nieuws

Vieze ventilatiesystemen in helft Nederlandse huishoudens

ventilatie

Vieze ventilatiesystemen in helft Nederlandse huishoudens

Slechts de helft van de ondervraagde Nederlanders die beschikt over een ventilatiesysteem, maakt dat systeem schoon. Dat blijkt uit onderzoek naar het ventilatiegedrag bij mensen thuis in opdracht van Feenstra.

Desalniettemin beseft maar liefst 95% van de ondervraagden dat goede ventilatie vochtproblemen kan voorkomen. 40% ervaart thuis wel eens gezondheidsklachten, zoals vermoeidheid, hoofdpijn en een verstopte neus. Zo’n 30% geeft aan niet te weten dat gezondheidsklachten als deze veroorzaakt kunnen worden door slechte ventilatie.

Ventilatiegedrag

64% van de ondervraagde bewoners met een ventilatiesysteem ventileert de woning als de omstandigheden daarom vragen. Ruim de helft doet dit door een raam open te zetten, een kwart zet het ventilatiesysteem harder en één op de tien bewoners zet zowel een raam open als de ventilatie harder aan. 13% ventileert niet extra. Bijna de helft van deze bewoners met een ventilatiesysteem ervaart het geluid van de ventilatiemotor als hinderlijk. Een kwart zet daarom de ventilatie wel eens zachter. Een derde geeft aan de mechanische ventilatie niet altijd aan te hebben staan.

Gebruikers voorlichten

“De uitkomst is verontrustend”, stelt Henjo Groenewegen, algemeen directeur van Feenstra. “Het is duidelijk dat slecht ventileren risico’s met zich meebrengt voor de gezondheid. Makelaars en verhuurders zouden bewoners veel meer moeten wijzen op het gebruik van het aanwezige ventilatiesysteem. Bij woningen waarin nog geen ventilatiesysteem zit, moeten bewoners zich goed bewust zijn van het feit dat ze regelmatig deuren en ramen moeten open zetten om te ventileren. Het kan veel lichamelijk ongemak besparen waarvan bewoners vermoedelijk niet weten dat het door slechte ventilatie komt.”

Reageer op dit artikel