nieuws

Schone lucht voor monumentaal kantoorpand

ventilatie

Bij de renovatie van een monumentaal kantoorpand in de Haagse Javastraat was het creëren van een schoon binnenklimaat de grote uitdaging. De warmteterugwininstallatie speelt daarin een centrale rol.

Schone lucht voor monumentaal kantoorpand

De Javastraat in Den Haag doet het al vele jaren slecht in de luchtkwaliteitsmetingen van Milieudefensie. Het drukke verkeer zorgt voor ongezond grote hoeveelheden fijnstof en stikstofdioxide. Het leverde de straat de titel ‘vuilste straat van Nederland op.

Wtw-installatie

Eigenaar Bemana besloot in 2015 om het kantoorpand in de Javastraat 52 grondig te renoveren. Dat gold ook voor de klimaatinstallatie. Voor de ventilatie kreeg het kantoorpand een warmteterugwininstallatie van Vasco. Het pand kreeg vijf geschakelde D500 wtw-units die per uur 2.500 kubieke meter verwarmde, schone lucht het kantoor in blazen.

Elektrostatische filter

Zorgen voor gezonde binnenlucht in de ‘vuilste straat van Nederland’ was een uitdaging, zegt Hans Buitenhuis, commercieel technisch adviseur ventilatie van Vasco. Vanwege het fijnstofprobleem is de aanzuiging van de buitenlucht aan de achterzijde van het pand geplaatst. De units zijn uitgerust met een elektrostatische filter die fijnstof, pollen en bacteriën tegenhoudt. De onderhoudskosten van het systeem zijn volgens de leverancier relatief laag, doordat de filters gestofzuigd kunnen worden.

Geluidsbeperking

Ook aan de beperking van geluidsoverlast is aandacht besteed. De ventilatiesystemen van Vasco zijn standaard al geluidsarm, zegt Alkemade. Maar ook het ontwerp draagt hieraan bij: “Door de installatie te overdimensioneren, kan deze altijd op een lager toerental zijn werk doen, waardoor de geluidsproductie van de installatie nog verder wordt verlaagd.”

Speciale ventielen

Buitenhuis vertelt dat er ook in het leidingwerk nog aanpassingen zijn gemaakt. Waar meerdere kanalen en luchtstromen samenkomen zijn de gangbare klepventielen vervangen door speciale ventielen. Die bestaan uit twee achter elkaar geplaatste kunststofschijven met daartussen isolatie.

Installatiegemak

Ben van der Valk van installatiebedrijf Scholtes installeerde het systeem. Javastraat 52 stamt uit 1860 en kent vele grotere en kleinere vertrekken en diverse plafondhoogtes. De installatie moest geschikt zijn om alle ruimtes te bedienen en moest bovendien te splitsen zijn in het geval van twee huurders in plaats van één, met elk een eigen verbruiksmeter. De installatie verliep ondanks deze uitdagingen voorspoedig. “Het voordeel van de Vasco’s is dat ze alzijdig te koppelen zijn. Drie van de vijf units zijn samengebracht in een hoge smalle kast inclusief de twaalf bijbehorende leidingen.”

Reageer op dit artikel