partner nieuws

Welke factoren veroorzaken een negatief binnenklimaat?

ventilatie

Welke factoren veroorzaken een negatief binnenklimaat?

Een huis moet gezellig, comfortabel en gezond zijn. Aan die eerste twee factoren wordt meestal wel de nodige tijd en aandacht besteed, maar de gezondheid wordt vaak vergeten. Het hebben van een ongezond binnenklimaat is een veelvoorkomend probleem. In deze blog legt Douglas Budde, projectmanager ventilatie bij Itho Daalderop, uit welke factoren een negatieve invloed hebben op het binnenklimaat.

De grootste boosdoener van een slecht binnenklimaat is de ophoping van schimmels in ruimtes met een slechte ventilatie. Schimmels worden veroorzaakt door een hoge luchtvochtigheid en het feit dat de vochtige lucht niet afgevoerd kan worden. Een gezin produceert bijna een emmer vocht per dag door bijvoorbeeld te douchen en te koken. Plekken als de keuken en badkamer hebben dan ook het meeste te maken met vocht en daar ontstaat schimmel het snelst. Daarnaast produceren we als mensen CO2, gewoon door te ademen. De waarde van CO2 in de lucht mag niet te hoog zijn voor een gezond binnenklimaat.

Vervuiling uit onverwachte hoek

Ook andere schadelijke stoffen kunnen de lucht in huis vervuilen als ze zich ophopen. Stoffen zoals asbest, loodstof, koolmonoxide en stofmijt maken mensen ziek. Maar ook gewone huishoudschoonmaakmiddelen en zelfs meubelbekleding laten gassen ontsnappen in de lucht die schadelijk kunnen zijn. Deze stoffen kunnen uit tapijt komen, of komen vrij tijdens het schilderen of door de verwerking van bouwmaterialen. Het komt erop neer dat de lucht eigenlijk vervuild wordt door alles om ons heen, zonder dat we het zelf doorhebben. Goede ventilatie draagt bij aan het verminderen hiervan.

Van buiten naar binnen

Een andere oorzaak van een slecht binnenklimaat kan zijn dat schadelijke stoffen van buiten juist naar binnen komen. Een geopend raam is dus niet per definitie altijd gezond! Hierover is nog niet veel bekend, maar de markt is er wel degelijk mee bezig. Een voorbeeld daarvan is fijnstof in de lucht. Fijnstof bestaat uit hele kleine deeltjes uit bijvoorbeeld auto’s of houtkachels die vaak niet door filters in ventilatiesystemen uit de lucht gefilterd kunnen worden. Er zijn op dit moment ventilatiesystemen op de markt met filter die fijnstof wel uit de lucht kunnen filteren. Ik denk dat deze systemen in de toekomst uitgebreid gaan worden en we hier op de reguliere markt ook veel mee te maken gaan krijgen.

Te goed geïsoleerd?

Bovenstaande problemen worden vaak versterkt doordat huizen tegenwoordig heel goed geïsoleerd worden in het kader van energiebesparing. Wanneer een huis goed geïsoleerd is, betekent dat ook dat er weinig tot geen naden en kieren zijn waardoor lucht naar binnen en naar buiten kan. Als er in een goed geïsoleerd huis sprake is van slechte of misschien wel geen ventilatie, hopen de schadelijke stoffen zich op omdat ze niet worden afgevoerd naar buiten. Dat kan gevolgen hebben voor de gezondheid van de bewoners.

Wil je meer weten over een gezond en binnenklimaat? Of eens praten over welke ventilatiemogelijkheden er zijn om bovenstaande problemen te voorkomen of op te lossen? Neem dan contact met ons op!

Reageer op dit artikel