nieuws

Hemelwater opvangen wordt plicht van burger

sanitair

Huiseigenaren in bijna veertig gemeenten worden binnenkort verplicht om een regenton aan te schaffen of andere maatregelen te treffen om hemelwater op te vangen. De riolen kunnen de toenemende hoeveelheid stortbuien niet meer aan.

Hemelwater opvangen wordt plicht van burger

Maatregelen opleggen is noodzakelijk volgens de gemeenten. Volgens Stichting Rioned, de koepelorganisatie voor stedelijk waterbeheer en riolering in Nederland, kampten gemeenten in 2015 ruim 9.500 keer met wateroverlast die leidde tot schade. Dat komt doordat er steeds heftiger regenbuien voorkomen waarbij er op korte tijd heel veel water valt. Bij een stevige bui valt meer dan 50 millimeter regen per uur. De meeste riolen kunnen maximaal 30 millimeter per uur aan.

Bergen hemelwater burgerplicht

Rioned telt in een inventarisatie uit 2015 ongeveer veertig gemeenten die het bergen van hemelwater tot burgerplicht hebben bestempeld. Die mogelijkheid hebben lokale overheden sinds 2009, toen de nieuwe wet gemeentelijke watertaken werd ingevoerd.

Hemelwaterverordening

De gemeente Laren overweegt bijvoorbeeld om eind dit jaar een hemelwaterverordening in te voeren. De verordening verplicht inwoners om minstens 40 liter water op te vangen voor elke vierkante meter dak. De gemeente wil daarmee bereiken dat zeker 3.500 van de 5.000 panden in de gemeente uiterlijk in 2019 hun eigen hemelwater gaan opvangen.

Tegeltaks voor bestraten van tuinen

De wateroverlast is een gevolg van klimaatveranderingen, maar ook van de trend om tuinen te betegelen. Daardoor kan regenwater niet meer via de bodem weg. Sommige gemeenten overwegen daarom ook een ‘tegeltaks’ in te voeren voor de bestrating van tuinen.

Regentank voor hergebruik water

Rioned adviseert om al bij de aanleg van tuinen na te denken over het herbergen van overvloedige regenwater op eigen terrein. Oplossingen zijn bijvoorbeeld een verlaagd gazon of een grindbed. Ook een optie is een regentank om het regenwater op te vangen, zoals bijvoorbeeld gebruikelijk is in België en Duitsland. Het opvangwater kan worden gebruikt voor het doorspoelen van het toilet, het wassen van de auto of het sproeien van de tuin.

Regenwatersystemen projectmatige bouw

Een leverancier van dergelijke regenwatersystemen is GEP. De systemen bestaan uit een regenwatertank, filter, pomp en systeembesturing. Circa 20 jaar geleden kwamen ze al op de markt, maar ze waren toen nog alleen geschikt voor individuele bouw in het hogere prijssegment en voor utiliteitsbouw. Dankzij een aantal nieuwe technische ontwikkelingen, kunnen ze nu ook in projectmatige bouw worden toegepast.

Reageer op dit artikel