nieuws

Top vijf oorzaken van legionella in de drinkwaterinstallatie

sanitair

“Legionellapreventie start niet voorbij de watermeter, maar ervoor”, zegt Henk Peelen van adviesbureau Hydroscope. “Al heb je daar als installateur of gebouweigenaar geen bemoeienis.”

Top vijf oorzaken van legionella in de drinkwaterinstallatie
Foto: Hydroscope

“Als een locatie op een distributienet wordt aangesloten waar weinig doorstroming of veel corrosie is, dan heeft dit rechtstreeks invloed op het legionellabeheer in de drinkwaterinstallatie voorbij de watermeter.”

 

Legionellapreventie op drie plaatsen

Legionellabacteriën zijn altijd aanwezig in het drinkwater. De kunst van legionellapreventie is ervoor te zorgen dat de legionellabacteriën niet tot nagroei leiden op drie plaatsen: in het distributiesysteem van het drinkwaterbedrijf; in de aansluitleiding van een gebouw en in de drinkwaterinstallatie van een gebouw.”

Dat legt Henk Peelen uit in het artikel “Legionella komt nooit alleen”.

 

Legionellarisicoanalyse

De legionellarisicoanalyse schiet vaak tekort bij het voorkomen en het bestrijden van legionella, meent Peelen: “Legionellapreventie start in veel gevallen met een legionellarisicoanalyse. De legionellapreventieadviseur begint zijn opname na het leveringspunt van het drinkwaterbedrijf en hij controleert veelal het werk dat de installateur heeft opgeleverd of het onderhoud dat de installateur de laatste jaren heeft uitgevoerd.”

 

Doorstroomsnelheid, omgevingstemperatuur en gebruik tappunten

“Natuurlijk worden er onderdelen van het legionellabeheer meegenomen tijdens deze legionellarisicoanalyse, maar het gaat al snel over de keerkleppen en het spoelen. Terwijl het bij een legionellarisicoanalyse moet gaan over juiste doorstroomsnelheid, constanten als omgevingstemperatuur en verblijftijd en gelijktijdigheid van gebruik van de tappunten.”

 

Legionella in de drinkwaterinstallatie

Daarnaast geeft Peelen in het artikel de vijf meest voorkomende oorzaken van legionella in de drinkwaterinstallatie. “Deze hebben één voor één te maken met het beheren en onderhouden van een drinkwaterinstallatie. De top vijf is samengesteld uit ervaringen van legionellapreventieadviseurs en in willekeurige volgorde.”

 

Top vijf oorzaken

Legionella in de drinkwaterinstallatie ontstaat volgens Peelen vaak door de volgende oorzaken:

  1. Defecte inbouwkeerklep in een thermostatisch mengtoestel
  2. Opwarming van koud water
  3. Stijgende omgevingstemperatuur
  4. Stilstaand water
  5. Geen onderhoud

Lees meer over deze oorzaken en of/hoe ze te voorkomen zijn in het achtergrondartikel “Legionella komt nooit alleen”.

 

Meer lezen over legionella:

Wat is Legionella Pneumophila?

“Legionella ligt op de loer als je van richtlijnen afwijkt”

Legionella eist meer slachtoffers dan koolmonoxide

Legionella sneller gedetecteerd dankzij nieuwe chip

Legionella voorkomen: waar gaat het fout?

Legionellaveilig installeren in de praktijk

Kwaliteit borgen bij collectieve leidingwaterinstallaties

Reageer op dit artikel