nieuws

Circulaire waterzuivering voor abdij

sanitair

Circulaire waterzuivering voor abdij

Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven krijgt een Biomakerij.  Dit houdt in dat het afvalwater van de trappistenabdij via een kas met micro-organismenen siergewassen biologisch wordt gezuiverd, zodat het weer hergebruikt kan worden. Dit in plaats van afvoer via het riool.

De abdij van Koningshoeven is de oudste en grootste trappistenbrouwerij in Nederland. Maar in de abdij wordt niet alleen gebrouwen. De monniken runnen ook een brood- en banketbakkerij, een jam- en chocolademakerij, een kaasmakerij, een imkerij, een plantenkwekerij en een gastenhuis op het landgoed.

Water hergebruiken

Bij al deze activiteiten wordt veel water gebruikt en er komt dus ook veel afvalwater vrij. Voor de productie van een liter bier is al zes liter water nodig. Dankzij de Biomakerij kanhet afval- en proceswater lokaal worden gezuiverd. Het water kan worden hergebruikt als bijvoorbeeld spoel- en proceswater voor de brouwerij of als irrigatiewater voor de plantenkwekerij. Voordeel van deze vorm van zuiveren is dat maar de helft van de energie nodig is in vergelijking met een normale waterzuivering.

Plantenmix

De Biomakerij is eigenlijk een grote plantenkas. Een mix van planten hangt met de wortels in het afvalwater. De wisselwerking tussen de micro-organismen in het water en die op de wortels zorgt voor de zuivering.

Andere initiatieven

De kas op de Koningshoeven wordt ook een botanische tuin en educatie- en ontmoetingsgelegenheid. De siergewassen bestaan deels uit proefgewassen voor een geur- en smaakstoffenproducent uit de regio. Het is de bedoeling dat in een gekoppelde tweede kas biologische vis en hop worden geteeld. Verder wordt slib uit de kas geschikt gemaakt als compost voor de kwekerij. In een later stadium worden ook de resterende fosfaten en voedingsstoffen uit het slib teruggewonnen.

Oomen Groep

De M.J. Oomen Groep gaat de Biomakerij dit jaar bouwen. Ook Park Strijp S, de herontwikkeling van het voormalige Philips-bedrijventerrein in Eindhoven, krijgt waarschijnlijk een Biomakerij.

 

Reageer op dit artikel