nieuws

Oplossingen voor gezond binnenklimaat in NeroZero-lab

ventilatie

Het NeroZero-lab in Heerhugowaard is sinds vorige week open voor het publiek. In deze duurzame demonstratiewoning experimenteren TKI Urban Energy, TNO en partners uit het bedrijfsleven onder andere een met een nieuwe type afzuigkap en een nieuwe manier van ventileren.

Oplossingen voor gezond binnenklimaat in NeroZero-lab

Het NeroZero-lab is gevestigd in een van de 96 nieuwbouwwoningen van de wijk Nieuw Waard in Heerhugowaard. Deze woning is door de gemeente Heerhugowaard en vastgoedontwikkelaar Timpaan voor vijf jaar uit de verkoop gehaald en vrijgegeven voor onderzoek, onder meer naar kanaalarme ventilatie, zonwering, waterberging en kookafzuiging. In dit initiatief werkt TNO samen met Koppen Bouwexperts, vastgoedontwikkelaar Timpaan, installatiebedrijf Unifan en fabrikant van binnenzonwering Verosol. NeroZero-lab wordt bovendien ondersteund door de topsector TKI Urban Energie. Het lab is een proeftuin voor tientallen projecten. Elk project combineert wetenschappelijk onderzoek met uitproberen in de praktijk.

 

Afzuigkap met breder kanalenstelsel

Een voorbeeld is het TKI-project VentKook. “Tijdens het koken ontstaat veel fijnstof die niet weg kan”, vertelt Willem Koppen van Koppen Bouwexperts. “Dat komt doordat woningen steeds luchtdichter worden, terwijl er geen kookafzuiging bestaat die goed genoeg is. Toen we in het samenwerkingsverband ATAG vroegen een nieuw type afzuigkap te maken die – conform berekening door TNO – 300 m3 per uur afzuigt, bleek dat het kanalenstelsel daar niet op was berekend. Daarom gaan we een breder stelsel bouwen met in de basis maar twee bochten. Door als expert metingen te doen en pragmatisch en met gezond verstand feiten op locatie vast te stellen, ontdekken we waar de problemen zitten. Vandaar ook NeroZero: met zo min mogelijk zo veel mogelijk met elkaar bereiken.”

 

Natuurlijke en mechanische ventilatie

Ventileren is een ander voorbeeld. Koppen: “Mijn doel is dat er een ventilatiesysteem komt dat natuurlijk werkt waar het kan en mechanisch als het moet. Een fabrikant kwam met het idee om te mengen over de binnendeuren. Daarbij wordt het trapgat als toevoerkanaal gebruikt, en wordt de lucht via een ventilator boven de binnendeur geforceerd de betreffende ruimte ingestuwd. In het NeroZero-lab kunnen we dat uitvoeren en testen. Verder werken we samen met VELUX. Zo monteren we dakramen die precies tussen de pv-panelen passen, met drielaagsglas en ingebouwde warmtewering boven het trapgat. Overdag loop je naar het licht toe en als het dakraam zich gedeeltelijk opent, stroomt er frisse lucht in huis.”

 

Schone binnenlucht en goede temperatuur

Programmadirecteur Lianda Sjerps-Koomen van TKI Urban Energy: “Prettig en gezond kunnen vertoeven in een gebouw zijn heel belangrijk, ook in de energietransitie. Het realiseren van schone lucht met de goede temperatuur lijkt eenvoudig, maar blijkt dat toch niet te zijn. Uit eerder onderzoek in ons programma bleek dat onze binnenlucht minder fris is dan gewenst. In het NeroZero-lab gaan bedrijven en burgers met eigen ogen zien hoe we dat kunnen verbeteren, terwijl we tegelijkertijd veel duurzamer met onze energie omgaan.”

 

Lees ook:

Fijnstof: concentraties in woningen veel te hoog

Woningcorporatie daagt markt uit voor gezond en aangenaam binnenklimaat

Nieuwe filternorm in strijd tegen fijnstof

NeroZero-lab daagt installateurs uit

Kwaliteit ventilatie hangt af van kwaliteit werk installateur

Reageer op dit artikel