nieuws

Bier gemaakt van regenwater

sanitair

Code Blond van Hemelswater uit Amsterdam is een speciaal bier, gebrouwen met lokaal opgevangen en gefilterd regenwater. Met het bier wonnen de uitvinders op 9 januari 2017 de Innovation Award 2017 van de horecavakbeurs Horecava.

Bier gemaakt van regenwater

 

Circulair ondernemer Joris Hoebe is de uitvinder van het bier. Hij werkte al samen met Amsterdam Rainproof in het MediaLAB Amsterdam aan het project Hemelswater. Zijn doel is om met lokale initiatieven de wateroverlast in steden te beperken. MediaLAB Amsterdam is een ontwerplab voor toegepast onderzoek op het snijvlak van creativiteit en technologie. Vierdejaars HBO- en WO-studenten werken daar samen in multidisciplinaire, internationale teams. Joris Hoebe: “Thuis brouwde ik bier en kwam erachter dat ik heel veel water aan het verspillen was, toen het buiten ging regenen werd het simpele idee geboren, Eureka! Onze eerste product is een heerlijke bitterblond genaamd CODE BLOND die in samenwerking met de sociale onderneming Brouwerij de Prael is gebrouwen.”

Installatie met sensoren

Het is een stuk bewerkelijker om bier te brouwen met regenwater in plaats van kraanwater, geeft Hoebe toe. Om het project succesvol te maken wordt volop gesleuteld aan de opvanginstallatie. “Dit betekent dat het een goed gedesigned product moet worden waar slimme sensoren ons vertellen als een ton vol zit en wat de kwaliteit van het water is. We willen eind van het jaar een crowdfunding-campagne starten om een nieuwe wateropvanginstallatie te bouwen voor minimaal 15000 liter water. We werken met HvA-studenten samen aan een slimme regenton, en nieuwe producten gemaakt van regenwater.”

Opschalen

Daarnaast voeren de uitvinders gesprekken in andere steden waar ze hetzelfde concept met lokale brouwers willen uitrollen. Hoebe: “Om de horeca meer te betrekken gaan we in de komende weken regentonnen plaatsen bij een aantal cafés en restaurants. Het water dat hier valt halen we op en wordt verwerkt tot een eigen lokaal opgevangen biertje. Daarnaast gaan we met brouwerij ‘De Prael’ opschalen naar een nieuwe locatie die geïnspireerd door het idee in zijn geheel met gefilterd regenwater gaat brouwen. De installatie die we hier willen bouwen moet nog gefinancierd worden. We zoeken kennis, netwerk en financiële steun.”

Bekijk de video van NOS over het bier gemaakt van regenwater

 

Reageer op dit artikel