nieuws

Legionella sneller gedetecteerd dankzij nieuwe chip

sanitair

Duitse wetenschappers hebben een methode gevonden om besmettingshaarden met de legionellabacterie sneller te detecteren.

Legionella sneller gedetecteerd dankzij nieuwe chip

De legionellabacterie, veroorzaker van de veteranenziekte, komt onder andere voor in tapwaterinstallaties en koeltorens. Bij een uitbraak van de veteranenziekte is het cruciaal de besmettingsbron zo snel mogelijk te vinden, om nieuwe besmettingen te voorkomen. Bij de huidige methode worden watermonsters in een laboratorium geanalyseerd. Dat proces neemt enkele dagen in beslag. Onderzoekers van de Technische Universiteit München hebben nu een methode ontwikkeld waarmee binnen 35 minuten hetzelfde resultaat wordt bereikt.

 

Staafvormige bacteriën

Legionella bestaat uit staafvormige bacteriën die bij mensen de (relatief onschuldige) pontiac-koorts en de (soms fatale) veteranenziekte kunnen veroorzaken. Ze vermenigvuldigen zich in warm water met een temperatuur tot circa 50°C en komen onder andere voor in koeltorens, installaties voor verdampingskoeling, en warmwatersystemen.

 

Legionella pneumophila

Van de tientallen legionellavarianten komt de Legionella pneumophila-stam het meest voor; hij is verantwoordelijk voor 80 procent van alle infecties. Om in geval van een ziekte-uitbraak vast te stellen of Legionella inderdaad de aanstichter is, worden monsters op kweek gezet in een laboratorium, waarna het aantal kolonievormende eenheden wordt geteld en via immunologische methoden wordt onderzocht om welke bacteriestam het gaat. Dit hele proces duurt ongeveer tien dagen.

 

 

Legionella-subvarianten

Een team van de onderzoeksgroep Analytische Chemie en Waterchemie van de Technische Universiteit München ontwikkelde onlangs een nieuwe detectiemethode, in het kader van het LegioTyper-project dat wordt gefinancierd door het Duitse Bondsministerie van Onderwijs en Onderzoek. De nieuwe methode gaat uit van een sensorchip die de ziekteverwekker Legionella pneumophila herkent en daarbij ook ‘ziet’ om welke van de 20 pneumophila-subvarianten het gaat.

 

Dode en levende legionellapathogenen

De chip maakt het mogelijk om volledige analyse binnen 34 minuten af te ronden. “In vergelijking met bestaande methoden biedt de nieuwe techniek niet alleen een enorm snelheidsvoordeel”, stelt Michael Seidel, lid van het onderzoeksteam. “De chip is ook zo goedkoop dat we hem eenmalig kunnen toepassen.” In combinatie met een tweede, DNA-gebaseerde methode, kan het systeem zelfs onderscheid maken tussen dode en levende legionellapathogenen. Hiermee kan het succes van desinfectiemaatregelen worden gecontroleerd.

 

Verder lezen:

Wat is Legionella Pneumophila?

“Legionella ligt op de loer als je van richtlijnen afwijkt”

Legionella eist meer slachtoffers dan koolmonoxide

 

Reageer op dit artikel