nieuws

Richtlijnen voorkomen corrosie en ketelsteen in leidingen

sanitair

Leidingen in watervoerende installaties zijn gevoelig voor corrosie. Een vernieuwde ISSO-richtlijn wil dat helpen voorkomen. 

Richtlijnen voorkomen corrosie en ketelsteen in leidingen

Lekkage, defecte componenten, vastzittende regelkleppen, het ontzinken van messing onderdelen en klachten over het comfort, zijn maar enkelvan de vele problemen die corrosie en ketelsteenvorming in watervoerende installaties kunnen veroorzaken.  

 

Corrosie en ketelsteen 

In moderne installaties voor koeling en verwarming worden diverse materialen gebruikt, waaronder metalenkunststoffen, rubbers en gemengde samenstellingen. Door de vaak kleine diameters zijn de systemen gevoelig voor vervuiling door corrosie. De nieuwe ISSO-publicatie 13 geeft richtlijnen die corrosie en samenhangende vervuiling moeten voorkomen. 

 

Lagere watertemperaturen 

De ISSO-publicatie ‘Aanbevelingen ter voorkoming van corrosie en ketelsteenvorming in watervoerende installaties’ bestaat al sinds 1983. Maar 40 jaar geleden werden cv-installaties aangelegd in staal en werd er op hoge temperaturen gestookt. Tegenwoordig bestaan installaties uit een diversiteit aan materialen en stoken we op lagere watertemperaturen (LTV). Daardoor was de ISSO-publicatie 13 niet langer volledig en actueel. De nieuwe uitgave sluit weer aan bij de hedendaagse installatiepraktijk.  

  

Storingen voorkomen door juiste waterkwaliteit 

De nieuwe publicatie bevat richtlijnen voor het ontwerp, de realisatie, en het onderhoud en beheer van een storingsvrije installatie. Het voorkomen van zuurstoftoetreding in de installatie is een essentiële factor om corrosie te voorkomen. Afhankelijk van de robuustheid van het systeem en de gebruikte materialen kan de gewenste waterkwaliteit worden bepaald. Verder zijn er aandachtspunten in opgenomen en stappenplannen die helpen bij het maken van keuzes.  

 

 

 

Reageer op dit artikel