nieuws

Warm tapwater bereiden met pv-panelen

sanitair

Het pakket Komfort Elwa zorgt ervoor dat de energie opgewekt met pv-panelen op het dak wordt gebruikt voor warmtapwaterbereiding. Het systeem kan aangesloten worden op maximaal 8 pv-panelen.

Warm tapwater bereiden met pv-panelen

 

Het pakket Komfort Elwa bestaat uit twee producten: de Elwa en een buffervat. De Elwa is beschikbaar in twee verschillende types: de DC-Elwa en de AC-Elwa. Het product is ontwikkeld door my-PV, een Oostenrijkse fabrikant. Nathan is importeur van het systeem.

Zonder omvormer
De DC-Elwa gebruikt de gelijkstroom uit de pv-panelen direct voor het verwarmen van warm tapwater. Voor het toepassen van de Komfort DC-ELWA zijn geen netvoeding, omvormer en aansluitvergunningen nodig. Door deze oplossing kan het eigen energieverbruik van de pv-panelen van ongeveer 48% naar wel 100% gaan.

Aangesloten op net
De Komfort AC-Elwa is wel aangesloten op het net. De eigen opgewekte elektriciteit wordt in eerste instantie gebruikt voor de elektrische apparaten in huis. Wanneer daar niet alle opgewekte energie nodig is, wordt de opgewekte elektriciteit ingezet om het water te verwarmen. Dat gebeurt in het buffervat  waar de AC-ELWA op aangesloten is. Mocht er hierna nog elektriciteit ‘over’ zijn, dan wordt dit teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.

Buffervat
Het buffervat is beschikbaar in drie verschillende groottes: 150, 300 en 500 liter. Afhankelijk van de grootte van het buffervat, moet het water in het buffervat eventueel nog verder verwarmd worden door middel van een warmtepomp of cv-ketel. Het Komfort ELWA pakket levert het meeste rendement wanneer deze gecombineerd wordt met een grondgebonden warmtepomp.

Intelligent gebruik van zonne-energie
De werking van de Komfort Elwa kan gemonitord worden via een speciale USB-interface. Met de hiervoor ontwikkelde software is onder andere te zien hoe het vermogensverloop van de pv-installatie is geweest, hoeveel energie er via de pv-panelen aan het pakket geleverd is en hoeveel energie er daadwerkelijk gebruikt is.

Reageer op dit artikel