nieuws

Nieuwe filternorm in strijd tegen fijnstof

ventilatie

Met de internationale norm ISO 16890 moet het makkelijker worden om filters voor luchtbehandelings- en ventilatiesystemen van verschillende internationale fabrikanten te vergelijken. Bovendien moet de verscherpte norm het opvangen van fijnstof verbeteren, en dus leiden tot een gezonder binnenklimaat.

Nieuwe filternorm in strijd tegen fijnstof

De nieuwe internationale norm ISO 16980 voor filters in ventilatiesystemen wordt half 2018 ook in Nederland ingevoerd. De ISO 16890 is op 1 december 2016 gepubliceerd door NEN. Na de publicatie van deze norm gold een overgangsperiode van 18 maanden. In augustus 2018 komt de voorganger van deze norm, de Europese norm EN779:2012, te vervallen.

 

Nieuwe indeling filters

In de internationale norm wordt het vangstpercentage van de filters anders gemeten dan in de Europese norm EN779:2012. De ISO 16980 deelt filters in in ePMx-klassen. Bij een ePM10 filter, bijvoorbeeld, is het vangstpercentage getest op alle deeltjes kleiner dan de equivalent diameter van 10 micron.

Indeling EN779:2012 vervalt

De oude indeling volgens de EN779:2012 ging uit van een gemiddelde efficiency bij deeltjes met een grootte van 0,4 micron. Bij de nieuwe indeling wordt het vangstpercentage gemeten bij deeltjes kleiner of gelijk aan 1 micron (PM1), bij deeltjes kleiner of gelijk aan 2,5 micron (PM2,5) en bij deeltjes kleiner of gelijk aan 10 micron (PM10). Voor deze nieuwe indeling is gekozen omdat de vervuiling in de lucht een veel breder spectrum beslaat dan uitsluitend deeltjes met een grootte van 0,4 micron.

 

Groep ePM1 min ePM2,5 min ePM10 min
ISO grof filter <50%
ISO ePM10 ≥50%
ISO ePM2,5 ≥50%
ISO ePM1 ≥50%

 

F7-filters voldoen niet meer

Een gevolg van de nieuwe indeling is dat de oude filterbenaming F7 of M5 niet meer gebruikt zal worden. De meest gangbare synthetische F7-filters voldoen als gevolg van deze nieuwe regeling ook niet meer aan de nieuwe F7-kwaliteit. Hiervoor in de plaats moet er gekozen worden voor een glasvezelfilter of een nieuw nano-synthetisch filtermateriaal.

 

Lees meer over de gevolgen van de ISO 16980 voor filters in ventilatiesystemen

 

Lees ook: Fijnstof: concentraties in woningen veel te hoog

Lees ook het artikel van onze partner Itho Daalderop: Wat is fijnstof nu eigenlijk?

 

Reageer op dit artikel