nieuws

Ventilatiesysteem Fresh-r wint wedstrijd gezond binnenklimaat Mitros

ventilatie

Ventilatiesysteem Fresh-r wint wedstrijd gezond binnenklimaat Mitros
Het team dat Fresh-r de winst bezorgde. Fotografie: Eric Brinkhorst

Ventilatiesysteem Fresh-r is de winnaar van de 100% GZND Wonen Challenge van woningcorporatie Mitros. De Fresh-r is een energie-efficiënt ventilatiesysteem met warmteterugwinning dat gebruik maakt van koper om de warmte van de ene naar de andere luchtstroom over te dragen.

De inzending van Fresh-r was het resultaat van een samenwerking tussen Fresh-r, gezondheidsexpert InHealth, Kristinsson Architecten, Cevesin als specialist in technische installaties en bouwbedrijf Reinbouw. Het winnende project droeg als titel ‘Fresh-r stopt tocht, stank en schimmel zonder energieverlies in één dag’.

 

Ventilatiesysteem met warmterugwinning

De Fresh-r is een energie-efficiënt ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Het maakt gebruik van koper om de warmte van de ene naar de andere luchtstroom over te dragen. Fresh-r heeft twee ventilatoren die tegengestelde luchtstromen opwekken met daartussen een zogeheten ‘dunne-draadwarmtewisselaar’. Deze warmtewisselaar onttrekt warmte aan de afgevoerde lucht en staat de warmte weer af aan de binnenkomende, koude lucht.

 

Hoog rendement warmtewisselaar

Bijzonder is het extreem hoge rendement waarmee dit gebeurt in verhouding tot het lage temperatuurniveau: een dunne-draadwarmtewisselaar kan binnenkomende lucht van 0°C verwarmen tot 18°C met uitgaande lucht van 20°C. Het hoge rendement haalt een dunne-draadwarmtewisselaar dankzij de 8 kilometer koperdraad van 0,1 mm dikte die in 28 lagen is aangebracht. Ook de vier temperatuursensoren en een ‘slimme’ microprocessor dragen hieraan bij.

 

Gezond en aangenaam binnenklimaat

Woningcorporatie Mitros schreef een challenge uit, waarin zij op zoek ging naar een oplossing die garandeert dat de huurder na een renovatie in een gezond en aangenaam binnenklimaat leeft. Van de 28 inzendingen werden er vier genomineerd. De jury selecteerde daaruit één winnaar.

 

Gerealiseerd in één dag

De Fresh-r heeft gewonnen omdat iedere gebruiker hiermee kan profiteren van een gezonde en aangenaam binnenklimaat, aldus de vakjury. Ook het feit dat alles in één dag gerealiseerd kan worden, bleek voor de vakjury een belangrijk argument. De winnaar kreeg een geldprijs mee naar huis en gaat in opdracht van Mitros aan de slag met een pilotproject. Fresh-r won eerder al de PassivHaus prijs in Duitsland.

 

Lees ook:

Fijnstof: concentraties in veel woningen te hoog

Oplossingen voor gezond binnenklimaat in NeroZero-lab

Slimme ventilatie in Brabantse NOM-woning

‘Goed werkende ventilatie hoeft niet duur te zijn’

Balansventilatie onderhouden geen overbodige luxe

‘Installateurs kunnen goed verdienen aan ventilatiesystemen’

 

Reageer op dit artikel