nieuws

Douchen met restwarmte van server

sanitair

Vanaf augustus kunnen 42 huishoudens douchen met tapwater opgewarmd met restwarmte van computerservers. De Delftse onderneming Nerdalize gaat dit verwarmingssysteem installeren met de opbrengsten uit een crowdfunding-campagne.

Douchen met restwarmte van server

 

Nerdalize heeft een verwarmingssysteem ontwikkeld dat gevoed wordt door de warmte van computerservers. Hiermee kunnen huishoudens volgens de start-up uit Delft gemiddeld 300 euro per jaar besparen. Nu wordt de warmte in datacenters weggekoeld en dat kost veel energie. Met de opbrengsten uit een crowdfunding campagne, waarin inmiddels al meer dan 200 investeerders participeren, kunnen deze zomer de eerste 42 huishoudens worden uitgerust met het verwarmingssysteem.

Proefproject met Eneco

In 2015 startte Nerdalize een proef met energieleverancier Eneco onder 5 huishoudens. Daarbij werden servers voor enkele maanden in huizen geplaatst. De warmte van de servers werd via het innovatieve verwarmingssysteem gebruikt voor de verwarming van de huizen.

Goedkoper rekenen

Bij de nieuwe versie van het systeem zijn de servers op het centrale verwarmingssysteem aangesloten. Hierdoor is de restwarmte het hele jaar voor warm water te gebruiken. Bedrijven en onderzoekers hebben volgens het bedrijf ook voordelen bij dit systeem. Omdat Nerdalize zelf geen datacenter hoeft te bouwen, kunnen bedrijven en onderzoekers volgens de Delftse startup 50% goedkoper rekenen.

Crowdfunding

Volgens Boaz Leupe, medeoprichter van Nerdalize, hebben al meer dan 3.500 mensen aangegeven interesse te hebben in het verwarmingssysteem. Leupe heeft via het crowdfunding platform Symbid al 250.000 euro opgehaald. Het bedrijf hoopt deze maand nog 500.000 euro aan investeringen op te halen. “Als we binnen een maand ons doelbedrag hebben gehaald, dan kunnen wij vanaf augustus de eerste huizen met onze verwarming gaan uitrusten,” aldus Leupe.

Reageer op dit artikel