nieuws

Overdruksysteem voor brandveiligheid in trappenhuis

ventilatie

Met een meet- en regelsysteem dat bij brand het schoorsteeneffect compenseert, dingt adviesbureau DGMR mee naar ‘De Vernufteling 2014’, een jaarlijks uitgereikte prijs van ingenieursvereniging KIVI-Niria.

Overdruksysteem voor brandveiligheid in trappenhuis

DGMR ontwierp in samenwerking met onder meer Deerns, Imtech en de Rijksgebouwendienst, het overdruksysteem voor de gebouwen van de ministeries van Veiligheid en Justitie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Schoorsteeneffect

Het systeem compenseert de mogelijke negatieve gevolgen van het ‘schoorsteeneffect’. Door dat effect is in een hoog gebouw het drukverschil tussen verdiepingen en het trappenhuis onderin het gebouw niet meer hetzelfde als bovenin. DGMR vond de oplossing in twee meet- en regelsystemen naast elkaar.

Ventilatoren in toevoer en afvoer

Het eerste systeem houdt de druk in het trappenhuis op peil. Het tweede  meet het drukverschil op elke verdieping. Het stuurt vervolgens de toevoer- en afvoerventilatoren aan. Die voorkomen dat de druk tussen het trappenhuis en de verdieping te groot wordt en de deuren naar het trappenhuis niet meer open kunnen.

De Vernufteling

‘De Vernufteling’ is de jaarlijks uitgereikte prijs van ingenieursvereniging KIVI-Niria voor het meest vindingrijke ingenieursproject. Op de ‘Dag van de Ingenieur’ op 19 maart zal een vakjury zal samen met de publieksstemmen bepalen wie de winnaar wordt van ‘De Vernufteling 2014‘. Het publiek kan nog tot 17 maart een stem uitbrengen op een van de 10 nominaties. Die zijn te zien op de website van ‘De dag van de ingenieur’.

Reageer op dit artikel