bij Rensa.

Dat heeft geleid tot een aantal standaardmodellen die kunnen worden aangepast aan de specifieke situaties en fabrikantvoorkeuren van de installateur. “En dat is uniek”, zegt Jansen. “Bij fabrikanten zelf moet je het vaak doen met de oplossing die wordt aangeboden. In dit geval is het aan de installateur met welke fabrikanten de oplossing ingericht moet worden, en kunnen de aansluitingen specifiek voor  elke situatie worden gemaakt.”

Kwaliteit

Nadat de installateur zijn goedkeuring heeft gegeven, worden de energiemodules geprefabriceerd en in het logistieke proces van de bouw opgenomen. Jansen: “Dat levert uiteraard de nodige tijdwinst op, maar ook wordt zo gebruik gemaakt van de voordelen van standaardisatie. Door de ‘kracht van herhaling’ en het feit dat de kans op fouten in een fabriek – met de juiste tools – kleiner is, sla je ook een kwaliteitsslag.”

Modellen voor iedereen beschikbaar

De ontwerpmodellen van de energiemodules Rensa bevinden zich nu in de prototype-fase. “We verwachten dat ze vanaf september volledig inzetbaar zijn”, aldus Jansen.

Uniek is dat de ontwerpmodellen voor iedereen beschikbaar en gratis te gebruiken zijn. “De modellen zijn online beschikbaar en iedereen is vrij ze aan te passen. We hopen op veel feedback op deze oplossing, want wat we vooral willen, is ze continue verbeteren.”

Meer informatie over de beschikbare modellen? Neem contact op met Rensa Techniek via energiemodules@rensa.nl.

Dit artikel is gesponsord door Rensa.

Lees meer over

Energiezuinige, onderhoudsarme boilers van Tesy

Energiezuinige, onderhoudsarme boilers van Tesy

Een boiler is en blijft in principe een voorraadvat met een verwarmingselement, maar de innovaties staan de laatste jaren niet stil. Met de komst van...

Netcongestie: geen elektrische ketel, wel gas

Netcongestie: geen elektrische ketel, wel gas

Samen met de netbeheerders is klimaatminister Rob Jetten naarstig op zoek naar methoden om het elektriciteitsnet snel te ontlasten. Want als dat niet...

Foto: Shutterstock

Ruim 1 op 5 huiseigenaren wil komend jaar thuisbatterij installeren

Komend jaar wil 22% van de consumenten een warmtepomp aanschaffen terwijl 21 procent het voornemen heeft een thuisbatterij (voor zonnepanelen) te...

Deze preview wil je niet missen op de VSK

Deze preview wil je niet missen op de VSK

Op de VSK-beurs in Utrecht toont Vaillant van 6 tot 9 februari de nieuwe aroTHERM Split plus die eind 2024 wordt verwacht.

Warmtapwater van 40°C in wooncomplex Amst 

Warmtapwater van 40°C in wooncomplex Amst

Appartementencomplex Amst maakt gebruik van een innovatief energiesysteem, waarbij de warmtepomp warmtapwater maakt van 40°C. Om legionella geen kans...

Quatt, DeWarmte & Weheat: nieuw op de warmtepomp markt 

Quatt, DeWarmte & Weheat: nieuw op de warmtepomp markt

Nieuwe warmtepompen komen in rap tempo beschikbaar en er is een steeds ruimere keuze. Ook innovatieve nieuwkomers, die het vaak nét even anders doen,...

Keurmerk kwaliteit voor de installatie van (hybride) warmtepompen

Keurmerk kwaliteit voor de installatie van (hybride) warmtepompen

Keuringsinstituut Kiwa, de stichting TDI en TNO werken samen aan keurmerk voor de installatie van warmtepompen, inclusief opleveren en inregelen.

Aantal aanvragen subsidie warmtepompen veel groter dan verwacht 

Aantal aanvragen subsidie warmtepompen veel groter dan verwacht

De ISDE-subsidieregeling voor onder meer (hybride) warmtepompen en zonneboilers, is met ingang van 23 september fiks verhoogd. Er is dit jaar al voor...